Muffiny z dyni z aromatycznymi przyprawami
12 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Babeczki charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Są pyszne, miękkie i puszyste. Do tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać łyżką.
Opis przygotowania
Przygotuj puree z dyni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeżeli po nakłuciu ciastka i wyjęciu patyczka (np. wykałaczki lub zapałki) nie ma na nim przyklejonych kawałeczków ciasta, to znaczy że możesz wyjąć muffiny z piekarnika.
Komentarze