Marmolada z wiśni, śliwek i migdałów

4 porcje
180 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Marmolada z wiśni, śliwek i migdałów
Marmolada z wiśni, śliwek i migdałów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Owoce opłukać i odsączyć na sicie. Owoce wypestkować, wiśnie pokroić na ćwiartki, a śliwki w drobną kostkę. Wyłożyć do dużej, wysokiej miski, dodać cukier i odstawić na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. Pokropić olejkiem z gorzkich migdałów i dobrze wymieszać. Marmoladę nałożyć do czystych słoiczków i zamknąć. Marmoladę wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wystudzić w urządzeniu. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 45 minut. Wskazówka: przed wekowaniem wypłukane słoiczki zdezynfekować przez 15 minut w komorze gotowania w temperaturze 100⁰C.
Komentarze