Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa krem z pieczonego buraka

Zupa krem z pieczonego buraka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

59 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa krem z pieczonego buraka to idealna propozycja na obiad.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego
1 kg - buraków podłużnych
100 g - cebuli
40 g - masła
3 ząbki - czosnku
2 łyżki - miodu
- sok z cytryny
1 łyżka - cukru
500 g - jabłek
- sól, pieprz
200 g - sera koziego
60 g - pestek dyni

Opis wykonania

Krok 1

Buraki umyj i upiecz z jabłkami w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Następnie ostudź obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka przetrzyj przez sito na mus.

Krok 2

W szerokim garnku roztop masła dodaj pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, cukier i podsmaż na rumiany kolor. 

Dodaj buraczki, mus z jabłek, zakwaś sokiem z cytryny i podgrzewaj przez 5 minut.

Dodaj bulion, przypraw solą, pieprzem, zagotuj i odstaw na 5 minut aż lekko przestygnie. Zmiksuj na kremową masę.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę! 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podawaj z kremowym serem kozim i pestkami dyni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ale to pyszne i zdrowe, połączenie burak i kozi ser - uwielbiam.