


Poznaj smak Indii.
Orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne.
Orzechy nerkowca upraż na złoto-brązowy kolor w piekarniku (180 stopni), na suchej blaszce.
Korzeń pietruszki obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, natrzyj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz do miękkości.
W garnku o grubym dnie rozgrzej trochę tłuszczu, dodaj posiekaną cebulę, wszystkie przyprawy i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
Mięso pokrój na małe kawałki - „na jeden kęs” i również dodaj do garnka. Całość podsmażaj na większej mocy płyty grzewczej przez kilka minut.
Dwie trzecie orzechów zmiksuj w blenderze na proszek i dodaj do garnka. Następnie dodaj pomidory, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj dokładnie i podduś jeszcze kilka minut. Dopraw danie do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawaj posypane pieczoną pietruszką, cały orzechami i świeżą kolendrą.