Właściwości arbuza mogą zaskakiwać. Jadany regularnie, działa pozytywnie na nasze serce, mózg i samopoczucie – szczególnie latem. Co można zrobić z arbuza na słodko i słono? W jakiej diecie sprawdzi się najlepiej? Kiedy go ograniczyć? Przeczytaj nasz artykuł.
Arbuz – wartości odżywcze
Z arbuzem nawet najbardziej upalne lato nie będzie Ci straszne. Czy wiesz, że ten owoc składa się w około 90% z wody? Zatem podczas upału arbuz powinien być ważnym elementem zdrowej diety, bo ułatwia nawodnienie całego organizmu. Co więcej, zawiera witaminy A, C oraz z grupy B i minerały np.: wapń, potas, miedź, żelazo, cynk, sód, mangan, magnez. Jest też źródłem błonnika i białka.
100 g arbuza zawiera 10 mg witaminy C, co stanowi około 17% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla kobiet. To dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za owocami cytrusowymi.
Zainspiruj się: Co jeść w upalne dni?
Przy omawianiu właściwości arbuza warto dodać, że to owoc niskokaloryczny – 100 gramów zawiera około 40 kalorii. Zatem bardzo dobrze sprawdzi się w dietach redukcyjnych, niskokalorycznych i od czasu do czasu nawet w diecie ketogenicznej.
Zmagasz się z cukrzycą? Unikaj arbuza jako samodzielnej przekąski, gdyż jest źródłem węglowodanów w postaci cukrów prostych. Jednak sporadycznie, np. jako składnik zbilansowanej sałatki, z pewnością Ci nie zaszkodzi.
Arbuz – jak wygląda?
Poznałeś już właściwości arbuza, czas przyjrzeć mu się z bliska. Owoc ten może być okrągły lub wydłużony, a odmiany dostępne w polskich sklepach ważą średnio od 2 do 5 kilogramów. Jeśli chcesz kupić najlepszy okaz, wybierz arbuza o symetrycznych kształtach. Jego część jadalna to owoc z zieloną skórką (w kolorze od groszkowego po ciemnozielony) i soczystym miąższem o czerwonej barwie (im bardziej intensywna czerwień, tym lepiej, bo smaczniej). Na rynku znajdziesz też arbuzy z żółtym miąższem. Może to być np. pierwsza polska odmiana arbuza Janosik – dostosowana do hodowania w naszych krajowych warunkach klimatycznych.
Kolejny ważny element arbuza to pestki – czasem mogą przeszkadzać, ale pamiętaj, że są doskonałym źródłem błonnika, który, jak wiadomo, ma zbawienny wpływ na trawienie. Od czasu do czasu, dla odmiany i wygody, możesz wypróbować arbuza bezpestkowego.
Kiedy owoce smakują najlepiej? Oczywiście w sezonie – w przypadku arbuzów trwa on od czerwca do sierpnia.
To też Cię zainteresuje: Jak wybrać arbuza? Kiedy arbuz jest dojrzały?
Arbuz i jego właściwości prozdrowotne
Dlaczego warto jeść arbuza? W pierwszym akapicie przedstawiliśmy Ci jego cenne właściwości odżywcze, korzyści związane z nawodnieniem organizmu oraz walory smakowe. To jednak nie wszystko. Regularne spożywanie arbuza wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.
1. Profilaktyka
Likopen zawarty w arbuzie działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Może być więc istotnym składnikiem diety przeciwzapalnej, która chroni przed chorobami cywilizacyjnymi i zaburzeniami metabolicznymi.
2. Pozytywne działanie na serce
Dlaczego warto jeść arbuza? Otóż owoc ten jest dobrym źródłem potasu, a właściwe stężenie tego pierwiastka w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Co więcej, wspomniany już likopen obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
3. Aktywność przeciwnowotworowa
W arbuzie zawarte są przeciwutleniacze, takie jak: beta-karoten, kryptoksantyna, likopen, luteina, zeaksantyna, które chronią przed nowotworami m.in. prostaty.
4. Zbawienie dla nerek
Regularne jedzenie arbuza sprzyja oczyszczaniu nerek, a więc lepszemu ich funkcjonowaniu.
5. Regeneracja mięśni
Arbuz jest doskonałym źródłem naturalnej cytruliny (300 mg na 100 g), która pozytywnie wpływa na odżywienie tkanki mięśniowej.
Wskazówka: Arbuza doskonale uzupełnia płyny oraz jest źródłem cytruliny i likopenu, które mogą łagodzić bóle mięśni, dlatego warto go zjeść zaraz po posiłku.
6. Właściwości arbuza a astma
Zawarty w arbuzie likopen łagodzi też objawy astmy u dzieci i dorosłych.
7. Młodość na dłużej
Arbuz jest dobrym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na syntezę kolagenu, naturalnie przeciwdziałając oznakom starzenia się.
8. Dobry wpływ na jelita
Niemal wszystkie właściwości arbuza i jego składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jelita. Np. błonnik ułatwia trawienie, a wysoka zawartość wody wspiera działanie układu pokarmowego. Natomiast witaminy C i A oraz potas wzmacniają ogólne zdrowie jelit.
9. Arbuz na potencję
Wspomniana już cytrulina zawarta w tym owocu zwiększa drożność naczyń krwionośnych, co wpływa m.in. na lepszą sprawność seksualną.
Sprawdzony przepis: Koktajl z arbuza i ogórka z miętą.
Jak jeść arbuza?
Odpowiedź na to pytanie pozornie wydaje się prosta: umyć, pokroić i gotowe! Jednak jako eksperci od dań i przekąsek chcemy Cię przekonać, że z arbuza możesz wycisnąć (dosłownie i w przenośni) znacznie więcej. Zatem co można zrobić z arbuza, żeby wykorzystać cały potencjał tego owocu? Oto nasze pomysły na napoje, desery i dodatki do dania głównego. Podpowiadamy też, jak jeść pestki arbuza.
1. Napoje
Arbuz to doskonała baza lub dodatek do orzeźwiających smoothie i koktajlów.
2. Desery
Z tego owocu przygotujesz pyszne sorbety, lody, galaretki oraz ciasta.
Sprawdź: Sorbet z arbuza domowy.
Jak zrobić pyszny i zdrowy tort z arbuza? Wystarczy, że ukroisz arbuzowe koło, następnie rozsmarujesz na nim serek waniliowy, ułożysz świeże owoce (np. maliny, truskawki, borówki) i całość polejesz miodem oraz udekorujesz miętą.
3. Dodatki do dania głównego
Wbrew pozorom owoc ten świetnie sprawdzi się też w formie wytrawnej. Grillowane kawałki arbuza z serem feta lub sałatka z arbuza i mozzarelli będą świetnym dodatkiem do mięs.
Pamiętaj, że pestki arbuza też mogą być cennym składnikiem w kuchni. Wystarczy, że je umyjesz, wysuszysz i upieczesz w piekarniku lub uprażysz na patelni. W takiej formie sprawdzą się jako przekąska i zdrowy dodatek do sałatek. W sklepach dostępny jest też olej z pestek arbuza, na bazie którego przygotujesz pyszne dressingi.
Arbuz doskonale nawadnia, dlatego sprawdza się w upalne dni i po treningu. Dodatkowo może być świetnym urozmaiceniem właściwie każdej zdrowej diety. Przetestuj w praktyce nasze pomysły na to, jak jeść arbuza i wyciśnij z niego jak najwięcej!