Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Brzoskwinia – odmiany i właściwości odżywcze

Brzoskwinia – odmiany i właściwości odżywcze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Brzoskwinia Inka, Harnaś, Red Haven – rodzaje i odmiany brzoskwini
  2. Jakie składniki i właściwości ma brzoskwinia Inka czy Harnaś?
  3. Ryba albo sernik z brzoskwiniami – pomysły na domowe menu

Brzoskwinia to jeden z owoców lata. Jej soczysty miąższ jest pełen słodyczy. Jednocześnie jest ona cennym elementem codziennego menu ze względu na liczne właściwości odżywcze. Dowiedz się jakie są jej odmiany oraz czym różni się brzoskwinia zwyczajna od płaskoowocowej. W artykule podamy również pomysły na wykorzystanie tych pysznych owoców w kuchni.

Brzoskwinia Inka, Harnaś, Red Haven – rodzaje i odmiany brzoskwini  

Drzewka brzoskwiniowe były uprawiane w Chinach jeszcze przed naszą erą (ok. 4000 lat temu). Gdy owoce dotarły do Europy bardzo szybko zyskały na popularności. Odpowiada za to ich przyjemny smak, łatwość uprawy oraz właściwości odżywcze, które doceniono już w starożytności.

Drzewko brzoskwiniowe można z powodzeniem hodować w przydomowym ogródku lub sadzie. Wystarczy zapewnić mu słoneczne stanowisko i przepuszczalną glebę. Odmian brzoskwini jest bardzo wiele. Najpopularniejsze z nich to:

  • Harnaś – dobrze znosi mrozy i daje duże plony przez co jest jedną z najczęściej uprawianych w Polsce. Brzoskwinie tej odmiany w smaku są słodko-kwaśne. Najczęściej jemy je na surowo, ale mogą być też wykorzystywane na przetwory. Brzoskwinie odmiany Harnaś dojrzewają w lipcu. 
  • Inka – tę odmianę wyróżniają duże kuliste owoce z łatwo odchodzącą pestką. Podobnie jak odmiana Harnaś mają słodko-kwaśny smak. Im więcej słońca będzie podczas dojrzewania owoców tym słodszy będzie miąższ brzoskwini. Zbiory tej odmiany przypadają na końcówkę sierpnia. Jeśli szukasz odmiany na dżem z brzoskwiń, Inka jest doskonałym wyborem.
  • Redhaven – ta odmiana pochodzi z USA i jest uznawana za najsmaczniejszą. Dojrzałe owoce są duże i kuliste, a w smaku słodkie i orzeźwiające. Brzoskwinie Redhaven zbiera się w sierpniu i najczęściej je na surowo. 
  • Suncrest – podobnie jak poprzednia odmiana, ta również pochodzi z Ameryki. Miąższ łatwo odchodzi od pestki i jest bardzo soczysty oraz słodki. Na owoce trzeba jednak poczekać, ponieważ dojrzewają dopiero we wrześniu.
  • Płaskoowocowa (brzoskwinia Saturn) – jak sama nazwa wskazuje owoce tej odmiany mają nietypowy spłaszczony kształt. Z tego względu jest ona określana również jako Ufo lub Ciasteczkowa. Miąższ tej brzoskwini jest biały, słodki i aromatyczny. W środku kryje się niewielkich rozmiarów pesteczka. Owoce dojrzewają zazwyczaj na początku sierpnia.  Odmiana płaskoowocowa jest określana jako deserowa. Raczej nie wykorzystuje jej się na przetwory.
  • Reliance – owoce tej odmiany są średniej wielkości i charakteryzują się chrupkim oraz słodko-kwaśnym miąższem. Zbiory zaczyna się zazwyczaj w połowie sierpnia. Aktualnie jest coraz rzadziej uprawiana ze względu na delikatne owoce, które łatwo uszkodzić w transporcie.

W zależności od odmiany owoce brzoskwini można jeść na surowo, ugotować na kompot, dodawać do różnych potraw oraz wykorzystać do przygotowania przetworów owocowych.

Jakie składniki i właściwości ma brzoskwinia Inka czy Harnaś?

Brzoskwinia – odmiany i właściwości odżywcze    

100 g brzoskwini to blisko 40 kcal. Zazwyczaj jeden owoc ma od 130 do 180 g. W przypadku brzoskwiń odmiany Saturn owoce mają około 80 g. Niska kaloryczność sprawia, że po brzoskwinie chętnie sięgają osoby na diecie.

Miąższ zawiera cenne składniki takie jak witamina C i E, błonnik, potas, selen czy żelazo. Dzięki nim regularne jedzenie brzoskwiń korzystnie wpływa na organizm. Wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit i pomaga w przypadku zaparć. Brzoskwinie jedzone na surowo mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą świetnie uzupełniać posiłki diabetyków.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza brzoskwinie są polecane również osobom z anemią oraz kobietom w ciąży. Potas dodatkowo łagodzi objawy zmęczenia oraz zawroty głowy, które często dokuczają ciężarnym.

Przeczytaj również: Co można marynować?

Ryba albo sernik z brzoskwiniami – pomysły na domowe menu

Brzoskwinia sama w sobie smakuje znakomicie i świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Jednocześnie warto wykorzystać ją do przygotowania posiłków. Nada im soczystości, słodyczy i świeżości. Najprostszym sposobem na wykorzystanie brzoskwini będzie dodanie jej do jogurtu, owsianki, sałatki owocowej, lodów czy puddingu. Kolejną prostą i niezwykle smaczną propozycją będzie koktajl lub smoothie. Można je przygotować na bazie samych owoców lub z dodatkiem warzyw. Polecamy wypróbować połączenie brzoskwiń z jarmużem oraz sokiem z cytryny.

Zainspiruj się: Koktajle warzywne

Soczyste owoce można także zapiec pod kruszonką lub dodać do ciasta. Jednym z cukierniczych klasyków jest sernik z brzoskwiniami. Brzoskwinie będą pasowały również do sernika na zimno, galaretki, tarty, ciasta drożdżowego, ciasta jogurtowego oraz brownie. Zmiksowane na gładko owoce sprawdzą się również jako sos do deserów lub do jogurtu z płatkami czy granolą.

Brzoskwinie sprawdzą się także w połączeniu z typowo wytrawnymi produktami. Będą one ciekawym przełamaniem i uzupełnieniem smaków. W ramach przekąski na spotkanie ze znajomymi lub filmowy wieczór we dwoje można zaserwować brzoskwinie owinięte szynką parmeńską oraz sałatkę z kurczakiem, miodem i brzoskwiniami.

Orzeźwiający i świeży smak brzoskwiń dobrze komponuje się z drobiem, wieprzowiną oraz rybami. W ramach lekkiego, letniego obiadu polecamy pstrąga łososiowego z brzoskwiniami lub steki z kalafiora z sosem brzoskwiniowym. Bardziej sycącą propozycją będzie duszony lub pieczony schab. W sporym naczyniu żaroodpornym przygotujesz udka kurczaka pieczone z brzoskwiniami i rozmarynem.

Jednym ze sposobów na zachowanie smaku owoców lata są przetwory. Brzoskwinie doskonale się nadają do ich przygotowania. Możliwości jest całkiem sporo – dżem, konfitura, przecier, brzoskwinie w syropie czy kompot. Poświęć trochę czasu późnym latem na brzoskwiniowe pyszności w słoikach, a zimą sobie podziękujesz!