Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
![Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami](https://akademiasmaku.pl/storage/4742/conversions/konfitura-dyniowo-pomaranczowa-z-korzennymi-przyprawami-1804-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8702/conversions/tVOvxQSITgiRd6-thumb.webp)
Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Pomarańcze, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z owoców skórkę (oprócz białego albedo).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8703/conversions/lo8qsyC18Oa4Uc-thumb.webp)
Pomarańcze obierz i wyfiletuj - wytnij miąższ, usuwając białe błonki. W garnku umieść dynię i pomarańcze. Składniki zalej wodą. Duś na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby zawartość garnka możesz zmiksować blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę.
Porada
Jeżeli masz większą ilość konfitury to warto ją pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8704/conversions/o70oU353CUviVx-thumb.webp)
Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier, skórkę z cytrusów i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8705/conversions/ON09F2KSY7B8CO-thumb.webp)
Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.
Komentarze