Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zamknij smak dyni w słoiku i zajadaj się nią przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowej konfitury.

Składniki

1 kg dyni hokkaido
2 szt. pomarańczy
1 szt. cytryny
150 ml wody
110 g brązowego cukru
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Opis wykonania

Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Pomarańcze, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z owoców skórkę (oprócz białego albedo).

Pomarańcze obierz i wyfiletuj - wytnij miąższ, usuwając białe błonki. W garnku umieść dynię i pomarańcze. Składniki zalej wodą. Duś na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby zawartość garnka możesz zmiksować blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę.

Porada

Jeżeli masz większą ilość konfitury to warto ją pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Bosh Logo
Bosh

Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier, skórkę z cytrusów i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. 

Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy