Burger wołowy z czereśniami.
2 porcje
30 min
Łatwe
Wołowina/Ser lazur/grillowana cukinia/Chutney z czeresni/Czerwona cebula/Bylica pospolita
Składniki
400 g mięso wołowe mielone (Karczek)
2 szt. Bułki wieloziarniste
20 dkg Czereśnie
1 szt. Cukinia
1 szt. Czerwona cebula
100 g Ser Lazur
1 szt. Sałata masłowa
1 garść Bylica pospolita kwiatostany
0,3 l ocet winny biały
1 szt. chilli
50 g miód
50 g masło
1 szczypta sol morska
1 szczypta Pieprz młotkowany
Burger wołowy z czereśniami.
Burger wołowy z czereśniami.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso mieszamy z Bylicą i pieprzem. Masło wstawiamy do zamrażarki, kiedy stwardnieje ścieramy na tarce do masy mięsnej i dokładnie mieszamy. Ważne aby starte kawałeczki masła równomiernie rozłożyły się w mięsie. Formujemy burgery (aby mięso dobrze się związało można wstawić burgery na chwile do zamrażarki). Wydrylowane czereśnie smażymy na odrobinie masła, zalewamy je octem i dodajemy miód i poszatkowaną chilli. Gotujemy aż chutney zgęstnieje do konsystencji miodu. Cukinie kroimy na cieniutkie plastry i grillujemy. Cebulkę szatkujemy w piórka. Kiedy mamy już wszystkie elementy gotowe rozgrzewamy suchą patelnie i wrzucamy tam burgery. Smażymy ok 4-5 min z każdej strony (Lubię różowe burgery;). Kiedy burgery się usmażą solimy je porządnie i zdejmujemy je z patelni i na tłuszczu który się wytopił smażymy wewnętrzne strony bułek. Składamy Burgery i smacznego. Fajna fuzja Polsko-amerykańska z dzikim ziołowym twistem;)
Komentarze