Tradycyjne kotlety z suszonych grzybów to jedno z dań kuchni mazowieckiej, które gości na świątecznych stołach w okolicach Bożego Narodzenia. Kotlety te są po prostu pyszne, pełne smaków wprost kojarzących się z aromatami suto zastawionego wigilijnego stołu. Koniecznie poznaj ten przepis i wypróbuj o każdej porze roku. Być może będzie to nowe wigilijne danie, które już na stałe zagości na świątecznym stole!
Jak suszyć grzyby?
Najważniejszym składnikiem kotletów z suszonych grzybów są oczywiście grzyby! Najlepiej zaopatrzyć się w grzyby w świeżej postaci w pełni jesiennego grzybowego sezonu. Będzie to tani i skuteczny sposób na pozyskanie dużej ilości tego cennego surowca, do tego w bardzo dobrej jakości. Niesamowite efekty w postaci potraw bazujących na takich własnoręcznie suszonych grzybach poznasz już dwa miesiące później, kiedy przyjdzie do przyrządzania wigilijnego menu.
Świeże grzyby bardzo łatwo będzie przygotować do suszenia. Wystarczy dokładnie je oczyścić z resztek leśnego runa, ziemi i piasku. Następnie większe sztuki podzielić na mniejsze kawałki lub przynajmniej oddzielić kapelusze od nóżek.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Tak przygotowane grzyby możesz umieścić na ruszcie piekarnika rozgrzanego do temperatury 40°C i suszyć przez kilka godzin, w połowie obracając je na drugą stronę. Kiedy grzyby będą już całkowicie suche, możesz przystąpić do pakowania.
Suszenie grzybów możesz wprawdzie wykonać z pomocą specjalnych suszarek do owoców i warzyw, jednak zwykle zajmuje to dużo więcej czasu, a także tego typu urządzenia są dużo mniej pojemne niż domowe piekarniki.
Kotlety z grzybów
A kiedy już przyjdzie do przyrządzania kotletów z suszonych grzybów, wystarczy że przygotujesz suszone grzyby, zalejesz je wodą i wymoczysz przez minimum 12 godzin.
Następnie ugotuj grzyby do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli. Odcedź dokładnie i zmiel z pomocą maszynki do mielenia. Możesz do tego celu użyć robota kuchennego Bosch OptiMUM z przystawką do mielenia.
W dużej misce wymieszaj zmielone grzyby z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka i tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw masę solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną masę odstaw na pół godziny, w tym czasie składniki przegryzą się ze sobą i cała masa wyraźnie stężeje.
Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże kotlety uformowane natłuszczonymi dłońmi. Kotleciki możesz po uformowaniu obtoczyć w bułce tartej. Smaż je z każdej strony po 2-3 minuty – do czasu aż się pięknie zrumienią.
Tak przygotowane kotlety z suszonych grzybów posłużą jako świetna przystawka do większych posiłków lub jako element wigilijnego menu. Dobrze sprawują się w towarzystwie pasztecików z grzybami i wigilijnej zupy grzybowej.
Jak długo gotować grzyby na kotlety?
Namoczone grzyby najprościej jest gotować na oko, do czasu aż całkowicie zmiękną. Możesz również spróbować szybszej metody, która polega na zalaniu suchych grzybów wrzątkiem i dociążeniem w taki sposób, aby całe były zanurzone. Dzięki temu już po trzech godzinach mogą być na tyle miękkie, że będą nadawały się do zmielenia w maszynce. Dzięki temu może udać się przygotować kotlety nawet o 10 godzin szybciej.
Kotlety z grzybów – przepis
Pełna lista składników:
-
suszone grzyby – 2 garście
-
cebula – 1 szt.
-
bułka tarta – 2-4 łyżki dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
-
jajka – 2 szt.
-
orzechy włoskie – 2 łyżki drobno zmielonych
-
mleko – 2 łyżki do wyregulowania konsystencji masy
-
olej i masło do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
-
Ugotowane na miękko grzyby z cebulą, orzechami i czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia na drobnych oczkach i dobrze mieszamy.
-
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masa powinna być raczej gęsta, podobna do farszu do uszek wigilijnych.
-
Z masy formujemy nieduże kotlety, możemy opcjonalnie obtoczyć je w dodatkowej porcji bułki tartej.
-
Smażymy na złoty kolor na małej mocy płyty i podajemy od razu gorące.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Jeżeli zastanawiasz się, jak przechowywać suszone grzyby, szczególnie te własnej produkcji, to mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Po pierwsze w trakcie suszenia warto zadbać o to, żeby grzyby były naprawdę dobrze wysuszone. W dotyku powinny być bardzo delikatne i lekkie. W trakcie suszenia powinny również stać się całkowicie sztywne, wręcz łamliwe.
Całkowicie suche grzyby można przechowywać bez strat smakowych nawet przez trzy lata. Najlepiej do tego celu nadają się szklane naczynia, np. zwykłe słoiki. Warto pod wieczko słoika włożyć kawałek papieru śniadaniowego, który w razie potrzeby wchłonie wilgoć pozostałą w grzybach po suszeniu.
Warto pomyśleć o przysmakach z suszonych grzybów już jesienią i wybrać się do lasu na grzybobranie. Własnoręcznie zebrane i ususzone dają jeszcze większą satysfakcję z gotowania.