Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantny sos dyniowy

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 2 osób

Dynia to jest jedno z moich ulubionych warzyw.

Ma piękny kolor i nadaje się zarówno do dań słonych jak i słodkich. Robię z niej zupy, zapiekanki, przetwory. Świetnie sprawdza się także jako podstawa dipów i sosów. W Akademii Smaku pokażę Wam jak przygotować na bazie dyni świetny sos, który możecie podać z makaronem zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego.





Opis przygotowania:



  1. Dynię, pomidory i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż się zrumienią.

  2. Miękkie i podpieczone warzywa wrzuć do niedużej ilości bulionu lub do wrzącej wody, dodaj mleko kokosowe, przyprawę curry i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.

  3. To wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, a następnie przetrzyj przez metalowe sitko. Dzięki temu sos będzie miał idealnie gładką konsystencję.

  4. Sos dyniowy podawaj do makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem posiekanej papryczki chili i koperku.


Wasza ocena

Quiz - Ile wiesz o kuchni polskiej?

Gzik to potrawa popularna…