Sos musztardowy
4 porcje
Łatwe
Sos musztardowy wykorzystasz do mięs, burgerów czy zwykłych kanapek. Świetnie sprawdzi się też do sałatek. Jak zrobić sos musztardowy? Do dzieła!
Składniki
2 łyżka masło
2 łyżka mąka
400–500 ml bulion
2 łyżka musztarda ostra, wyrazista
do smaku sól i pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
467 kcal
Tłuszcz
40.3 g
Węglowodany
27.8 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.1 g
Sól
6 g
Sos musztardowy
Sos musztardowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, energicznie mieszaj.
Dodaj musztardę i ¾ bulionu, cały czas mieszaj, jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej bulionu.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji sosu, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe!
Komentarze