Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ananas – właściwości i co z niego zrobić?

Ananas – właściwości i co z niego zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ananas – wartości odżywcze
  2. Właściwości zdrowotne ananasa
  3. Co zrobić z ananasa?

Żółty, soczysty miąższ i przyjemny słodki smak z wyczuwalną lekką cierpką nutą. Tak po krótce można opisać ananasa. Nic dziwnego, że jest on jednym z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Jednak poza walorami smakowymi ananas kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości, które warto poznać. W naszym artykule przyjrzymy im się bliżej. Dodatkowo odpowiemy na pytanie, czy ananas jest zdrowy oraz podamy pomysły co można zrobić z tego owocu, przedstawiając różnorodne przepisy na dania z ananasem.

Ananas – wartości odżywcze

Jak wspominaliśmy wyżej ananas charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wynika to z zawartości składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz innych związków.

Dwa plastry świeżego i obranego ananasa (około 160g) dostarczają około 88 kcal. Podana wartość energetyczna pochodzi głównie z węglowodanów (22g – w tym 16g cukrów) oraz białka (1g).

Miąższ ananasa jest również cennym źródłem: witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B5 oraz B6), potasu, manganu, magnezu oraz miedzi. Dodatkowo ananas zawiera bromelainę i błonnik.

Przeczytaj również: Jak obierać mango i ananasa?

Czy ananas jest zdrowy?

Zdecydowanie tak! Ananas to nie tylko smaczny owoc doskonały jako przekąska, ale również cenny składnik zdrowej diety. To właśnie dzięki zawartości różnych witamin, składników minerałów oraz bromelainy ananas może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu.

Spożywanie ananasa może mieć korzystny wpływ na odporność, układ krążenia, obniżyć poziom cholesterolu, poprawić trawienie, złagodzić stany zapalne, a nawet przyspieszyć regenerację po wysiłku fizycznym. By zaobserwować u siebie wymienione korzyści kluczową kwestią jest regularne jedzenie ananasa.

Wypróbuj przepis: Ananas pełen rozkoszy.

Właściwości zdrowotne ananasa

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość bromelainy. Jest to enzym, który pomaga w trawieniu białek. Jednocześnie bromelaina wykazuje również innych właściwości. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu może łagodzić stany zapalne stawów oraz mięśni po intensywnym wysyłki fizycznym. Udowodniono, że bromelaina obecna w ananasie może również zmniejszać ryzyko osteoporozy czy stłuszczenia wątroby oraz wspierać regenerację w przypadku urazów.

Według niektórych badań bromelaina może być równie skuteczna jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (do których zaliczamy ibuprofen czy ketoprofen).

Ananas jest bogatym źródłem witaminy C – już dwa plastry tego owocu mogą pokryć całkowicie dzienne zapotrzebowanie. Jest to niezwykle ważne, ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie neutralizuje wolne rodniki, co wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami wirusowymi lub bakteryjnymi. Działanie przeciwutleniające zmniejsza stres oksydacyjny i spowalnia procesy starzenia się organizmu. A więc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, układu oddechowego, a także zapaleń stawów i nowotworów.

Witamina C to nie jedyny przeciwutleniacz obecny w ananasie. Beta-karoten również wykazuje takie działanie, a dodatkowo wspiera wzrok oraz kondycję skóry i włosów.

Warto wspomnieć również o składnikach mineralnych takich jak magnez i potas. Pierwszy z nich zmniejsza skurcze mięśni a drugi usprawnia gospodarkę elektrolitową, poprawia pracę mięśni oraz obniża ciśnienie tętnicze.

Ananas sprawdzi się również w diecie osób odchudzających się dzięki zawartości błonnika, który zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Właściwości zdrowotne ananasa

Co zrobić z ananasa?

Ananas doskonale smakuje jako samodzielna przekąska. Tym bardziej, że możesz podać go w efektownej misce lub półmisku zrobionym z jego skórki. Ten patent wykorzystaj również do serwowania innych dań z dodatkiem ananasa np. owsianki, smoothie bowl, puddingu, sałatki owocowej, lodów czy innego deseru.

Przeczytaj również: Przepisy na sałatki owocowe i desery.

Słodki smak ananasa dobrze komponuje się również w wytrawnych daniach. Możesz go łączyć z nabiałem, rybami, drobiem, wołowiną oraz strączkami. Daje to różne możliwości stworzenia ciekawych, nieoczywistych i pysznych dań.

1. Sałatka z ananasem i kurczakiem

Kurczak i ananas to ciekawa i bardzo smaczna para. Aby wydobyć z obu produktów jeszcze więcej smaku, ugrilluj je. Mięso dopraw papryką wędzoną, przyprawą curry lub przyprawą gyros.

Jako pozostałe składniki sałatki wykorzystaj rukolę, szpinak, mix sałat, seler naciowy, cebulę, ugotowane jajko lub ser feta.

Aby sałatka była jeszcze bardziej atrakcyjna dodaj do niej chrupki element. Mogą to być niewielkie grzanki, prażony słonecznik czy pestki dyni.

Gotową sałatkę wystarczy zwieńczyć parmezanem i klasycznym sosem vinegrette lub sosem jogurtowo-ziołowym. 

Sałatka z ananasem i kurczakiem

2. Smoothie z ananasem

Owocowy koktajl z ananasem przygotujesz w wielu różnych wariantach. Banan, mango, brzoskwinia, pomarańcza, grejpfrut, truskawki, melon, jabłko, gruszka, nektarynka, maliny, jagody – wszystkie te owoce doskonale łączą się z ananasem. By uniknąć przesady i zbytniego pomieszania smaku, najlepiej zdecydować się na połączenie 2–3 owoców z listy.

Aby koktajl był wyrazistszy w smaku, dodaj do niego imbir, cynamon, miętę, sok z cytryny lub limonki.

Jeśli lubisz koktajle owocowo-warzywne, wypróbuj dodatek szpinaku, selera naciowego, natki pietruszki lub rukoli.

By zwiększyć sytość koktajlu, dodaj płatki owsiane oraz mielone migdały lub siemię lniane. W tym przypadku, zanim zaczniesz blendować koktajl, płatki zalej wodą lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy i pozostaw na chwilę, by płatki lekko zmiękły.Smoothie z ananasem

3. Ananas z ryżem i kurczakiem

Ananas jako składnik obiadu? Czemu nie! Słodycz owocu wykorzystywana jest jako przełamanie smaków i przyjemny kontrast. Klasyczną propozycją jest curry z kurczakiem i ananasem podawane z ryżem.

Przygotowanie najlepszej zacząć od nastawienia wody na ryż. W tym samym czasie przygotuj składniki na sos – pastę curry, mleczko kokosowe, cebulę, czosnek, cebulę, paprykę, ananasa oraz kurczaka. Następnie na oleju podsmaż pastę curry, cebulę pokrojoną w piórka oraz rozgnieciony czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażaj kilka minut. Następnie całość zalej mleczkiem i dodaj paprykę oraz ananasa również pokrojone w kostkę. Gdy papryka zmięknie, możesz zakończyć gotowanie. Gotowy sos podawaj z ugotowanym ryżem i listkami kolendry.

Ananas z ryżem i kurczakiem

Ananas to niezwykły owoc. Jest nie tylko smaczny, ale charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi. Z tego względu warto uwzględniać go w codziennym menu. Z naszymi pomysłami z pewnością nie braknie Ci inspiracji na dania z ananasem.