- Zdrowa lekkostrawna kolacja – co jeść?
- Pomysły na szybką kolację
- Lekkostrawna kolacja na ciepło
- Kolacja na słodko
Zdrowa kolacja to bardzo ważny posiłek w diecie, który skutecznie przeciwdziała nagłym spadkom glukozy we krwi i tym samym zapobiega nocnemu podjadaniu i kłopotom ze snem. Aby kolacja miała dla naszego zdrowia same korzyści, musi być lekkostrawna i składać się z wartościowych składników.
Zdrowa lekkostrawna kolacja – co jeść?
Doskonale sprawdzą się takie produkty jak:
- nabiał
- jajka
- ryby
- chude mięso
- lekkostrawne warzywa
- zboża, np. płatki owsiane oraz kasza jaglana
Do produktów, których należy unikać należą:
- makarony
- tłuste sery
- pieczywo pszenne
- fast food
- produkty smażone na tłuszczu, np. frytki, placki ziemniaczane
O której godzinie można zjeść ostatni posiłek w ciągu dnia? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że kolacja powinna być spożywana maksymalnie do godziny 18. To mit, bo okazuje się, że ostatni posiłek w ciągu dnia powinno spożyć się mniej więcej 2,5-3 godziny przed zaśnięciem.
Pomysły na szybką kolację
Zdrowa, lekkostrawna kolacja nie musi być nudna. Jest mnóstwo pomysłów na przygotowanie zdrowych, kolorowych i smacznych posiłków na kolację.
Pasty na kanapki
Kanapka na kolację wcale nie musi być nudna. Wybierając taką opcję korzystaj ze świeżych, smacznych i kolorowych dodatków. Pasty wszelkiej maści to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek. Do wyboru pasta z awokado, bakłażana, fasoli czy klasyczny hummus, pesto lub śródziemnomorska tapenada.
Pasty kanapkowe to ogromne pole do eksperymentów oraz niekończące się możliwości. Do ich wykonania świetnie sprawdzi się także mięso, np. kurczak czy wędzona ryba. Mieszanka wędzonej makreli, koziego sera i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na kolację.
Sałatki na kolację
Lekka sałatka, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to idealna propozycja na kolację. Przygotowując sałatkę możesz łączyć smaki na wiele sposobów. Zaletą jest też fakt, że czasem nie potrzeba wielu składników i zazwyczaj są to produkty, które znajdziesz u siebie w lodówce. Oto kilka propozycji: sałatka azjatycka, lekka sałatka z szynką i awokado, sałatka trzy sery. Wiele sałatek możesz przygotować dzień wcześniej.
Lekkostrawna kolacja na ciepło
Kolacja to nie tylko kanapki, pasty i sałatki. Kolację można przygotować w wersji na ciepło. Szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Możesz przygotować pyszne tosty francuskie, czyli kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Inną propozycją na ciepłą kolację są placuszki, np. dyniowe pancakes czy placuszki z serka wiejskiego.
Kolacja na słodko
To opcja raczej dla osób mogących pozwolić sobie na odrobinę słodyczy - nie będących na diecie. Do wyboru pudding z dodatkiem sezonowych owoców, naleśniki, domowe placuszki, np. pancakes z musem truskawkowym czy gofry. Ta ostatnia propozycja wcale nie musi być kaloryczna i niezdrowa. Polecam gofry w wersji fit – zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodaj jaglaną, a zwykły cukier zastąp ksylitolem.