Dżem z rabarbaru
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Dżem z rabarbaru
Dżem z rabarbaru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rabarbar umyj, pokrój w plasterki i umieść w garnku. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.
Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj. Owoce obierz ze skórki (zachowaj do przepisu), usuń białe błonki z miąższu.
Do garnka dodaj kawałki skórki i miąższ. Podgrzewaj na niewielkiej mocy płyty grzewczej, aby cukier się rozpuścił.
Następnie zwiększ moc palnika. Zagotuj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Smaż na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ok. 1 godzinę. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.
Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.
Komentarze