Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co jeść w upalne dni?

Co jeść w upalne dni?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czego nie jeść w czasie upałów?
  2. Pomysły na obiad na upalne dni
  3. Co jeść w upały?
  4. Idealne obiady na upały
  5. Napoje orzeźwiające na gorące dni
  6. Pyszne koktajle i schłodzone musy!

Jedni kochają gorące lato, inni przepadają za nieco łagodniejszą, wiosenną aurą. Jednak zarówno fani palącego słońca jak i Ci, którzy chowają się w cieniu, mogą tego ciepłego czasu doświadczać w odpowiednio wysokim komforcie. Cała tajemnica polega na tym, aby w sprytny sposób dobierać posiłki i napoje. Wystarczy, że dowiesz się, co jeść i pić w upalne dni, a czego unikać. Okazuje się bowiem, że niektóre potrawy mogą w naturalny sposób rozgrzewać nasz organizm, inne zaś będą wspierać jego skuteczne wychładzanie.

Czego nie jeść w czasie upałów?

W trakcie upalnego dnia powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, żeby unikać spożywania potraw czy picia napojów, których działanie może utrudnić sprawne funkcjonowanie naszego organizmu w warunkach wysokiej temperatury. Co ciekawe, okazuje się, że ważniejsza od napojów chłodzących jest wiedza o tym, czego w takiej sytuacji unikać.

Ciężkie i tłuste dania, jak fast foody czy słone przekąski to najgorszy możliwy wybór. Duże ilości tłuszczu czy cukrów prostych zawartych w potrawach takich jak hamburgery, smażone mięso lub frytki, zmusza organizm do bardzo dużego wysiłku związanego z trawieniem. Z tego powodu uporanie się z dodatkową, zbędną porcją kalorii kosztuje nas sporo energii, którą w przeciwnym wypadku organizm mógłby spożytkować na obniżenie temperatury.

Bardzo podobnie mają się sprawy ze słodyczami, słodkimi napojami i generalnie z produktami o wysokiej zawartości cukru. Im więcej słodkości spożywamy w gorący dzień, tym cięższą pracę będzie miał do wykonania nasz organizm.

Nadmiernie słone dania i przekąski takie jak chipsy ziemniaczane sprawiają, że ilość spożytej soli wprost przekłada się na proces odwadniania organizmu. Dlatego w upalne dni należy zwracać uwagę na ograniczenie soli w diecie.

Rozgrzewające przyprawy, tak pożądane w chłodne jesienne dni, w naszym polskim klimacie nie służą już tak dobrze, kiedy za oknem pali słońce. Głównym problemem okaże się w takim przypadku wyraźnie zwiększona potliwość już krótko po zjedzeniu pikantnego dania.

Pomysły na obiad na upalne dni

Jeżeli już wiesz, jakiego jedzenia i picia unikać, kiedy z nieba leje się żar, do opanowania została tylko dużo przyjemniejsza część niezbędnych informacji. Co zatem warto zapisać na liście zakupów, żeby spożywane takiego dnia posiłki pomogły nam się orzeźwić i utrzymać możliwie największy komfort?

Najważniejszą zasadą w doborze produktów jak i całych dań jest wspieranie naszego organizmu poprzez odpowiednie nawadnianie. Dlatego właśnie warto sięgnąć w pierwszej kolejności po warzywa i owoce o największej zawartości wody. Pomidory, ogórki, wszelkiej maści zielenina, a także arbuzy, melony i gruszki. To tylko kilka przykładowych produktów, na bazie których przyrządzisz idealny obiad na upalne dni.

Co jeść w upały?

Poza soczystymi warzywami i owocami, wśród których zawsze warto zwrócić uwagę na te sezonowe, które akurat są najłatwiej dostępne i po prostu smakują w tym momencie najlepiej, jest również szereg innych produktów, którymi warto się zainteresować, jeżeli chcesz przygotować obiad na upały.

Po pierwsze chudy nabiał, najlepiej taki poddany fermentacji jak maślanka czy kefir. Sprawdzi się świetnie nie tylko jako baza to orzeźwiających koktajli.

Nie możesz też zapomnieć o wszelkiego rodzaju sałatkach, szczególnie tych lekkich, jak np. sałatka grecka pełna pomidorów, ogórka, wyrazistych w smaku oliwek i aromatycznych ziół. Warto skomponować ją z lekkim sosem sałatkowym.

Co jeść w upalne dni? - zdjęcie 1

Idealne obiady na upały

Pomysł na obiad w upalne dni nie musi się jednak ograniczać do podstawowych i prostych dań. Zawsze dobrym pomysłem będą wszelkiego rodzaju chłodniki, w których – korzystając z podstawowego przepisu – możesz w bardzo prosty sposób urozmaicić skład i dodać wszystko, co masz pod ręką. W chłodniku nie szokuje połączenie pomidorów, arbuza, bakłażana i zielonego groszku. Podobnie dobrze sprawdzi się łączenie smaków warzywnych, takich jak ogórki czy buraki, z zimną i orzeźwiającą maślanką.

Sprawdź najpopularniejszy przepis >> Chłodnik

Kolejną inspiracją może być dowolny makaron ugotowany al dente, następnie przestudzony i podany ze świeżymi pomidorami, lub pesto ze szpinaku i świeżych ziół.

Jeżeli jednak nawet w upalne dni preferujesz obiady na ciepło, zwróć uwagę na dodatki w postaci soczystych sałatek i surówek. W takiej konfiguracji idealnym przykładem będzie klasyczny zestaw składający się z jajka sadzonego, fasolki szparagowej okraszonej odrobiną masła z bułką tartą i naszej dobrej, poczciwej mizerii.

Napoje orzeźwiające na gorące dni

Napoje na upały to osobna kategoria. Kiedy jest po prostu zbyt ciepło, najlepiej sprawdzają się napoje na bazie najbardziej soczystych owoców, a nawet warzyw. Z tego względu pierwszym wyborem do przygotowania bazy dla lemoniady może być zielony ogórek, dzięki któremu powstanie niesamowicie orzeźwiająca woda ogórkowa. Niemniej dobrze wypadnie arbuz, z którego bardzo łatwo przygotować idealny arbuzowy napój na upały.

Jeżeli natomiast jesteś fanem kawy, do wyboru pozostanie tylko i wyłącznie kawa mrożona, do której poza zimnymi składnikami warto przygotować zawczasu bardzo zimne szklanki. W tym celu wystarczy szklanki lub kubki, w których będzie podana mrożona kawa, wstawić do zamrażalnika na minimum 20 minut. Ten zabieg pozwoli utrzymać kawowy napój w dużo niższej temperaturze przez zdecydowanie dłuższy czas.

Co jeść w upalne dni? - zdjęcie 2

Pyszne koktajle i schłodzone musy!

Jeżeli chcesz zadbać o swoich małych domowników, musy owocowe, koktajle i lodowe sorbety będą idealną propozycją dla dzieci. Po pierwsze, zawsze wyglądają bardzo apetycznie i mają piękne kolory. Po drugie, ich konsystencja nie budzi wątpliwości nawet wśród największych niejadków. Po trzecie, łatwo w nich przemycić najzdrowsze warzywa i owoce.

Jedyne w co musisz się zaopatrzyć to dobry blender, dzięki któremu twoje owocowe musy i koktajle zyskają perfekcyjnie aksamitną konsystencję. Z pomocą takiego blendera przygotujesz w kilka chwil zdrowy koktajl z dodatkiem jarmużu, sorbet z arbuza czy sorbet truskawkowy. Jeżeli dysponujesz choćby kwadransem dodatkowego czasu, sprawdź koniecznie przepis na mus z malin!

Co jeść w upalne dni? - zdjęcie 3

Powyższe propozycje pomogą Ci przetrwać upalne dni. Letnie menu powinno być komponowane z głową, by organizm był dobrze nawodniony i mógł funkcjonować w komfortowych warunkach.