Wegański burger z buraków i kaszy jaglanej
4 porcje
40 min
Łatwe
Pyszny, pełen smaków burger w 100% wegański, jest świetną alternatywą dla osób niejedzących mięsa.
Składniki
1 szklanka - buraków upieczonych i startych na cienkich oczkach
0,5 szklanki - kaszy jaglanej ugotowanej
2 łyżki - pestek dyni
0,5 szt. - czerwonej cebuli
1 łyżka - mąki pszennej
1 łyżka - drożdży świeżych (nieaktywnych płatków)
2 łyżki - posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka - oliwy do smażenia cebuli i czosnku
3 łyżki - oliwy do smażenia burgerów
4 szt. - bułki burgerowe
- sałata rzymska (liście)
2 łyżki - majonezu wegańskiego
1 szt. - czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
1 szt. - pomidora pokrojonego w plastry
2 łyżki - kiełków
- sól i pieprz do smaku
Wegański burger z buraków i kaszy jaglanej
Wegański burger z buraków i kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, lekko podsmaż na patelni.
Do większej miski przełóż starte buraki, kaszę jaglaną, cebulę oraz czosnek, natkę i płatki drożdżowe.
Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formuj burgery i smaż na płycie grzewczej z każdej strony po ok. 4 minuty.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Bułki burgerowe posmaruj majonezem, ułóż sałatę, burgera, krążki cebuli czerwonej, pomidora oraz kiełki.
Komentarze