Wegetariańskie leczo
Dobrze przygotowane leczo jest kwintesencją lata i dojrzewających w tym czasie warzyw. Cały smak tkwi w aromatycznej i soczystej papryce, delikatnej cukinii oraz słodkich pomidorach. Zwyczajowo ten gulasz podaje...
Czytaj więcej
Dobrze przygotowane leczo jest kwintesencją lata i dojrzewających w tym czasie warzyw. Cały smak tkwi w aromatycznej i soczystej papryce, delikatnej cukinii oraz słodkich pomidorach. Zwyczajowo ten gulasz podaje się z dodatkiem plasterków kiełbasy lub kawałkami mięsa. Jednak warzywne leczo samo w sobie smakuje doskonale i nie potrzebuje dodatku jakiegokolwiek mięsa.
Przepis na wegetariańskie leczo
Podstawą gulaszu są podsmażone warzywa - cebula, pomidory oraz papryka. Następnie dodaje się cukinię a całość gotuje aż jej kawałki lekko zmiękną. Gotowy gulasz doprawia się pieprzem, solą oraz papryką w proszku. Można pokusić się również o dodatek kurkumy oraz kuminu. Smak leczo bez mięsa można dodatkowo urozmaicić fasolką szparagową oraz innymi warzywami jak podsmażony bakłażan, tarta marchew czy podzielony na różyczki kalafior. Dzięki nim całe danie będzie nie tylko smaczne, ale i bardziej sycące. Z kolei zamiast chleba jako dodatek do leczo można przygotować gotowane lub pieczone ziemniaki.