Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wege burger

Wege burger

Burgery cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Podawane są zarówno w lokalach typu fast food, jak i w restauracjach. Równie chętnie przygotowywane są również we własnej kuchni. Będąc na...

Czytaj więcej
Wege burger
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Burgery cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Podawane są zarówno w lokalach typu fast food, jak i w restauracjach. Równie chętnie przygotowywane są również we własnej kuchni. Będąc na diecie wegetariańskiej nie trzeba rezygnować z przyjemności zjedzenia burgera. Obecnie burger bez mięsa nie jest czymś szokującym czy trudnym w przygotowaniu. Istnieje wiele receptur na roślinne kotlety do wege burgerów.

Z czego przygotować wegetariańskie domowe burgery?

Możliwości przygotowania wege kotletów jest bardzo dużo. Najczęściej przygotowywane są one z ugotowanych lub konserwowych nasion roślin strączkowych - soi, ciecierzycy, fasoli, groszku, bobu czy soczewicy. Ciekawymi wariantami są kotlety z batata, selera, buraka, kalafiora, brokuła czy marchewki. Dla urozmaicenia można w kotlecie połączyć i strączki i wymienione warzywa. Wśród przepisów na wege burgery znajdują się również te przygotowane na bazie kaszy jaglanej, gryczanej, komosy ryżowej lub amarantusa. Do masy na wege burgery można wykorzystać sery np. fetę, mozzarellę, parmezan, halloumi. Nadadzą one smaku i korzystnie wpłyną na konsystencję.