Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetariańskie leczo

Wegetariańskie leczo

Dobrze przygotowane leczo jest kwintesencją lata i dojrzewających w tym czasie warzyw. Cały smak tkwi w aromatycznej i soczystej papryce, delikatnej cukinii oraz słodkich pomidorach. Zwyczajowo ten gulasz podaje...

Czytaj więcej
Wegetariańskie leczo
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dobrze przygotowane leczo jest kwintesencją lata i dojrzewających w tym czasie warzyw. Cały smak tkwi w aromatycznej i soczystej papryce, delikatnej cukinii oraz słodkich pomidorach. Zwyczajowo ten gulasz podaje się z dodatkiem plasterków kiełbasy lub kawałkami mięsa. Jednak warzywne leczo samo w sobie smakuje doskonale i nie potrzebuje dodatku jakiegokolwiek mięsa.

Przepis na wegetariańskie leczo

Podstawą gulaszu są podsmażone warzywa - cebula, pomidory oraz papryka. Następnie dodaje się cukinię a całość gotuje aż jej kawałki lekko zmiękną. Gotowy gulasz doprawia się pieprzem, solą oraz papryką w proszku. Można pokusić się również o dodatek kurkumy  oraz kuminu. Smak leczo bez mięsa można dodatkowo urozmaicić fasolką szparagową oraz innymi warzywami jak podsmażony bakłażan, tarta marchew czy podzielony na różyczki kalafior. Dzięki nim całe danie będzie nie tylko smaczne, ale i bardziej sycące. Z kolei zamiast chleba jako dodatek do leczo można przygotować gotowane lub pieczone ziemniaki.