- Deska wędlin – jak przygotować, aby zadowolić wszystkich gości?
- Jakie produkty powinna zawierać deska serów i wędlin na imprezę?
- Jak skomponować talerz wędlin i serów?
Szukasz uniwersalnego pomysłu na podanie przekąsek niezależnie od okazji? Deska wędlin to idealne rozwiązanie. Rodzinna albo towarzyska impreza, niespodziewana wizyta gości czy wieczór we dwoje – doskonale sprawdzi się na każdą z tych okazji. Talerz wędlin i serów przygotujesz naprawdę szybko. Sprawdź, jakie składniki warto zakupić i jak je skomponować.
Deska wędlin – jak przygotować, aby zadowolić wszystkich gości?
Podczas wybierania produktów do deski serów i wędlin warto uwzględnić zarówno własne preferencje, jak i zaproszonych gości. Jeśli nie wiesz, jakie rodzaje wędlin i przekąsek lubią, zadbaj o ich różnorodność. Przykładowo – nie każdy lubi surową szynkę parmeńską, chorizo czy salami. Dodatkowo niektórzy goście mogą być wegetarianami. Jeśli nie masz pewności, czy wszyscy goście jedzą mięso, przygotuj również deskę serów.
Aby po ułożeniu całość wyglądała efektownie, uwzględnij, by wybrane wędliny miały różne wielkości plasterków. Cienkie plastry szynki dojrzewającej możesz zwinąć w ślimaczki lub róże, co dodatkowo uatrakcyjni wygląd deski.
Mimo nazwy „deska wędlin” – jej składniki nie zawsze muszą być ułożone na drewnianej lub szklanej desce. Przygotowane składniki możesz ułożyć na półmisku, obrotowej tacy, dużym i płaskim talerzu, paterze lub płycie łupkowej. Pamiętaj natomiast, by ułożone produkty nie były zbyt ściśnięte. Inaczej sięganie po wybraną przekąskę będzie niewygodne i goście będą zrzucać inne produkty z deski.
W przypadku większej liczby gości przygotuj dwie takie same deski przekąsek, by każdy mógł łatwo po nie sięgnąć.
Jakie produkty powinna zawierać deska serów i wędlin na imprezę?
Poniżej znajdziesz przykładowe propozycje, co ułożyć na desce:
- Mięso – wędliny dojrzewające jak np. szynka szwarcwaldzka czy parmeńska, salami, chorizo, kabanosy, szynka drobiowa i wieprzowa, bresaola. Możesz podać również kawałki wędzonego kurczaka lub pieczone mięsa np. boczek. Jeśli masz taką możliwość, podaj wędliny lub kiełbasę własnego wyrobu.
- Sery – camembert, brie, lazur, gorgonzola, gouda, mozzarella (może być w mini kulkach), cheddar, bursztyn, parmezan – to tylko przykładowe rodzaje, które cieszą się sporą popularnością. Aby urozmaicić smaki, podaj również sery z mleka koziego lub owczego.
- Warzywa i owoce – to doskonałe dodatki, które sprawią, że talerz wędlin i serów nabierze koloru i będzie jeszcze smaczniejszy. Doskonale sprawdzą się winogrona, borówki, maliny, gruszki, suszone morele, oliwki, pomidorki koktajlowe, papryka, ogórek oraz seler naciowy. Te, które w całości są zbyt duże, pokrój w słupki, na plasterki lub w mniejsze kawałki. W zależności od głównych składników deski możesz zdecydować się na podanie marynowanych warzyw oraz grzybów.
- Przekąski – mogą to być krakersy, grzanki, pokrojona bagietka. Warto dodać również paluchy grissini lub różnego rodzaju orzechy.
- Dipy – polecamy szczególnie miód, hummus, sos czosnkowy, koktajlowy lub sos musztardowy. Dodatkowo możesz podać ocet balsamiczny oraz domowe konfitury.
- Świeże zioła – sery i wędliny dobrze komponują się z bazylią, tymiankiem, rukolą, roszponką czy miętą. Intensywnie zielone listki i ich zapach będą dopełnieniem przygotowanej na imprezę deski.
Jeśli poza deską wędlin i serów, przygotujesz inne przekąski, skorzystaj z naszych pomysłów na szwedzki stół.
Jak skomponować talerz wędlin i serów?
Po wybraniu wszystkich składników oraz deski lub naczynia pora na skomponowanie całości. W pierwszej kolejności pokrój wędlinę i sery. Następnie ułóż je rodzajami na desce, tak by gościom łatwo było się zorientować, po co. Aby gatunki serów lub wędlin się nie pomieszały, możesz układać je na przemian. W przypadku serów o nietypowej konsystencji lub lubiące się sklejać powbijaj w nie wykałaczki, by łatwiej było je nałożyć na talerzyk.
Po rozłożeniu głównych składników deski przejdź do dodatków takich jak krakersy, grzanki, owoce, warzywa oraz dipy. Jeśli jakieś produkty nie mieszczą się na przygotowanym naczyniu lepiej umieść je obok. Zwieńczeniem gotowej deski mogą być listki rukoli, orzeszki lub świeże zioła.
Przygotowanie deski wędlin to doskonały pomysł niezależne od okazji. Znakomicie sprawdzi się zarówno podczas wieczoru we dwoje, jak i imprezy z przyjaciółmi. Deska wygląda efektownie i apetycznie, mimo że jej przygotowanie jest bardzo proste.