Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Popularne danie w wersji dla wegetarian i wegan. Dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne!
Składniki
1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej)
7 pieczarek
1 cukinia
1 papryka
3 pomidory malinowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
Pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli, pieprzu, cukru, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami
Wegetariańskie leczo warzywne z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Leczo wegetariańskie z pewnością zasmakuje nie tylko amatorom potraw warzywnych. Jego lekkość i świeżość doskonale wpasowuje się w letni okres, gdy szczególnie chętnie sięgamy po dania orzeźwiające i nieobciążające przewodu pokarmowego.
Opis przygotowania:
- W jednym garnku rozgrzej olej, w drugim przygotuj 2-3 szklanki wody do gotowania soczewicy.
- Warzywa i pieczarki umyj i pokrój w dużą kostkę.
- Składniki wrzuć do garnka z olejem, dodaj przyprawy i podsmażaj na wolnym ogniu około 20 minut. Do rondla możesz dodać odrobinę wody, by uniknąć przypalania.
- W międzyczasie do garnka z wodą wrzuć soczewicę i gotuj około 25 minut.
- Warzywne leczo podawaj na soczewicy i posyp obfitą ilością szczypiorku.
TIP
- Mało kto wie, że pieczarki to wbrew pozorom źródło cennych składników odżywczych. Są pozbawione tłuszczu (i cholesterolu, jako że to produkty roślinne), a w 100 gramach znajdują się około 3 gramy białka i 1,5 grama błonnika. Tylko 3 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz selen w około 30%.
Komentarze