Rozgrzewające potrawy idealne na jesień

Rozgrzewające produkty to coś, na co teraz musimy zwrócić szczególną uwagę. Jesienno-zimowe miesiące nie sprzyjają odchudzaniu, są też odległe od lekkiego, dietetycznego jedzenia. Takie są pozory – tłustsze potrawy przecież są bardziej kaloryczne, a skoro mają więcej energii w postaci kalorii, to lepiej nas rozgrzeją i odżywią.

Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest. Przeciwnie – nie musimy sięgać po niezdrowe, pełne kalorii i tłuszczu potrawy, by pokryć zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze w trakcie chłodnych miesięcy. Jesienne dania mogą być zdrowe, a także smaczne i rozgrzewające. Na przykład te z cynamonem, kardamonem, dania z imbirem…

Teoria Pięciu Przemian

Jesienne potrawy powinny obfitować w produkty rozgrzewające. Warto pochylić się tutaj nad pewną ciekawostką – bo nie tylko temperatura dań przesądza o ich wpływie na organizm. Tak zwana Teoria Pięciu Przemian, nurt dietetyczno-medyczny wywodzący się ze starożytnych Chin, wprowadza główne grupy pokarmów: wychładzające, rozgrzewające i neutralne. Grupy są wyznaczone w zależności od czynników takich jak: sposób uprawy i zbioru, część rośliny/zwierzęcia z którego pochodzi dany składnik, klimat z którego pochodzi produkt czy sposób jego obróbki.

Co wychładza, a co rozgrzewa?

Okazuje się, że na przykład kasza jaglana nie jest dobrym pomysłem jako dodatek do rozgrzewającej zupy na jesień czy zimę – ten produkt, według powyższych zasad, ma działanie wychładzające organizm. Co innego natomiast przygotowanie śniadania z użyciem płatków żytnich czy gryczanych – te według Kuchni Pięciu Przemian są rozgrzewające. Zależności pomiędzy danym produktem a jego wpływem na organizm mogą być bardzo różne, dlatego warto wgłębić się w tę tematykę i poznać je dokładniej, a na pewno nie jest to kwestia do opisania w pojedynczym artykule.

Rozgrzewające działanie przypraw

Dlatego zajmijmy się lepiej przyprawami – te mają zdecydowanie lepsze, bardziej odczuwalne bezpośrednio działanie w kwestii regulacji temperatury organizmu. Wystarczy pomyśleć o gorącym cieście jabłkowym z cynamonem, ryżu curry, zupie z dodatkiem imbiru czy szarlotce jabłkowo-śliwkowej. Co jeszcze może sprawić, żebyśmy kulinarnie umilili sobie jesienne i zimowe wieczory? Jak wykonać sycące posiłki podnoszące temperaturę organizmu, szybkie przekąski o ocieplającym aromacie i rozgrzewające zupy na jesień i zimę?

1. Pikantny indyk z fasolką w pomidorach

Składniki (1 porcja):

  • 50 g białej fasoli (nasiona suche)
  • 70 g ryżu brązowego
  • 200 g pomidora
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry

Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, chili, majeranek, ząbek czosnku, natka pietruszki

Wykonanie: Fasolę i ryż ugotuj w oddzielnych naczyniach. Mięso i pokrojone w kostkę pomidory wrzuć na rozgrzaną oliwę w rondlu, dopraw papryką słodką i ostrą oraz szczyptą chili i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość duś pod przykryciem około 20 minut, dodaj fasolę i ponownie zagotuj. Podawaj na ryżu i danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jako główne rozgrzewające danie sprawdzi się także tajskie curry z tofu.

2. Pieczona marchew w migdałowo-cynamonowej posypce

Składniki (1 porcja):

  • 250 g marchwi
  • 20 g migdałów w płatkach
  • 10 g miodu pszczelego

Przyprawy: cynamon

Wykonanie: Marchew obierz ze skórki, pokrój w podłużne plastry i wyłóż je na blachę obłożoną papierem do pieczenia, posyp cynamonem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Na 15 minut przed końcem pieczenia polej marchew miodem i posyp płatkami migdałów.

3. Deser z kremem dyniowo-pomarańczowym

Składniki (2 porcje):

  • 30 g płatków żytnich/gryczanych
  • 200 g mleka kokosowego
  • 150 g dyni
  • 50 g pomarańczy
  • 20 g migdałów w płatkach
  • 10 g miodu pszczelego

Przyprawy: cynamon, goździki

Wykonanie: Płatki ugotuj na mleku do wchłonięcia mleka. Obraną i wypestkowaną dynię podgotuj w wodzie lub na parze, zblenduj z obraną ze skórki pomarańczą, szczyptą cynamonu i kilkoma goździkami. Na wierzch płatków wyłóż krem i danie posyp płatkami migdałów, polej miodem.

4.Marchwiowy krem z nutą imbiru i krewetkami

Składniki (1 porcja):

  • 250 g marchwi
  • 50 g pomarańczy
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 100 g krewetek
  • 35 g chleba razowego

Przyprawy: chili, imbir, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, curry, natka pietruszki

Wykonanie: Pokrojone w kostkę warzywa i pomarańczę wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę. Dopraw i gotuj około 15 minut, po czym zblenduj i dodaj wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji. Do kremu wrzuć krewetki i całość gotuj kilka minut. Podaj i posyp posiekaną natką, zjedz z grzanką z pieczywa razowego.

Rozgrzewajace właściwości ma także zupa gruszkowa.

Jedno jest pewne - rozgrzewające potrawy jesienią i zimą powinny dominować na naszych stołach.