Sorbet z arbuza domowy
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sorbet z arbuza
Sorbet z arbuza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od przygotowania syropu cukrowego. Do garnka wsyp cukier i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć. Odstaw do przestudzenia.
Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pokrojony miąższ wrzuć do pojemnika blendera, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj. Do zmiksowanych owców dodaj przestudzony syrop cukrowy i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do płaskiego pojemnika i umieść w zamrażarce.
Przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj kilka razy, mniej więcej co 30 minut, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw w zamrażalniku na ok. 6-8 godzin. Gotowy sorbet udekoruj kawałkami arbuza i listkami świeżej mięty.
Komentarze