Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sorbet nie jest trudny do wykonania, wystarczy tylko trochę cierpliwości i miejsce w zamrażarce. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą jedynie trzy podstawowe produkty arbuz, cukier i woda, a także ręczny blender

Składniki

2 kg arbuza
125 ml wody
40 g cukru (opcjonalnie miód lub ksylitol)
sok z 1 cytryny
listki świeżej mięty do dekoracji

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania syropu cukrowego. Do garnka wsyp cukier i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć. Odstaw do przestudzenia.

Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pokrojony miąższ wrzuć do pojemnika blendera, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj. Do zmiksowanych owców dodaj przestudzony syrop cukrowy i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do płaskiego pojemnika i umieść w zamrażarce.

Przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj kilka razy, mniej więcej co 30 minut, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw w zamrażalniku na ok. 6-8 godzin. Gotowy sorbet udekoruj kawałkami arbuza i listkami świeżej mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych