Orzechowe curry z kurczaka
2 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Orzechowe curry z kurczaka
Orzechowe curry z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne.
Opis przygotowania:
-
Orzechy nerkowca upraż na złoto-brązowy kolor w piekarniku (180 stopni), na suchej blaszce.
-
Korzeń pietruszki obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, natrzyj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz do miękkości.
-
W garnku o grubym dnie rozgrzej trochę tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę, wszystkie przyprawy i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
-
Mięso pokrój na małe kawałki - „na jeden kęs” i również dodaj do garnka. Całość podsmażaj na większej mocy płyty grzewczej przez kilka minut.
-
Dwie trzecie orzechów zmiksuj w blenderze na proszek i dodaj do garnka. Następnie dodaj pomidory, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
-
Zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj dokładnie i podduś jeszcze kilka minut. Dopraw danie do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
-
Podawaj posypane pieczoną pietruszką, cały orzechami i świeżą kolendrą.
Komentarze