Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Curry - nie tylko danie

Curry - nie tylko danie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Curry - mieszanka przypraw
  2. Curry - pasta
  3. Curry - liście
  4. Curry - danie

Słysząc słowo curry większość osób pomyśli o aromatycznej mieszance przypraw stosowanej w kuchni azjatyckiej. Jednak curry to coś więcej niż gotowa przyprawa.

Curry - mieszanka przypraw

Curry to niezwykle intensywne w smaku i aromatyczne połączenie kilku różnych przypraw. Można ją wykorzystać do sosów, zup, ryżu oraz marynat. Bazą każdej mieszanki jest kurkuma. Oprócz niej w opakowaniu znajdziesz w różnych proporcjach kumin, imbir, kolendrę, kozieradkę, gałkę muszkatołową, chilli, cynamon, goździki, czosnek, paprykę słodką, gorczycę, kardamon oraz anyż. Właściwości prozdrowotne mieszanki wynikają z faktu, że większość z nich jest silnymi antyoksydantami. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną zaburzeń funkcjonowania układów narządów oraz rozwoju wielu chorób. Najsilniej działa kurkuma, imbir, chilli, kolendra, czosnek. Dodatkowo wymienione składniki curry działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, na co warto zwrócić uwagę szczególnie w okresie przeziębień. Pozostałe przyprawy również korzystnie wpływają na zdrowie, jednak w gotowej mieszance ich zawartość jest niska.

Curry - nie tylko danie - zdjęcie 1

Warto samodzielnie przygotować w domu własną mieszankę curry. Pozwoli to na dopasowanie jej do własnych preferencji smakowych oraz umożliwi wykorzystanie potencjału wszystkich przypraw.

Curry - pasta

Najpopularniejsze pasty curry zawdzięczaja nazwy kolorom i są to: żółta, czerwona i zielona. Przygotowuje się je mieszając przyprawy z olejem lub ghi. Można do nich dodać również trawę cytrynową, liście limonki kaffir, pastę z krewetek, pastę tamaryndową i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Przyprawy jeszcze przed wymieszaniem i zmiksowaniem można uprażyć na patelni. Będą bardziej intensywne w smaku. Pasty doskonale nadają się do przygotowania zup i sosów. Najczęściej stosowane są do przygotowania tajskich zup.

Curry - nie tylko danie - zdjęcie 2

Curry - liście

Można się spotkać również z nazwą kari. Liście mają ciepły, sosnowy aromat z lekką, ale wyraźną nutą cytrynową. Liście pasują do drobiu, baraniny, nasion roślin strączkowych, serów oraz ryb. W przypadku tych ostatnich neutralizują ich zapach. Z dodatkiem liści curry z powodzeniem przygotujesz zupy (najbardziej znana zupa ich wykorzystaniem to dala), sosy, farsze, nadzienia i dania inspirowane kuchnią azjatycką. Świeże lub suszone liście znajdziesz w sklepach. Te świeże mają intensywniejszy aromat i smak. Liście curry działają rozgrzewająco i w tradycyjnej medycynie są stosowane podczas przeziębień oraz problemów z trawieniem.

Curry - nie tylko danie - zdjęcie 3

Curry - danie

A dokładniej mówiąc, jest to sposób przyrządzania dań w kuchni indyjskiej.

Polega on na wolnym gotowaniu wszystkich składników dania w kremowym sosie. Często dania są pikantne, a sos przygotowuje się na bazie pasty curry z dużą ilością przypraw. Podstawą dania są warzywa oraz mięso, ryby lub sery.

Curry - nie tylko danie - zdjęcie 4

Kuchnia azjatycką jest bardzo zróżnicowana, podobnie jak jej składniki. Z pozoru dobrze znane curry ma wiele odsłon, wariantów i możliwości wykorzystania. Jest to potwierdzenie, że w kuchni ogranicza nas wyłącznie nasza własna kreatywność.