Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Papryka konserwowa

Papryka konserwowa
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Papryka konserwowa to idealny dodatek do zimowych obiadów. Sprawdzi się również w sałatkach oraz jako przekąska na imprezę.

Składniki

3 kg - papryki
Marynata:
1 l - wody
250 ml - octu spirytusowego
200 g - cukru
15 g - soli
2 ząbki - czosnku
200 g - cebuli szalotki
3 szt. - liści laurowych
6 ziarenek - ziela angielskiego
10 ziarenek - pieprzu

Opis wykonania

1

Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy. Całość gotujemy.

Dodajemy pokrojone w piórka szalotki oraz czosnek i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, zestawiamy z płyty grzewczej.

2

W tym czasie myjemy paprykę, którą kroimy na pół i wydrążamy gniazda.

Następnie kroimy warzywo według upodobań, w kostkę lub paski. Możemy też ułożyć większe kawałki, np. 8 części z papryki.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Paprykę układamy w wyparzonych słoikach, do 60% objętości naczynia.

Na koniec zalewamy marynatą i zakręcamy wieczka słoików .

Pasteryzujemy przez 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Oj lubię bardzo:) super smakuje na kanapce z sałatą, szynką i majonezem. Przepis super zawsze robię paprykę z tego przepisu.
Aleksandra Pępek
Bardzo łagodna i pyszna.
ElaEwela
nic nie zastąpi domowych przetworów. Papryka jest delikatna, jędrna, w sam raz do kanapek i sałatek
Marzenna
Tak przygotowana przyda się do obiadu zamiast surówki. Idealna też będzie na kanapkę.
Dariaa509
Papryka bardzo dobra
MBrozek
Ja akurat wolę bez czosnku, ale za to daję odrobinkę miodu