Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
Konfitura dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię obierz ze skóry, pozbaw nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Pomarańcze, cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie przy pomocy tarki o drobnych oczkach zetrzyj z owoców skórkę (oprócz białego albedo).
Pomarańcze obierz i wyfiletuj - wytnij miąższ, usuwając białe błonki. W garnku umieść dynię i pomarańcze. Składniki zalej wodą. Duś na wolnym ogniu, aż dynia całkowicie się rozgotuje i powstanie mus. W razie potrzeby zawartość garnka możesz zmiksować blenderem, który pomoże uzyskać idealnie gładką masę.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier, skórkę z cytrusów i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika.
Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.
Komentarze