Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Poznaj smak Indii.

Składniki

1/2 kg filetowanego podudzia z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Imbir - 2-4 cm korzenia bez skórki
200 g orzechów nerkowca
4 korzenie pietruszki
400 g pomidorów w puszce
400 g mleka kokosowego w puszce
Sok z cytryny
Przyprawy: kumin, kolendra, goździki, kurkuma, cynamon, papryka słodka, chili
Sól i pieprz do smaku
1 pęczek/ 1 doniczka świeżej kolendry
Olej do smażenia

Opis wykonania

Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne.

Opis przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca upraż na złoto-brązowy kolor w piekarniku (180 stopni), na suchej blaszce.

  2. Korzeń pietruszki obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, natrzyj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz do miękkości.

  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej trochę tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę, wszystkie przyprawy i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i starty na tarce imbir.

  4. Mięso pokrój na małe kawałki - „na jeden kęs” i również dodaj do garnka. Całość podsmażaj na większej mocy płyty grzewczej przez kilka minut.

  5. Dwie trzecie orzechów zmiksuj w blenderze na proszek i dodaj do garnka. Następnie dodaj pomidory, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

  6. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

  7. Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj dokładnie i podduś jeszcze kilka minut. Dopraw danie do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  8. Podawaj posypane pieczoną pietruszką, cały orzechami i świeżą kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Bacardi
Uwielbiam ten smak orientu
fiziowaaa
Bardzo smaczny wychodzi ten kurczak, zdecydowanie warto spróbować :D