Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami

Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Popularne danie w wersji dla wegetarian i wegan. Dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne!

Składniki

1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej)
7 pieczarek
1 cukinia
1 papryka
3 pomidory malinowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
Pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli, pieprzu, cukru, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki

Opis wykonania

Leczo wegetariańskie z pewnością zasmakuje nie tylko amatorom potraw warzywnych. Jego lekkość i świeżość doskonale wpasowuje się w letni okres, gdy szczególnie chętnie sięgamy po dania orzeźwiające i nieobciążające przewodu pokarmowego.

Opis przygotowania:

  1. W jednym garnku rozgrzej olej, w drugim przygotuj 2-3 szklanki wody do gotowania soczewicy.
  2. Warzywa i pieczarki umyj i pokrój w dużą kostkę.
  3. Składniki wrzuć do garnka z olejem, dodaj przyprawy i podsmażaj na wolnym ogniu około 20 minut. Do rondla możesz dodać odrobinę wody, by uniknąć przypalania.
  4. W międzyczasie do garnka z wodą wrzuć soczewicę i gotuj około 25 minut.
  5. Warzywne leczo podawaj na soczewicy i posyp obfitą ilością szczypiorku.

TIP

  • Mało kto wie, że pieczarki to wbrew pozorom źródło cennych składników odżywczych. Są pozbawione tłuszczu (i cholesterolu, jako że to produkty roślinne), a w 100 gramach znajdują się około 3 gramy białka i 1,5 grama błonnika. Tylko 3 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz selen w około 30%.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry przepis, uwielbiam pieczarki, soczewica to bardzo dobre źródło białka.
Monka
Często robię leczo latem w różnych wersjach z pieczarkami tez wychodzi wyśmienicie