Tatar z łososia
Tatar rybny prosta, a zarazem efektowna przystawka. Z łatwością przygotujesz ja samodzielnie. Podstawą jest dobrej jakości świeża ryba. Może być ona surowa lub wędzona. Zależy to od indywidualnych preferencji....
Czytaj więcej
Tatar rybny prosta, a zarazem efektowna przystawka. Z łatwością przygotujesz ja samodzielnie. Podstawą jest dobrej jakości świeża ryba. Może być ona surowa lub wędzona. Zależy to od indywidualnych preferencji. Łososia na tatara należy bardzo drobno pokroić. W przypadku surowej ryby konieczne będzie wcześniejsze usunięcie skóry i ości. Zamiast kroić rybę, można ją również zmielić w maszynce. Dzięki temu kawałki ryby będą podobnej wielkości.
Do przygotowania tatara, oprócz ryby, potrzebne będą sól, pieprz, sok z cytryny, kapary, koperek oraz cebula. Ostatnie 3 wymienione składniki również należy drobno pokroić. Tatar z łososia najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu.
Z czym podać tatar z łososia?
Tatar z wymienionymi wyżej składnikami smakuje wyśmienicie. Dla urozmaicenia można go podać z różnymi dodatkami, np. awokado. Kremowy miąższ doskonale komponuje się ze smakiem ryby. Ciekawymi dodatkami do tatara będą także kiełki, wasabi, kawior oraz mango. Łącząc tarara z pokrojonym w drobną kostkę mango i awokado otrzymasz wyjątkowe, egzotyczne połączenie smaków..
Tatar z łososia można przygotować w wersji z ogórkiem kiszonym, żółtkiem, musztardą i cebulką na wzór tatara wołowego.