Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chorizo – co to za kiełbasa? Z czym łączyć w kuchni?

Chorizo – co to za kiełbasa? Z czym łączyć w kuchni?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kiełbasa chorizo – co to jest i jak się ją wytwarza?
  2. Do czego w kuchni można wykorzystać kiełbasy chorizo?
  3. Jakie dania z chorizo przygotować? Pomysły na smaczne i aromatyczne potrawy

Chorizo to kiełbasa wytwarzana w Hiszpanii, której charakterystyczny smak zapewnia spora zawartość suszonej i mielonej papryki. Taka wędlina może być atrakcyjnym i bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw. Dzięki naszym poradom dowiesz się, jak zrobić krewetki czy makaron z chorizo.

Kiełbasa chorizo – co to jest i jak się ją wytwarza?

Chorizo jest tradycyjnym produktem kuchni hiszpańskiej. Wyróżnia się przede wszystkim silnym, charakterystycznym aromatem oraz czerwoną lub czerwono-pomarańczową barwą. Cechy te wynikają z dodatku różnych odmian słodkiej i ostrej papryki pimenton. Należy do mięs wysokokalorycznych. Średnia wartość energetyczna 100 g kiełbasy chorizo wynosi 296 kcal, a zawartość tłuszczu w takiej ilości produktu sięga 25 g.

Proces wytwarzania chorizo składa się z kilku etapów:

  • zmielenia mięsa wieprzowego;
  • dodania do mieszanki soli i odpowiednich przypraw, czyli najczęściej papryki, czosnku i innych ziół, chociaż zdarza się także ocet winny lub samo wino;
  • moczenia w wodzie przez 1–2 dni;
  • wtłoczenia uzyskanej masy do wieprzowego jelita bądź celulozowej osłonki;
  • ewentualnego wędzenia, suszenia i dojrzewania.

Pierwsze receptury na ten wyjątkowy przysmak powstały na Półwyspie Iberyjskim jeszcze w czasach starożytnych. Znany nam współcześnie smak kiełbasy chorizo zawdzięczamy sprowadzeniu do Europy papryki. Nastąpiło to dopiero w XVI wieku. Od tamtego czasu sposób jej produkcji już niewiele się zmienił.

Chorizo

Rodzaje kiełbasy chorizo

Mogą one różnić się od siebie między innymi pod względem:

  • odmiany mięsa wykorzystanego do ich przyrządzenia,
  • stopnia zmielenia mięsa,
  • ilości dodanych przypraw,
  • intensywności smaku i zapachu,
  • wielkości, kształtu i średnicy,
  • czasu dojrzewania,
  • regionu pochodzenia.

Na tej podstawie wyszczególniamy najpopularniejsze odmiany tej znanej na całym świecie wędliny. Przykładowe, popularne rodzaje kiełbasy chorizo znajdziesz poniżej.

  • Chorizo vela – kiełbasa długa i wąska. Ma średnicę około 30–40 mm i długość rzędu 40 cm.
  • Chorizo cular ­– ma średnicę powyżej 28 mm i jest nabijana w naturalne jelita wieprzowe. Z tego właśnie wynika jej wydłużony, nieregularny i lekko cylindryczny kształt. Jest produkowana wyłącznie z określonych partii mięsa, a konkretnie z szynki świń iberyjskich. Czas jej dojrzewania wynosi około dwóch miesięcy.
  • Chorizo en herradura – to kiełbasa zawinięta w kształt podkowy i przewiązana sznurkiem, odpowiednia do zawieszenia. Zazwyczaj ma średnicę około 36 mm.
  • Chorizo en ristra – oznacza kiełbasę na sznurku. Najczęściej ma postać krótkich i szerokich kiełbasek ułożonych jedna za drugą, które przypominają znane nam wszystkim serdelki. Także nadaje się do powieszenia i najczęściej dokładnie w taki sposób jest prezentowana w sklepach.
  • Chorizo riojano – to ciekawy przykład kiełbasy chorizo. W 2010 roku odmiana ta została dodana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Oznacza to, że nazwa „chorizo riojano” może być używana tylko w przypadku kiełbas wytworzonych w hiszpańskim regionie La Rioja. Jej smak uznawany jest przez wielu koneserów za najlepszy wśród wszystkich typów chorizo!

Poszczególne rodzaje kiełbasy chorizo są dostępne w wersji łagodnej (dulce) i ostrej (picante). Te o delikatniejszym smaku mają dodatek słodkiej wędzonej papryki, a ostrzejsze przygotowywane są z dodatkiem wędzonej papryki ostrej.

Co ciekawe, istnieje również portugalska odmiana kiełbasy chorizo, a także wiele gatunków z Ameryki Południowej i Meksyku. Na przykład w Stanach Zjednoczonych, największym powodzeniem cieszą się warianty z Argentyny czy Karaibów, a nie te typowo hiszpańskie.

Sprawdź też: Ranking najostrzejszych papryczek

Do czego w kuchni można wykorzystać kiełbasy chorizo?

Chorizo świetnie komponuje się z owocami morza, a także pomidorami koktajlowymi, ziemniakami pokrojonymi w talarki czy marynowanymi papryczkami. Będzie pasować do wszelkich produktów kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej, takich jak ryby, fasola, kukurydza, oliwki, czosnek, jak również twarde sery i długo dojrzewające szynki.

Chorizo stosuje się przede wszystkim jako:

  • element przekąsek – na przykład grubych plastrów podawanych w formie deski wędlin lub klasycznych hiszpańskich tapas czy baskijskich pinchos,
  • składnik wielu smacznych dań, w tym pizzy, gulaszu czy bigosu i wielu zup, przede wszystkim tradycyjnej hiszpańskiej zupy z czerwoną fasolą;
  • dodatek do pieczywa, kanapek czy tostów.

Zainspiruj się naszymi pomysłami na dania z chorizo lub stwórz własne połączenia smaków!

Jakie dania z chorizo przygotować? Pomysły na smaczne i aromatyczne potrawy

Potrawy z chorizo przygotujesz na bazie makaronu, ryżu, ziemniaków lub innych warzyw. Jeżeli robisz danie na bazie owoców morza, zacznij od ich usmażenia, najlepiej na maśle z dodatkiem czosnku. Wystarczy dodać do potrawy niewielką ilość kiełbasy chorizo, a już uzyskamy ciekawszy smak i szczególny, południowy aromat!

Poniżej znajdziesz przykładowe dania z chorizo:

  • makaron z chorizo i warzywami
  • makaron z chorizo i chilli
  • krewetki z chorizo w sosie paprykowym
  • krewetki w pomidorkach z chorizo
  • sałatka z chorizo i sosem miodowo-musztardowym
  • leczo z chorizo
  • jajecznica z chorizo i papryką
  • zapiekanka warzywna z dodatkiem chorizo
  • risotto lub kaszotto z chorizo
  • grillowane kalmary z chorizo

Do przyrządzenia dań z chorizo przyda się płyta grzewcza lub grill elektryczny Bosch. W ofercie znajdziesz nowoczesne płyty grzewcze indukcyjne, gazowe i ceramiczne, a także płyty indukcyjne zintegrowane z wyciągiem i płyty typu Domino. Każda z nich znajdzie swoich entuzjastów, w zależności od tego, jakich rozwiązań potrzebujemy w kuchni, aby gotowanie było wygodne i komfortowe.

Możesz również urozmaicić swoje menu, wprowadzając do diety dania grillowane. Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie takich dań jest grill elektryczny, na którym możesz grillować przez cały rok! Przyrządzimy na nim ciekawe potrawy, w tym tortille z chorizo i wiele innych przekąsek z kuchni całego świata.