Wegetariańskie leczo z kabaczka, papryki i pieczarek
2 porcje
45 min
Łatwe
Prosty i szybki przepis na leczo z kabaczka, który sprawdzi się jako lekki wegetariański obiad. Wegetariańskie leczo z kabaczka jest nie tylko pełne kolorów, ale również aromatów i smaków, które skutecznie pobudzają apetyt.
Składniki
2 kabaczki
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
10 pieczarek
1 puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki ostrej
Pieprz, sól do smaku
4 kromki chleba żytniego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
515 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
72.9 g
Błonnik
18.9 g
Białko
18.7 g
Sól
3 g
Wegetariańskie leczo z kabaczka, papryki i pieczarek
Wegetariańskie leczo z kabaczka, papryki i pieczarek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kabaczki i papryki umyj i pokrój.
Na patelni na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem przypraw. Gdy będzie szklista dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.
Porada
Chleb możesz zamienić na kaszę bulgur, gryczaną lub inną dowolną.
Następnie dodaj na patelnię kabaczka i papryki. Podsmażaj do momentu, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodaj pomidory. Całość zagotuj i kilka minut duś na małym ogniu.
Leczo podawaj na ciepło z kromkami chleba.
Komentarze