


Sezon na rabarbar trwa dość krótko. Zamknij smak rośliny w słoiku i zajadaj się nimi przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowego dżemu.
Rabarbar umyj, pokrój w plasterki i umieść w garnku. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.
Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj. Owoce obierz ze skórki (zachowaj do przepisu), usuń białe błonki z miąższu.
Do garnka dodaj kawałki skórki i miąższ. Podgrzewaj na niewielkiej mocy płyty grzewczej, aby cukier się rozpuścił.
Następnie zwiększ moc palnika. Zagotuj.
Smaż na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ok. 1 godzinę. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.
Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.