Idealna, gdy zaskoczy Cię jesienny chłód.
Prosty i szybki w wykonaniu przepis. Przyda się szczególnie, gdy po długim jesiennym spacerze wrócisz do domu i uznasz, że chyba czas na puchową, zimową kurtkę. Zupa z dyni doskonale rozgrzewa.
Opis przygotowania:
- Dynię i pozostałe warzywa obierz i umyj.
- Z dyni usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
- Ziemniaki i cebulę także pokrój w kostkę, a marchew w grubsze plastry.
- Składniki wrzuć do rondla z olejem, dodaj pęczek natki pietruszki i zalej dwiema szklankami wody.
- Dodaj przyprawy i gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Wyjmij natkę pietruszki, a zawartość naczynia zblenduj na krem.
- Dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
- Krem podawaj posypany odrobiną curry i pestkami dyni.
TIP DIETETYCZNY
- Stosowanie odpowiednich ziół i przypraw to znany sposób na rozgrzanie organizmu i uchronienie się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Zastosowane w przepisie produkty z pewnością pomogą Ci poprawić odporność organizmu. Poza wspomnianymi w przepisie składnikami, warto dodać do swojej jesiennej diety także czosnek, goździki, cynamon oraz paprykę (słodką, ostrą, chili).