Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na rabarbar trwa dość krótko. Zamknij smak rośliny w słoiku i zajadaj się nimi przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowego dżemu.

Składniki

1 kg rabarbaru
500 g cukru
2 pomarańcze
1 laska wanilii

Opis wykonania

Rabarbar umyj, pokrój w plasterki i umieść w garnku. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.

Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj. Owoce obierz ze skórki (zachowaj do przepisu), usuń białe błonki z miąższu.

Do garnka dodaj kawałki skórki i miąższ. Podgrzewaj na niewielkiej mocy płyty grzewczej, aby cukier się rozpuścił.

Następnie zwiększ moc palnika. Zagotuj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Smaż na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ok. 1 godzinę. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręć.

Dżem warto pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry, słodko kwaśny smak.