Zupa krem z pieczonego buraka
![Zupa krem z pieczonego buraka](https://akademiasmaku.pl/storage/7958/conversions/zupa-krem-z-pieczonego-buraka-5146-single.webp)
4 porcje
59 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Zupa krem z pieczonego buraka
Zupa krem z pieczonego buraka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10394/conversions/8WU80mZLE4ftrc-thumb.webp)
Buraki umyj i upiecz z jabłkami w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Następnie ostudź obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka przetrzyj przez sito na mus.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10395/conversions/XmfovnGxh1gMFU-thumb.webp)
W szerokim garnku roztop masła dodaj pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, cukier i podsmaż na rumiany kolor.
Dodaj buraczki, mus z jabłek, zakwaś sokiem z cytryny i podgrzewaj przez 5 minut.
Dodaj bulion, przypraw solą, pieprzem, zagotuj i odstaw na 5 minut aż lekko przestygnie. Zmiksuj na kremową masę.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10396/conversions/UtGLkZScrIs4Du-thumb.webp)
Podawaj z kremowym serem kozim i pestkami dyni.
Komentarze