Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na rabarbar trwa dość krótko. Zamknij smak rośliny w słoiku i zajadaj się nimi przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowego dżemu.

Składniki

1 kg rabarbaru
500 g cukru
2 pomarańcze
1 laska wanilii

Opis wykonania

1

Rabarbar umyj, pokrój w plasterki i umieść w garnku. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.

Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj. Owoce obierz ze skórki (zachowaj do przepisu), usuń białe błonki z miąższu.

2

Do garnka dodaj kawałki skórki i miąższ. Podgrzewaj na niewielkiej mocy płyty grzewczej, aby cukier się rozpuścił.

Następnie zwiększ moc palnika. Zagotuj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Smaż na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ok. 1 godzinę. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

4

Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry, słodko kwaśny smak.