Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dynia to jest jedno z moich ulubionych warzyw.

Składniki

300 ml bulionu lub wody
150 ml mleka kokosowego
1 mała dynia hokkaido
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej papryczki chili
1/2 łyżeczki przyprawy curry
Posiekany koperek

Opis wykonania

Ma piękny kolor i nadaje się zarówno do dań słonych jak i słodkich. Robię z niej zupy, zapiekanki, przetwory. Świetnie sprawdza się także jako podstawa dipów i sosów. W Akademii Smaku pokażę Wam jak przygotować na bazie dyni świetny sos, który możecie podać z makaronem zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego.

Pikantny sos dyniowy - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Dynię, pomidory i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż się zrumienią.
  2. Miękkie i podpieczone warzywa wrzuć do niedużej ilości bulionu lub do wrzącej wody, dodaj mleko kokosowe, przyprawę curry i gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez ok. 2 minuty.
  3. To wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, a następnie przetrzyj przez metalowe sitko. Dzięki temu sos będzie miał idealnie gładką konsystencję.
  4. Sos dyniowy podawaj do makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem posiekanej papryczki chili i koperku.

Pikantny sos dyniowy - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
No tak szczerze to całkiem dobre :D