Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sorbet z arbuza domowy

Opis wykonania

Arbuz to najlepszy owoc na lato. Jest lekki, orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie nawet w największy upał.

Sorbet nie jest trudny do wykonania, wystarczy tylko trochę cierpliwości i miejsce w zamrażarce. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą jedynie trzy podstawowe produkty arbuz, cukier i woda, a także ręczny blender.



Zacznij od przygotowania syropu cukrowego. Do garnka wsyp cukier i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć. Odstaw do przestudzenia. Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pokrojony miąższ wrzuć do pojemnika blendera, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj. Do zmiksowanych owców dodaj przestudzony syrop cukrowy i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do płaskiego pojemnika i umieść w zamrażarce. Przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj kilka razy, mniej więcej co 30 minut, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw w zamrażalniku na ok. 6-8 godzin.

Gotowy sorbet udekoruj kawałkami arbuza i listkami świeżej mięty.



TIP



Ten przepis może być tylko bazą do dalszych eksperymentów. Spróbuj dodać do arbuza inne owoce – np. maliny lub truskawki, a może już na etapie mrożenia dosmacz sorbet świeżą miętą? Sok i odrobina skórki z limonki również dobrze się sprawdzą i urozmaicą smak deseru. W wersji dla dorosłych możesz podać sorbet skropiony rumem lub słodkim likierem owocowym.