FIT OBIAD:Chilli con carne w papryce
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Chili con carne to jedno z najbardziej znanych dań meksykańskich.
Składniki
500 g mielonej wołowiny
300 ml pasty pomidorowej
150 ml wody
1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli
1 kolba ugotowanej kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy)
1 cebula
2 czerwone papryki
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Szczypta chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, oregano i kminu
Sól i pieprz
FIT OBIAD:Chilli con carne w papryce
FIT OBIAD:Chilli con carne w papryce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pyszne, rogrzewające danie z wołowiną, kukurydzą, fasolą i aromatycznymi przyprawami.
Opis przygotowania:
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
- Dodaj mięso oraz przyprawy i całość podsmażaj przez około 4 - 5 minut, co chwilę mieszając.
- Dodaj pastę pomidorową oraz wodę i pozostaw na niewielkim ogniu na około 15 minut.
- Dodaj fasolę, kukurydzę i duś przez około 10 minut.
- Papryki umyj, przekrój na połowę, usuń gniazda i wypełnij ciepłym chilli.
Komentarze