Delikatna zalewa do cukinii w słoiku podkreśli smak warzyw.
Lato to czas przygotowywania przetworów do wykorzystania, gdy dostęp do sezonowych warzyw i owoców będzie utrudniony. Warto przygotować cukinię w zalewie, by potem móc wykorzystać ją do aromatycznej, kremowej zupy. Niewielki dodatek przypraw w zalewie sprawi, że cukinię będzie można przygotować na różne sposoby, zależnie od preferencji smakowych.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyj i obierz ze skórki.
- Wyparz 2-3 duże słoiki.
- Przygotuj garnek do pasteryzowania. Napełnij go wodą do połowy wysokości naczynia.
- Cukinię wydrąż i pokrój w słupki, a marchew pokrój w talarki.
- Warzywa umieść w słoikach i do każdego dodaj równą ilość przypraw (gorczyca, ziele angielskie, czosnek).
- Przygotuj zalewę – wymieszaj wodę z octem, solą, cukrem i koprem.
- Równe ilości zalewy dodaj do słoików i zakręć naczynia (nie do końca).
- Słoiki umieść w garnku z gotującą się wodą i pasteryzuj około 15 minut.
- Po wyjęciu z garnka słoiki dokręć i odstaw do wystygnięcia.
TIP
- Cukinię z zalewy można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, ale delikatna zalewa z tego przepisu najbardziej pasuje do przygotowania kremu. Wystarczy do szklanki wywaru warzywnego dodać pokrojoną włoszczyznę, kawałki cukinii w zalewie i doprawić curry, kurkumą oraz oregano. Zupę zblenduj na krem, podawaj z grzankami razowymi i voila!