Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cukinia w zalewie do słoików

Opis wykonania

Delikatna zalewa do cukinii w słoiku podkreśli smak warzyw.

Lato to czas przygotowywania przetworów do wykorzystania, gdy dostęp do sezonowych warzyw i owoców będzie utrudniony. Warto przygotować cukinię w zalewie, by potem móc wykorzystać ją do aromatycznej, kremowej zupy. Niewielki dodatek przypraw w zalewie sprawi, że cukinię będzie można przygotować na różne sposoby, zależnie od preferencji smakowych.



Opis przygotowania:



  1. Warzywa umyj i obierz ze skórki.

  2. Wyparz 2-3 duże słoiki.

  3. Przygotuj garnek do pasteryzowania. Napełnij go wodą do połowy wysokości naczynia.

  4. Cukinię wydrąż i pokrój w słupki, a marchew pokrój w talarki.

  5. Warzywa umieść w słoikach i do każdego dodaj równą ilość przypraw (gorczyca, ziele angielskie, czosnek).

  6. Przygotuj zalewę – wymieszaj wodę z octem, solą, cukrem i koprem.

  7. Równe ilości zalewy dodaj do słoików i zakręć naczynia (nie do końca).

  8. Słoiki umieść w garnku z gotującą się wodą i pasteryzuj około 15 minut.

  9. Po wyjęciu z garnka słoiki dokręć i odstaw do wystygnięcia.

TIP



  • Cukinię z zalewy można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, ale delikatna zalewa z tego przepisu najbardziej pasuje do przygotowania kremu. Wystarczy do szklanki wywaru warzywnego dodać pokrojoną włoszczyznę, kawałki cukinii w zalewie i doprawić curry, kurkumą oraz oregano. Zupę zblenduj na krem, podawaj z grzankami razowymi i voila!