Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Muffiny z dyni z aromatycznymi przyprawami

Muffiny dyniowe
Ilośc porcji

12 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffiny dyniowe to dobry pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w kuchni.

Składniki

300 g mąki pszennej
500 g dyni hokkaido
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
110 g cukru
2 szt. jajka
60 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
1 szczypta soli
po 1/4 łyżeczka cynamonu, imbiru, kardamonu, zmielonej gałki muszkatołowej
100 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki)

Opis wykonania

Babeczki charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Są pyszne, miękkie i puszyste. Do tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać łyżką.

Muffiny dyniowe - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Przygotuj puree z dyni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.

Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeżeli po nakłuciu ciastka i wyjęciu patyczka (np. wykałaczki lub zapałki) nie ma na nim przyklejonych kawałeczków ciasta, to znaczy że możesz wyjąć muffiny z piekarnika.

Muffiny dyniowe - zdjęcie 2

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo smaczne muffinki.
Ewusia1222
Uwielbiam sezon na dynię. Ja dodałam czekoladę zamiast bakalii, bo moje dzieci nie przepadają za nimi. Wyszło super
Mila
Najlepiej smakuje z owocami lub zatopioną czekoladą.
NatPab
uwielbiamy muffinki