Tiramisu
Tiramisu wywodzi się z Włoch, gdzie w schłodzonej formie spożywa się je jako deser. Ciasto tiramisu to biszkopt, który nasącza się mocnym naparem kawowym. Ciasto pokryte jestgrubą warstwą kremu,...
Czytaj więcej
Tiramisu wywodzi się z Włoch, gdzie w schłodzonej formie spożywa się je jako deser. Ciasto tiramisu to biszkopt, który nasącza się mocnym naparem kawowym. Ciasto pokryte jest grubą warstwą kremu, powstałego z połączenia serka mascarpone, cukru i żółtek jaj. Najlepiej smakuje podawane z filiżanką espresso, które jeszcze mocniej podkreśla smak deseru.
Tiramisu regionalnie
Deser tiramisu we Włoszech podawany jest nieco inaczej niż w innych w krajach Europy. Włosi za miejsce powstania krajowego przysmaku uznają kilka miast. Na czele znajduje się Wenecja, znana z pochodzenia sera mascarpone, który jest głównym składnikiem ciasta, ale za stolicę tiramisu uznaje się także miasto Treviso, Sienę i Florencję. Każdy region specjalizuje się w deserach o unikalnym przepisie i sposobie przygotowania. W niektórych regionach biszkopty dodatkowo nasącza się winem marsala.
Włoskie tiramisu i jego regionalne odmiany świadczą o ogromnych przywiązaniu Włochów do tego przysmaku.
Jak zrobić tiramisu?
Tradycyjne tiramisu miało okrągły kształt, jednak z czasem deser przybrał formę prostokątną. Obecnie można spotkać bardziej wyszukane wzory, ale najczęściej serwowane jest w formie klasycznej porcji ciasta.
W Polsce tiramisu przygotowywane jest w nieco inny sposób niż we Włoszech. Popularny przepis to biszkopt nasączony kawą espresso i likierem amaretto, uzupełniony białkami jaj, żółtkami, cukrem i mascarpone. Wszystko posypane kakao lub zmieloną gorzką czekoladą. Smak tiramisu z mascarpone można spotkać w formie ciasta, lodów, shake’ów, a nawet batoników czy muffinek. Jedno jest pewne – to niezwykle popularny deser, który uwielbiają nie tylko Włosi!