Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami

Opis wykonania

Popularne danie w wersji dla wegetarian i wegan. Dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne!

Leczo wegetariańskie z pewnością zasmakuje nie tylko amatorom potraw warzywnych. Jego lekkość i świeżość doskonale wpasowuje się w letni okres, gdy szczególnie chętnie sięgamy po dania orzeźwiające i nieobciążające przewodu pokarmowego.

Opis przygotowania:

  1. W jednym garnku rozgrzej olej, w drugim przygotuj 2-3 szklanki wody do gotowania soczewicy.
  2. Warzywa i pieczarki umyj i pokrój w dużą kostkę.
  3. Składniki wrzuć do garnka z olejem, dodaj przyprawy i podsmażaj na wolnym ogniu około 20 minut. Do rondla możesz dodać odrobinę wody, by uniknąć przypalania.
  4. W międzyczasie do garnka z wodą wrzuć soczewicę i gotuj około 25 minut.
  5. Warzywne leczo podawaj na soczewicy i posyp obfitą ilością szczypiorku.

TIP

  • Mało kto wie, że pieczarki to wbrew pozorom źródło cennych składników odżywczych. Są pozbawione tłuszczu (i cholesterolu, jako że to produkty roślinne), a w 100 gramach znajdują się około 3 gramy białka i 1,5 grama błonnika. Tylko 3 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz selen w około 30%.