Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Muffiny z dyni z aromatycznymi przyprawami

Muffiny dyniowe
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffiny dyniowe to dobry pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w kuchni.

Składniki

300 g mąki pszennej
500 g dyni hokkaido
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
110 g cukru
2 szt. jajka
60 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
1 szczypta soli
po 1/4 łyżeczka cynamonu, imbiru, kardamonu, zmielonej gałki muszkatołowej
100 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki)

Opis wykonania

Babeczki charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Są pyszne, miękkie i puszyste. Do tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać łyżką.

Muffiny dyniowe - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Przygotuj puree z dyni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.

Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeżeli po nakłuciu ciastka i wyjęciu patyczka (np. wykałaczki lub zapałki) nie ma na nim przyklejonych kawałeczków ciasta, to znaczy że możesz wyjąć muffiny z piekarnika.

Muffiny dyniowe - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo smaczne muffinki.