Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealna, gdy zaskoczy Cię jesienny chłód.

Składniki

1 dynia
3 marchewki
1 cebula
1-2 ziemniaki
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju np. rzepakowego
Szczypta soli, pieprzu, imbiru, curry. kurkumy i gałki muszkatołowej
Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Opis wykonania

Prosty i szybki w wykonaniu przepis. Przyda się szczególnie, gdy po długim jesiennym spacerze wrócisz do domu i uznasz, że chyba czas na puchową, zimową kurtkę. Zupa z dyni doskonale rozgrzewa.

Opis przygotowania:

  1. Dynię i pozostałe warzywa obierz i umyj.
  2. Z dyni usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
  3. Ziemniaki i cebulę także pokrój w kostkę, a marchew w grubsze plastry.
  4. Składniki wrzuć do rondla z olejem, dodaj pęczek natki pietruszki i zalej dwiema szklankami wody.
  5. Dodaj przyprawy i gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  6. Wyjmij natkę pietruszki, a zawartość naczynia zblenduj na krem.
  7. Dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
  8.  Krem podawaj posypany odrobiną curry i pestkami dyni.

TIP DIETETYCZNY

  • Stosowanie odpowiednich ziół i przypraw to znany sposób na rozgrzanie organizmu i uchronienie się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Zastosowane w przepisie produkty z pewnością pomogą Ci poprawić odporność organizmu. Poza wspomnianymi w przepisie składnikami, warto dodać do swojej jesiennej diety także czosnek, goździki, cynamon oraz paprykę (słodką, ostrą, chili).

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Krem z dyni, pyszna klasyka jesieni, ja dodaję jeszcze śmietankę 30%.
Pafwvcio
Bardzo Aromatyczna, będę jadł częściej :D !
Monka
Uwielbiam każdą wersję tej zupy
Magda
Wykorzystałam mrożoną dynie. Idealna zupa na chłodniejsze dni.
Radosław
Wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.
Ewusia1222
Podałam z groszkiem ptysiowym i kiełkami :)
Aleksandra J
Bardzo dobry krem z dyniowy 😊