Burger quinoa w plackach puri
1 porcje
60 min
Łatwe
Burger z komosy ryżowej podany w pełnoziarnistych placuszkach puri.
Składniki
60 g mąka pełnoziarnista
35 g woda
1 g drożdże suche
sól
50 g ziemniaki
30 g pieczarki
1 szt. cebula
100 g komosa ryżowa
110 g pomidor bez pestek
2 szczypta garam masala
2 łyżka olej
1 łyżeczka oliwa z oliwek
czosnek
sok z cytryny
0,5 szt. avocado
bazylia świeża
Burger quinoa w plackach puri
Burger quinoa w plackach puri
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
kotlet
ziemniaki w mundurkach ugnieść razem ze skórą,
dodać po 30g zblendowanej cebuli i pieczarek oraz 10 gram miąższu z pomidora. ugotowaną komosę ryżową
całość wymieszać, dosypać sól, czosnek, garam masala do smaku.
uformować kotlety, usmażyć na grillu
pieczywo
mąka, drożdze suszone, sól, garam masala, woda. Całość wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
formować cienkie placki, Piec na grillu.
sos
pół avocado, 100g pomidora, dwie łyżki oleju, sok z cytryny, sól, pieprz,
oliwki, bazylia świeża, kropla oliwy z oliwek, czosnek, cebula
całość zblendować.
upieczony placek posmarować sosem, ułożyć liście szpinaku, kotlet, pomidor, cebulę,
kozi ser całość polać sosem i przykryć kolejnym plackiem
podawać na liściach rukoli i plastrach papryki
Komentarze