Czereśnie uważane są za jedne z charakterystycznych letnich owoców. Cieszą się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Ich przyjaźnie słodki smak z delikatną kwaśną nutą sprawia, że są one doskonałą przekąską na ciepłe dni. Choć w większości składają się z wody, zawierają spore ilości cennych dla zdrowia związków. W artykule przyjrzymy się, jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kryją czereśnie, a także, jak możemy wykorzystać je w kuchni.
Właściwości zdrowotne czereśni
Czereśnie są skarbnicą składników o działaniu prozdrowotnym. Wśród nich są antyoksydanty, które wykazują szerokie spektrum korzystnych działań dla organizmu. A ponadto antocyjany, flawanole, luteina, beta-karoten oraz witamina C. Pierwsze dwa związki odpowiadają również za barwę owoców, dlatego im ciemniejsze zabarwienie czereśni, tym więcej zawiera antyoksydantów. Dlaczego to takie ważne? Antyoksydanty zmniejszają stan zapalny organizmu, skutki stresu oksydacyjnego, spowalniają procesy starzenia się oraz zapobiegają występowaniu części chorób – cukrzycy, miażdżycy, chorobom serca, a nawet niektórym nowotworom.
Zawarty w owocach potas reguluje ciśnienie tętnicze, co również zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Wspomniana wcześniej witamina C dodatkowo wpływa na poprawę odporności, uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega próchnicy, wspiera syntezę kolagenu, odpowiada za procesy gojenia się ran oraz zwiększenie wchłaniania żelaza, co zapobiega wystąpieniu anemii.
Z kolei dzięki zawartości błonnika możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu oraz uregulowanie glikemii. Jednocześnie poprawia procesy trawienne, zapobiega zaparciom i wspiera odpowiedni skład mikrobiomu w jelitach. Kolejną korzyścią jest wydłużenie uczucia sytości, a to ułatwia kontrolowanie ilości spożywanych produktów i kalorii. Pomaga także w utrzymaniu obecnej masy ciała oraz wspomaga redukcję.
O wyjątkowości czereśni świadczy jeszcze jedna rzecz – są one źródłem jodu. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego zaledwie kilka z nich zawiera ten składnik. Odpowiedni poziom jodu w organizmie warunkuje prawidłową pracę tarczycy oraz wydzielanie jej hormonów. O właściwą podaż jodu w diecie powinni dbać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny zwracać osoby z niedoczynnością tarczycy czy kobiety w ciąży.
Czereśnie a cukrzyca
Czereśnie swój słodki smak zawdzięczają naturalnie zawartym w nich cukrom. Jest ich całkiem sporo, bo około 13 g na 100 g owoców. Jednakże, dzięki wysokiej zawartości wody oraz błonnika, charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym równym 22. Jednocześnie obecne w czereśniach antocyjany zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i wspierają uregulowanie poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że osoby cierpiące na cukrzycę (niezależnie od jej typu) i insulinooporność mogą bez większych obaw jeść czereśnie.
Ważne, aby owoce łączyć dodatkowo z orzechami i/lub jogurtem, skyrem, płatkami górskimi. Dzięki temu powstanie pełnowartościowa przekąska, która nie wywoła gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Oczywiście należy zachować umiar w ilości spożywanych owoców.
Wypróbuj przepis: Burger wołowy z czereśniami.
Jakie witaminy mają czereśnie?
W miąższu czereśni znajdują się witaminy takie jak: A, C, E oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy). Regulują one prawidłową pracę całego naszego organizmu, wpływają na zdrowie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób takich jak: cukrzyca, insulinooporność, otyłość, nadciśnienie, miażdżyca czy hipercholesterolemia. Dodatkową korzyścią jest poprawa stanu skóry oraz kondycji włosów i paznokci. Z tego względu należy dbać o to, by owoce, w tym czereśnie, były codziennym elementem naszej diety.
Co można zrobić z czereśni? Przepisy
Nie ulega wątpliwości, że czereśnie są pyszne same w sobie i są doskonałą przekąską. Ich słodki i orzeźwiający smak możesz wykorzystać do przygotowania wielu dań i napojów. Lemoniada, mrożona herbata czy kompot z czereśni skutecznie zaspokoją pragnienie nawet w bardzo upalne dni.
Czereśnie często wykorzystywane są również do wypieków. Dodaj do ciasteczek, drożdżówek, muffinek, sernika, ucieranego ciasta czy tarty. Przepisem wartym polecenia są czereśnie pod kruszonką. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące w pieczeniu. Podobnie jest w przypadku ciasta clafoutis z czereśniami. Obie propozycje wyglądają efektownie, a jednocześnie są łatwe do zrobienia.
Miłośnicy słodkości, ale niekoniecznie pieczenia, mogą skusić się na budyń lub pudding z czereśni, koktajl z bananem i czereśniami na maślance, owsiankę z migdałami i czereśniami, czereśniową galaretkę, ptasie mleczko, twarożek czy mus z granolą. Zaskoczeniem dla wielu będzie z pewnością tiramisu z czereśniami – często określane jako szwarcwaldzkie.
W przypadku słodkich dań obiadowych z wykorzystaniem czereśni można przygotować pierogi, makaron z twarogiem, ryż prażony, pampuchy czy zupę owocową.
Przyjemnie słodki smak czereśni dobrze komponuje się również z mięsem. Z tego względu owoce wykorzystuje się do przygotowania sosów i konfitur. Możesz je dodać do dań z kaczką, wołowiną lub dziczyzną. Konfitura z czereśni sprawdzi się również jako dodatek do wędlin.
Pozostając w temacie wytrawnych potraw, warto wiedzieć, że świeże owoce wzbogacą i urozmaicą smak sałatek. Czereśnie wybornie komponują się m.in. z rukolą, fetą i orzechami.
Czereśnie są szczególnie doceniane za swój smak i aromat. Doskonale nadają się na szybką przekąskę lub jako składnik deserów, wypieków, napojów, sałatek czy sosów. Jednak nie są wyłącznie słodkim i soczystym symbolem lata. Czereśnie kryją w sobie także ogrom składników prozdrowotnych, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie.