Wege burger
Burgery cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Podawane są zarówno w lokalach typu fast food, jak i w restauracjach. Równie chętnie przygotowywane są również we własnej kuchni. Będąc na...
Czytaj więcej
Burgery cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Podawane są zarówno w lokalach typu fast food, jak i w restauracjach. Równie chętnie przygotowywane są również we własnej kuchni. Będąc na diecie wegetariańskiej nie trzeba rezygnować z przyjemności zjedzenia burgera. Obecnie burger bez mięsa nie jest czymś szokującym czy trudnym w przygotowaniu. Istnieje wiele receptur na roślinne kotlety do wege burgerów.
Z czego przygotować wegetariańskie domowe burgery?
Możliwości przygotowania wege kotletów jest bardzo dużo. Najczęściej przygotowywane są one z ugotowanych lub konserwowych nasion roślin strączkowych - soi, ciecierzycy, fasoli, groszku, bobu czy soczewicy. Ciekawymi wariantami są kotlety z batata, selera, buraka, kalafiora, brokuła czy marchewki. Dla urozmaicenia można w kotlecie połączyć i strączki i wymienione warzywa. Wśród przepisów na wege burgery znajdują się również te przygotowane na bazie kaszy jaglanej, gryczanej, komosy ryżowej lub amarantusa. Do masy na wege burgery można wykorzystać sery np. fetę, mozzarellę, parmezan, halloumi. Nadadzą one smaku i korzystnie wpłyną na konsystencję.