


Zamknij smak dyni w słoiku i zajadaj się nią przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowej konfitury.
Pomarańcze obierz i wyfiletuj - wytnij miąższ, usuwając białe błonki. W garnku umieść dynię i pomarańcze. Składniki zalej wodą. Duś na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby zawartość garnka możesz zmiksować blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę.
Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier, skórkę z cytrusów i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika.
Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.
Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Pomarańcze, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z owoców skórkę (oprócz białego albedo).