Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sos musztardowy

Sos musztardowy
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos musztardowy wykorzystasz do mięs, burgerów czy zwykłych kanapek. Świetnie sprawdzi się też do sałatek. Jak zrobić sos musztardowy? Do dzieła!

Składniki

2 łyżka masło
2 łyżka mąka
400–500 ml bulion
2 łyżka musztarda ostra, wyrazista
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
467 kcal
Tłuszcz
40.3 g
Węglowodany
27.8 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.1 g
Sól
6 g

Opis wykonania

Krok 1

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, energicznie mieszaj.

Krok 2

Dodaj musztardę i ¾  bulionu, cały czas mieszaj, jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej bulionu.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji sosu, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Do pieczonych ziemniaków wydał mi się idealny.
fiziowaaa
Fajny, mi bardzo dobrze pasuje do łososia
Lalaxo
Znakomity do mięsa
ewaregina
idealny dodatek do mięs