Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealna, gdy zaskoczy Cię jesienny chłód.

Składniki

1 dynia
3 marchewki
1 cebula
1-2 ziemniaki
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju np. rzepakowego
Szczypta soli, pieprzu, imbiru, curry. kurkumy i gałki muszkatołowej
Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Opis wykonania

Prosty i szybki w wykonaniu przepis. Przyda się szczególnie, gdy po długim jesiennym spacerze wrócisz do domu i uznasz, że chyba czas na puchową, zimową kurtkę. Zupa z dyni doskonale rozgrzewa.

Opis przygotowania:

  1. Dynię i pozostałe warzywa obierz i umyj.
  2. Z dyni usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
  3. Ziemniaki i cebulę także pokrój w kostkę, a marchew w grubsze plastry.
  4. Składniki wrzuć do rondla z olejem, dodaj pęczek natki pietruszki i zalej dwiema szklankami wody.
  5. Dodaj przyprawy i gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  6. Wyjmij natkę pietruszki, a zawartość naczynia zblenduj na krem.
  7. Dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
  8.  Krem podawaj posypany odrobiną curry i pestkami dyni.

TIP DIETETYCZNY

  • Stosowanie odpowiednich ziół i przypraw to znany sposób na rozgrzanie organizmu i uchronienie się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Zastosowane w przepisie produkty z pewnością pomogą Ci poprawić odporność organizmu. Poza wspomnianymi w przepisie składnikami, warto dodać do swojej jesiennej diety także czosnek, goździki, cynamon oraz paprykę (słodką, ostrą, chili).
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Krem z dyni, pyszna klasyka jesieni, ja dodaję jeszcze śmietankę 30%.
Pafwvcio
Bardzo Aromatyczna, będę jadł częściej :D !
Monka
Uwielbiam każdą wersję tej zupy
Magda
Wykorzystałam mrożoną dynie. Idealna zupa na chłodniejsze dni.
Radosław
Wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.
Ewusia1222
Podałam z groszkiem ptysiowym i kiełkami :)
Aleksandra J
Bardzo dobry krem z dyniowy 😊