Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina/Ser lazur/grillowana cukinia/Chutney z czeresni/Czerwona cebula/Bylica pospolita

Składniki

400 g mięso wołowe mielone (Karczek)
2 szt. Bułki wieloziarniste
20 dkg Czereśnie
1 szt. Cukinia
1 szt. Czerwona cebula
100 g Ser Lazur
1 szt. Sałata masłowa
1 garść Bylica pospolita kwiatostany
0,3 l ocet winny biały
1 szt. chilli
50 g miód
50 g masło
1 szczypta sol morska
1 szczypta Pieprz młotkowany

Opis wykonania

Mięso mieszamy z Bylicą i pieprzem. Masło wstawiamy do zamrażarki, kiedy stwardnieje ścieramy na tarce do masy mięsnej i dokładnie mieszamy. Ważne aby starte kawałeczki masła równomiernie rozłożyły się w mięsie. Formujemy burgery (aby mięso dobrze się związało można wstawić burgery na chwile do zamrażarki). Wydrylowane czereśnie smażymy na odrobinie masła, zalewamy je octem i dodajemy miód i poszatkowaną chilli. Gotujemy aż chutney zgęstnieje do konsystencji miodu. Cukinie kroimy na cieniutkie plastry i grillujemy. Cebulkę szatkujemy w piórka. Kiedy mamy już wszystkie elementy gotowe rozgrzewamy suchą patelnie i wrzucamy tam burgery. Smażymy ok 4-5 min z każdej strony (Lubię różowe burgery;). Kiedy burgery się usmażą solimy je porządnie i zdejmujemy je z patelni i na tłuszczu który się wytopił smażymy wewnętrzne strony bułek. Składamy Burgery i smacznego. Fajna fuzja Polsko-amerykańska z dzikim ziołowym twistem;)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Uwielbiam testować nowe przepisy. Z czereśniami w burgerze jeszcze się nie spotkałem. Ten sos wykorzystam też jako dodatek do mies w innych przepisach bo jest rewelacyjny!

Powiązane przepisy