Dżem z rabarbaru
![Dżem z rabarbaru](https://akademiasmaku.pl/storage/7266/conversions/dzem-z-rabarbaru-4434-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Dżem z rabarbaru
Dżem z rabarbaru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8388/conversions/jlak9QWRxIVQdr-thumb.webp)
Rabarbar umyj, pokrój w plasterki i umieść w garnku. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.
Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj. Owoce obierz ze skórki (zachowaj do przepisu), usuń białe błonki z miąższu.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8389/conversions/oihXDWOItFHJLn-thumb.webp)
Do garnka dodaj kawałki skórki i miąższ. Podgrzewaj na niewielkiej mocy płyty grzewczej, aby cukier się rozpuścił.
Następnie zwiększ moc palnika. Zagotuj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8390/conversions/dGNjm1dGPGkF7H-thumb.webp)
Smaż na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ok. 1 godzinę. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8391/conversions/2Drf310gFEW90z-thumb.webp)
Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.
Komentarze