Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Marmolada z wiśni, śliwek i migdałów

Marmolada z wiśni, śliwek i migdałów
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na marmoladę z wiśni, śliwek i migdałów. Domowy przetwory najlepiej smakują zimą!

Składniki

600 g wiśni
400 g śliwek
500 g cukru żelującego 2:1
krople olejku z gorzkich migdałów

Opis wykonania

Owoce opłukać i odsączyć na sicie. Owoce wypestkować, wiśnie pokroić na ćwiartki, a śliwki w drobną kostkę. Wyłożyć do dużej, wysokiej miski, dodać cukier i odstawić na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. Pokropić olejkiem z gorzkich migdałów i dobrze wymieszać. Marmoladę nałożyć do czystych słoiczków i zamknąć. Marmoladę wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wystudzić w urządzeniu. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 45 minut. Wskazówka: przed wekowaniem wypłukane słoiczki zdezynfekować przez 15 minut w komorze gotowania w temperaturze 100⁰C.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ten przepis to odkrycie roku. Pierwszy raz połączyłam wiśnie, śliwki i migdały. Marmolada wyszła genialnie
Monka
Nie wiem czemu ale moje ciemne wiśnie zbierane u babci w starym sadzie i śliwki dały taki mocny ciemny kolor ale ta nutka migdałowa- niebo w gębie

Powiązane przepisy