Pikantny sos dyniowy
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Dynia to jest jedno z moich ulubionych warzyw.
Składniki
300 ml bulionu lub wody
150 ml mleka kokosowego
1 mała dynia hokkaido
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej papryczki chili
1/2 łyżeczki przyprawy curry
Posiekany koperek
Pikantny sos dyniowy
Pikantny sos dyniowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ma piękny kolor i nadaje się zarówno do dań słonych jak i słodkich. Robię z niej zupy, zapiekanki, przetwory. Świetnie sprawdza się także jako podstawa dipów i sosów. W Akademii Smaku pokażę Wam jak przygotować na bazie dyni świetny sos, który możecie podać z makaronem zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego.
Opis przygotowania:
- Dynię, pomidory i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż się zrumienią.
- Miękkie i podpieczone warzywa wrzuć do niedużej ilości bulionu lub do wrzącej wody, dodaj mleko kokosowe, przyprawę curry i gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez ok. 2 minuty.
- To wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, a następnie przetrzyj przez metalowe sitko. Dzięki temu sos będzie miał idealnie gładką konsystencję.
- Sos dyniowy podawaj do makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem posiekanej papryczki chili i koperku.
Komentarze