Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chili con carne to jedno z najbardziej znanych dań meksykańskich.

Składniki

500 g mielonej wołowiny
300 ml pasty pomidorowej
150 ml wody
1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli
1 kolba ugotowanej kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy)
1 cebula
2 czerwone papryki
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Szczypta chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, oregano i kminu
Sól i pieprz

Opis wykonania

Pyszne, rogrzewające danie z wołowiną, kukurydzą, fasolą i aromatycznymi przyprawami.

Opis przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj mięso oraz przyprawy i całość podsmażaj przez około 4 - 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Dodaj pastę pomidorową oraz wodę i pozostaw na niewielkim ogniu na około 15 minut.
  4. Dodaj fasolę, kukurydzę i duś przez około 10 minut.
  5. Papryki umyj, przekrój na połowę, usuń gniazda i wypełnij ciepłym chilli.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie wygląda i super smakuje.
Kozinho.1985
Uwielbiam kuchnie meksykańską!Smakuje z każdą papryką, nie tylko czerwoną🙂
Aleksandra J
Super pomysł na podanie dania ☺️