Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dowiedz się więcej o pestkach z dyni i oleju z pestek dyni. Poznaj sposoby na wykorzystanie ich w kuchni.

Dowiedz się więcej o pestkach z dyni i oleju z pestek dyni. Poznaj sposoby na wykorzystanie ich w kuchni.
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości pestek dyni
  2. Olej z pestek dyni - Właściwości i zastosowanie
  3. Przygotowanie i spożycie pestek dyni
  4. Korzyści dla zdrowia
  5. Praktyczne zastosowanie pestek dyni

Mimo niewielkich rozmiarów pestki dyni są skarbnicą witamin, składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych. Zdecydowanie powinny się one znaleźć w naszym menu, jeśli dbamy o różnorodną i zdrową dietę. Ich regularne spożywanie niesie za sobą wiele korzyści. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, dlaczego warto jeść pestki dyni.

Właściwości pestek dyni

Dynia skrywa w swoim wnętrzu skarb - są nim pestki. Pod kątem żywieniowym są one niezwykle cenne. Zawierają w sobie witaminę E, witaminę A, karoten, witaminę K, witaminy z grypy B, cynk, magnez, potas, żelazo oraz miedź. To nie wszystko. 100 g pestek dyni dostarcza ponad 5 g błonnika, 28,5 g białka oraz prawie 46 g tłuszczu. Co istotne, większość ilości tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Wysoka zawartość tłuszczu przekłada się na kaloryczność pestek dyni. Wspomniane 100 g to aż 572 kcal.

pestki dyni

Olej z pestek dyni - Właściwości i zastosowanie

Ze względu na sporą ilość tłuszczu z pestek dyni można pozyskać olej. Aby to zrobić pestki, tłoczy się je w temperaturze około 38 st. Celsjusza. Następnie olej jest przelewany do ciemnych butelek, by uniknąć utleniania kwasów tłuszczowych. Z tego względu po zakupie najlepiej przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej z pestek dyni ma nietypowy zielony kolor i przyjemny lekko orzechowy zapach. W głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu oraz produkcji witaminy D, cholesterolu oraz hormonów. Związki nadające zielony kolor są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki nim olej charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antynowotworowym i antybakteryjnym. Jednocześnie wspiera odporność oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Olej z pestek dyni należy wykorzystywać wyłącznie na zimno. Będzie on dobrym dodatkiem do sałatek, surówek, koktajli, smoothies czy past do pieczywa.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynię?

Przygotowanie i spożycie pestek dyni

Zanim będziemy mogli delektować się smakiem pestek dyni najpierw musisz wydostać je z charakterystycznej białej łupki. Możesz to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy to ręczne usunięcie ze świeżych pestek. Jest to jednak dość żmudne i czasochłonne. Drugi sposób polega na zanurzeniu pestek w ciepłej wodzie i dopiero późniejszym łuskaniu. Namoczoną łupinę zdecydowanie łatwiej usunąć. Trzeci sposób to suszenie. Możesz to zrobić w piekarniku lub rozkładając pestki na blacie na kilka dni.

Gotowe pestki możesz zjeść jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do potraw. Aby zachować jak najwięcej wartości prozdrowotnych, pamiętaj o podawaniu ich na zimno.

Popularnym sposobem na obróbkę pestek dyni jest ich krótkie prażenie. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące.

Ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość tłuszczu musisz pamiętać o umiarze w dodawaniu pestek do dań i podjadaniu ich jako przekąskę.

Korzyści dla zdrowia

Niewielkich rozmiarów pestki mają znaczący wpływ na zdrowie. Witaminy, składniki mineralne i związki prozdrowotne w nich zawarte wspierają układ krwionośny i zmniejszają ryzyko chorób serca oraz zapobiegają wystąpieniu cukrzycy. Z kolei u osób już ze zdiagnozowaną cukrzycą ułatwiają utrzymanie prawidłowej glikemii.

Korzystne działanie pestek zaobserwują także osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Fitosterole oraz błonnik skutecznie obniżają jego stężenie we krwi. Antyoksydanty zawarte w pestkach wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Z kolei wysoka zawartość cynku wspiera układ odpornościowy, dlatego w okresie jesienno-zimowym pamiętaj o regularnym dodawaniu pestki dyni do przygotowywanych dań. Cynk w nich obecny jest także istotnym pierwiastkiem dla osób starających się o dziecko. W przypadku mężczyzn regularne spożywanie pestek dyni korzystnie wpływa na libido oraz kondycję prostaty. Wynika to z obecności cynku oraz witaminy E. Dodatkowo wraz ze wspomnianymi wcześniej fitosterolami zmniejszają ryzyko nowotworu prostaty. Pestki dyni powinny spożywać również kobiety w okresie menopauzy. Wykazują one bowiem działanie łagodzące objawy klimakterium.

Udowodniono również, że pestki dyni mogą ułatwiać zasypianie i poprawiać jakość snu.

Praktyczne zastosowanie pestek dyni

Wykorzystując pestki dyni w kuchni, nie musisz ograniczać się wyłącznie do dodawania ich do sałatek czy surówek. Pomysłów na ich użycie jest na prawdę wiele, tym bardziej że pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Granola, musli, owsianka, jaglanka, pudding chia - do każdej z tych propozycji pasują pestki dyni. Będą one również aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju past do pieczywa i twarożków. Można je dodać do wypieków takich jak chleb, bułki, ciasto marchewkowe, kruche ciasteczka czy owsiane batoniki. Pestki dyni nadadzą wyrazu koktajlom owocowo-warzywnym i warzywnym.

Chleb z pestkami dyni

W przypadku pieczywa pestki dyni można wykorzystać na kilka sposobów. Można nimi udekorować wierzch chleba czy bułek. Jak najbardziej można dodać je także do ciasta, by były chrupkim przełamaniem miękkiego miąższu. Pestki dyni są także jednym ze składników w przepisie na chleb bez mąki.

Zupy z dodatkiem pestek dyni

Podając na stół zupę krem, dobrze abyś miał pod ręką pestki dyni. Wbrew pozorom nie pełnią one tylko funkcji dekoracyjnej. Tutaj ważna jest ich chrupkość. Dzięki niej nadają one zupie dodatkowej tekstury, która jest przyjemna dla naszych zmysłów i zwiększa atrakcyjność orazsmakowitość zupy.

Olej z pestek dyni w Twojej kuchni

Tutaj wiele zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jak najbardziej warto eksperymentować i dodawać olej z pestek dyni do różnych dań. Podstawową rzeczą, o której musisz pamiętać jest to, że jemy go wyłącznie na zimno. Podgrzany traci większość swoich właściwości. Znakomicie sprawdzi się jako dressing do sałatek i surówek. Olejem z pestek dyni można skropić np. hummus, pieczywo na kanapki, chłodnik czy gazpacho. Niektórzy polewają nim nawet lody czy kawałek sernika.

Sezon dyniowy trwa tylko kilka miesięcy, ale na szczęście z cennych właściwości pestek dyni oraz ich oleju możesz korzystać przez cały rok. Niewiele produktów zawiera w sobie aż tyle ważnych dla zdrowia związków. Z tego względu warto na stałe włączyć je do swojego menu.