Tiramisu bez jajek
8 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zastanawiasz się, co przygotować na spotkanie ze znajomymi? Sprawdź nasz przepis na tiramisu bez jajek. Nasączone kawą biszkopy w połączeniu z masą z mascarpone i śmietanką, to uczta dla kubków smakowych.
Składniki
1 opakowanie - biszkoptów języczków
250 ml - kawy rozpuszczalnej (mocnej, niesłodzonej)
500 ml - śmietanki 36% (zimnej)
250 g - mascarpone
1 łyżka - cukru pudru
1 łyżka - amaretto
- kakao (do posypania schłodzonego deseru)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
543.5 kcal
Tłuszcz
37.1 g
Węglowodany
44.5 g
Błonnik
6.9 g
Białko
1 g
Sól
0.1 g
Tiramisu bez jajek
Tiramisu bez jajek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śmietankę 36% zmieszaną z mascarpone zacznij ubijać blenderem z różgą, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder oraz Amaretto. Ubijaj do momentu powstania sztywnej masy. Biszkopty namacza w zimnej kawie i ułóż pierwszą warstwę pokrywającą dół formy o wymiarach 20 cm x 20 cm.
Na warstwę biszkoptów ułóż warstwę masy ze śmietanki i mascarpone. Po raz kolejny ułóż warstwę biszkoptów, a następnie masy.
Foremkę włóż na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posyp tiramisu obficie kakao. Podawaj pokrojone na kawałki lub porcje nakładane łyżką.
Komentarze