Łosoś
Łosoś – co to za ryba? Chyba nie ma drugiej tak wyjątkowej ryby. Łososie wykluwają się z ikry złożonej w rzekach. Po około 2-3 latach zmieniają środowisko i wpływają...
Czytaj więcej
Łosoś – co to za ryba?
Chyba nie ma drugiej tak wyjątkowej ryby. Łososie wykluwają się z ikry złożonej w rzekach. Po około 2-3 latach zmieniają środowisko i wpływają do morza. Dorosłe osobniki wracają do rzek, by złożyć ikrę. Łosoś jest rybą drapieżną i o ile młode osobniki żywią się planktonem i larwami owadów, to dorosłe preferują małe ryby. 100 g świeżego fileta łososia dostarcza około 200 kcal. Taka sama ilość łososia wędzonego dostarcza około 160 kcal. Różnica wynika z przeprowadzonego procesu wędzenia.
Przepisy z łososiem
Mięso tej ryby może być gotowane, duszone, wędzone, grillowane, pieczone i smażone. Pozwala to na wszechstronne wykorzystanie łososia w kuchni. Dobrze współgra z nabiałem, jajkami, szparagami, groszkiem cukrowym, cukinią, pomidorami a także truskawkami, malinami jeżynami i granatem. Grillowany lub wędzony łosoś będzie zwieńczeniem kanapki z serkiem śmietankowym i rukolą. Charakterystyczny smak sprawi, że prosty omlet nabierze charakteru. Doskonale sprawdzi się również w sałatce. Sałatka z łososiem, granatem, rukolą, ugotowanym groszkiem zielonym i jajkiem zaskakuje intensywnymi kolorami i połączeniem smaków.
Zamiast piec sam kawałek ryby w piekarniku, można dodatkowo zawinąć go w ciasto francuskie lub ciasto filo. Łososia można wykorzystać również do dań z makaronem oraz risotto. Będą wyśmienite ze szpinakiem, cukinią i serkiem kremowym.