Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegebrugery z ciecierzycy i batatów w marynacie teriyaki z pikantną surówką i ananasem

Opis wykonania

Ten wegeburger to idealny przykład zdrowego fast foodu - pyszny i pełny wartości odżywczych. Cieciorka to źródło białka i błonnika, a bataty witamin.

Zdrowe jedzenie nie oznacza niezjadliwych posiłków o płaskim i nudnym smaku. Jeśli zadbamy o różnorodność zdrowych składników pod kątem smaku, kolorów i tekstur oraz odpowiednio je doprawimy nigdy nie zatęsknimy za niezdrowym jedzeniem. Te burgery to cudowne połączenie pikantnych i ostrych smaków, miękkości burgera z kruchością sałatki. 1. Pokroić bataty w plastry. Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180° 2. Marynata–składniki podgrzewamy w rondelku na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Gdy zgęstnieje możemy zdjąć z ognia. 3. Szatkujemy kapustę i 1 papryczkę chilli. Dodajmy startą na grubej tarce marchewkę. Doprawiamy: 2 łyżkami majonezu, sokiem z 1 limonki, 3 szczyptami soli i 1 szczyptą cukru. Mieszamy. 4. Gdy bataty ostygną, widelcem wygrzebujemy miąższ ze skórki. Dorzucamy cieciorkę, chilli, szklankę zmielonych płatków owsianych, cebulkę i szczypiorek. 5. Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Dodajemy 2 łyżki sosu, jajko i 2 łyżki oliwy. 6. Formujemy kotleciki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy 8 minut. Na ostatnią minutę dorzucamy ananasa. 7. Układamy burgery w kolejności surówka, kotlecik, ananas, awokado i cebula + góra bułki.