Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Zamknij smak dyni w słoiku i zajadaj się nią przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowej konfitury.

Dynia sama w sobie jest dość mdła. Warto połączyć jej miąższ z cytrusową nutą oraz podbić smak korzennymi przyprawami - cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.





Opis przygotowania



Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Pomarańcze, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z owoców skórkę (oprócz białego albedo). Pomarańcze obierz i wyfiletuj - wytnij miąższ, usuwając białe błonki. W garnku umieść dynię i pomarańcze. Składniki zalej wodą. Duś na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby zawartość garnka możesz zmiksować blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier, skórkę z cytrusów i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. 

Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. Jeżeli masz większą ilość konfitury to warto ją pasteryzować, trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.




Wasza ocena

Quiz Tomasza Lacha

Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?

 Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?