Sos musztardowy
![Sos musztardowy](https://akademiasmaku.pl/storage/8056/conversions/sos-musztardowy-5252-single.webp)
4 porcje
Łatwe
Sos musztardowy wykorzystasz do mięs, burgerów czy zwykłych kanapek. Świetnie sprawdzi się też do sałatek. Jak zrobić sos musztardowy? Do dzieła!
Składniki
2 łyżka masło
2 łyżka mąka
400–500 ml bulion
2 łyżka musztarda ostra, wyrazista
do smaku sól i pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
467 kcal
Tłuszcz
40.3 g
Węglowodany
27.8 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.1 g
Sól
6 g
Sos musztardowy
Sos musztardowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10673/conversions/4ci228dHz7FmN7-thumb.webp)
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, energicznie mieszaj.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10674/conversions/libCwqrCj1LgIY-thumb.webp)
Dodaj musztardę i ¾ bulionu, cały czas mieszaj, jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej bulionu.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10675/conversions/9mN4Z59UwdJznl-thumb.webp)
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji sosu, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe!
Komentarze