Wegebrugery z ciecierzycy i batatów w marynacie teriyaki z pikantną surówką i ananasem
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Ten wegeburger to idealny przykład zdrowego fast foodu - pyszny i pełny wartości odżywczych. Cieciorka to źródło białka i błonnika, a bataty witamin.
Składniki
10 łyżka Sos sojowy (sos)
10 łyżka sok ananasowy (sos)
2 łyżka syrop klonowy (sos)
2 łyżeczka płatki chilli (sos)
1 szt. imbir starty kawałek 4 cm (sos)
2 szt. ząbki czosnku (sos)
4 szt. bułka wieloziarnista (burger)
1 szt. puszka cieciorki (burger)
2 szt. batat (burger)
1 szt. papryczka japanelo (burger)
1 szklanka zmielone płatki owsiane (burger)
1 szt. cebulka ze szczypiorkiem (burger)
2 łyżka oliwa (burger)
1 szt. jajko lub 1 łyżka chia wymieszana z wodą (burger)
1 szt. awokado
1/4 szt. ananas
1 szt. cebula czerwona
1/2 szt. biała kapusta (surówka)
1 szt. papryczka japanelo (surówka)
1 szt. marchewka (surówka)
1 szt. sok z limonki (surówka)
2 łyżka majonez (surówka)
1 szczypta sól, pieprz, brązowy cukier
Wegebrugery z ciecierzycy i batatów w marynacie teriyaki z pikantną surówką i ananasem
Wegebrugery z ciecierzycy i batatów w marynacie teriyaki z pikantną surówką i ananasem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zdrowe jedzenie nie oznacza niezjadliwych posiłków o płaskim i nudnym smaku. Jeśli zadbamy o różnorodność zdrowych składników pod kątem smaku, kolorów i tekstur oraz odpowiednio je doprawimy nigdy nie zatęsknimy za niezdrowym jedzeniem. Te burgery to cudowne połączenie pikantnych i ostrych smaków, miękkości burgera z kruchością sałatki.
1. Pokroić bataty w plastry. Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180°
2. Marynata–składniki podgrzewamy w rondelku na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Gdy zgęstnieje możemy zdjąć z ognia.
3. Szatkujemy kapustę i 1 papryczkę chilli. Dodajmy startą na grubej tarce marchewkę. Doprawiamy: 2 łyżkami majonezu, sokiem z 1 limonki, 3 szczyptami soli i 1 szczyptą cukru. Mieszamy.
4. Gdy bataty ostygną, widelcem wygrzebujemy miąższ ze skórki. Dorzucamy cieciorkę, chilli, szklankę zmielonych płatków owsianych, cebulkę i szczypiorek.
5. Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Dodajemy 2 łyżki sosu, jajko i 2 łyżki oliwy.
6. Formujemy kotleciki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy 8 minut. Na ostatnią minutę dorzucamy ananasa.
7. Układamy burgery w kolejności surówka, kotlecik, ananas, awokado i cebula + góra bułki.
Komentarze