Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Warzywa konserwowe – czy są zdrowe?

Warzywa konserwowe – czy są zdrowe?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego konserwujemy warzywa?
  2. Na czym polega konserwowanie warzyw?
  3. Czy warzywa konserwowe są zdrowe?
  4. Jakie warzywa można konserwować?

Warzywa konserwowe to dla wielu z nas prawdziwy przysmak. Szczególnie te przetwory, które przygotowujemy samodzielnie z sezonowych warzyw, najlepiej tych zebranych z własnego ogródka, stanowić mogą najcenniejszy skarb ukryty w naszej spiżarni. Ogórki konserwowe, papryka czy pieczarki to obowiązkowe pozycje na liście domowych przetworów.

Wokół warzyw konserwowych krąży jednak sporo mitów. W tym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, jakie są ich zalety oraz wady, a także na co warto zwrócić uwagę przyrządzając własnej roboty domowe warzywa konserwowe.

Dlaczego konserwujemy warzywa?

Świeże warzywa dostępne w pełni sezonu są oczywiście najlepsze pod każdym względem. Ich smak, zapach, kolor i właściwości odżywcze najczęściej są nie do pobicia. Problem polega jednak na tym, że sezon na wiele rodzajów warzyw trwa każdego roku tylko kilka tygodni. Szczególnie w przypadku posiadania własnych przydomowych upraw i zebrania w krótkim czasie obfitych plonów, np. marchewki czy ogórków, chcemy jak najwięcej z tych skarbów zachować na później i cieszyć się nimi w trakcie zimowych miesięcy.

Dlatego właśnie sięgamy po różne metody przedłużania trwałości warzyw. Jedną z nich jest właśnie konserwowanie, które pozwala wydłużyć ich przydatność do spożycia i zachować przynajmniej część walorów smakowych, a także składników odżywczych, witamin i minerałów.

Na czym polega konserwowanie warzyw?

Konserwowanie warzyw polega na umieszczeniu ich w specjalnie przygotowanej zalewie, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniego środowiska, a szczególnie odpowiedniego poziomu Ph, tak by przez jak najdłuższy czas w tak zakonserwowanych warzywach nie pojawiły się żadne szkodliwe związki czy chorobotwórcze bakterie. Dodatkowo warzywa konserwowe w zalewach sterylizuje się lub pasteryzuje. Taki zabieg, polegający na potraktowaniu słoików wysoką temperaturą, ma za zadanie zabezpieczyć przetwory np. przed powstawaniem pleśni.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że w trakcie pasteryzacji, a szczególnie sterylizacji, która przebiega w najwyższych temperaturach, surowce użyte do przygotowania przetworów mogą stracić dość sporo drogocennych elementów, przede wszystkim witamin.

Warzywa konserwowe – czy są zdrowe? - zdjęcie 1

Przyrządzenie konserwowanych warzyw sprowadza się do kilku prostych kroków. W pierwszej kolejności przygotuj warzywa – mogą być to zmieszane ich różne rodzaje. Oczyść je dokładnie i usuń niejadalne części (np. szypułki). Tak przygotowane składniki umieść w słoiku. Teraz czas na zalewę.

Składniki zalewy do konserwowania warzyw:

  • woda – 1l
  • ocet – 100 ml
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżka
  • opcjonalnie przyprawy: ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, gorczyca w ziarnach, ziele angielskie

Przygotowanie zalewy:

  1. Wszystkie składniki dodaj do garnka i wymieszaj dokładnie.
  2. Podgrzej i gotuj przez mniej więcej minutę.
  3. Gorącą zalewę przelej do słoików tak by przykryła warzywa, ale by zostało około 1 cm wolnego miejsca w słoiku.

Czy warzywa konserwowe są zdrowe?

Pytanie to może wydawać się nieco kontrowersyjne, ponieważ trudno sobie wyobrazić, że warzywa mogą być niezdrowe. W przypadku warzyw konserwowych sprawa nie jest taka oczywista. W pierwszej kolejności rozgraniczyć musimy produkty przemysłowe dostępne na sklepowych półkach, od domowych przetworów przygotowywanych własnoręcznie.

Takie warzywa kupione w sklepie, zamknięte w metalowej puszce, często także doprawione różnymi specyfikami i ulepszaczami, faktycznie nie są godne polecenia. Jeżeli jesteś świadomym konsumentem i dbasz o zdrowy styl życia, to musisz pamiętać o dokładnym studiowaniu etykiet produktów dostępnych w sklepach.

Nieco inaczej ma się sprawa z domowymi przetworami. Konserwowane warzywa własnej roboty, które zalejesz domową zalewą z dodatkiem ekologicznego octu, będą z pewnością pełnowartościowym produktem. Owszem, obróbka termiczna, upływ czasu czy wystawienie warzyw na działanie promieni słonecznych może pozbawić ich części prozdrowotnych składników, jednak nadal będzie to pozycja w menu, którą zdecydowanie możesz wpisać po stronie zdrowszych posiłków.

Jakie warzywa można konserwować?

Konserwować i marynować można w zasadzie wszystkie warzywa występujące w polskich ogrodach, a nawet dzikie leśne grzyby. Najpopularniejsze z nich to ogórki, papryka, cukinia, czy właśnie leśne grzyby, takie jak prawdziwki lub maślaki. Bardzo łatwo przygotujesz również konserwowane warzywa z marchewki, buraków, a nawet kalafiora.

Ogórki konserwowe

Ogórki doskonale nadają się do marynowania i konserwowania, ponieważ błyskawicznie wchłaniają zalewę i zawarte w niej przyprawy. To dlatego poza podstawową, tradycyjną wersją ogórków konserwowych często spotyka się przepisy, w których prym wiodą najróżniejsze przyprawy, nawet te orientalne. Do tak przyrządzanych ogórków możesz z powodzeniem dodać papryczki chili, a nawet miód. Zachęcamy do przeczytania osobnego artykułu opisującego różne zalewy do ogórków.

Papryka konserwowa

Warzywa konserwowe – czy są zdrowe? - zdjęcie 2

Papryka jest numerem dwa na liście najczęściej konserwowanych warzyw. Tak przyrządzona papryka świetnie smakuje i nadaje się do kanapek, przeróżnych sałatek, a także sprawdza się jako przekąska na imprezach czy w trakcie grillowania. W naszym portalu znajdziesz klasyczny przepis na paprykę konserwową.

Cukinia w zalewie

Kolejnym warzywem, po które warto sięgnąć jest cukinia. Skorzystaj z naszego przepisu na cukinię w delikatnej zalewie octowej. Tak zakonserwowana i przyprawiona cukinia nadaje się nie tylko do spożywania na zimno w kanapkach czy sałatkach. Ugotujesz z jej pomocą pyszną zupę krem albo upieczesz warzywno-ryżową zapiekankę.

Kukurydza i groszek konserwowy

Po kukurydzę i groszek konserwowy najczęściej sięgamy podczas zakupów i w praktyce bardzo rzadko zdarza się, że konserwujemy te warzywa w domowej kuchni. Jest to spowodowane tym, że w wersji świeżej są to produkty bardzo trudne w obsłudze, jeżeli nie dysponujemy odpowiednim zapleczem i profesjonalnym sprzętem. Jeżeli jesteś wielbicielem groszku i kukurydzy, polecamy korzystanie z wersji mrożonej, która dużo lepiej sprawdzi się w każdej domowej kuchni, a przede wszystkim zapewni więcej wartości odżywczych niż przemysłowo konserwowane warzywa z puszki.

Z mrożonego groszku możesz przygotować pyszną zupę krem z dodatkiem trawy cytrynowej i mięty.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na zakup gotowych warzyw w puszkach, warto poszukać ich w wersji gotowanej na parze, dzięki czemu nie będą one zatopione w kiepskiej jakości zalewie i wbrew pozorom będą właśnie w takiej zdrowszej wersji dużo lepiej smakować.