Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Orzechowe curry z kurczaka

Opis wykonania

Poznaj smak Indii.

Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne.

Opis przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca upraż na złoto-brązowy kolor w piekarniku (180 stopni), na suchej blaszce.

  2. Korzeń pietruszki obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, natrzyj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz do miękkości.

  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej trochę tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę, wszystkie przyprawy i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i starty na tarce imbir.

  4. Mięso pokrój na małe kawałki - „na jeden kęs” i również dodaj do garnka. Całość podsmażaj na większej mocy płyty grzewczej przez kilka minut.

  5. Dwie trzecie orzechów zmiksuj w blenderze na proszek i dodaj do garnka. Następnie dodaj pomidory, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

  6. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

  7. Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj dokładnie i podduś jeszcze kilka minut. Dopraw danie do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  8. Podawaj posypane pieczoną pietruszką, cały orzechami i świeżą kolendrą.

Bosch do kuchni