Inspiracje na przekąski sylwestrowe

Co postawić na sylwestrowym stole?

Ostatni dzień roku to doskonała okazja do zorganizowania przyjęcia w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół. Przy wspólnym świętowaniu, tańcach i wspominaniu minionych dwunastu miesięcy goście z pewnością zgłodnieją. Warto przygotować szybkie i proste, zarówno w przygotowaniu, jak i jedzeniu przekąski, które nie zakłócą dobrej zabawy. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić, wypróbuj nasze przepisy i inspiracje.

Zapiekanki i tosty

Ciepłe przekąski to doskonała przekąska na imprezę trwającą do białego rana. Dodatkową zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania i podgrzania w odpowiednim momencie. Dzięki temu goście będą mogli kosztować ciepłych przysmaków przez cały wieczór. Szczególnie, że większość z nich na zimno nie smakuje już tak dobrze. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie nadziewanych bagietek. Wystarczy pokroić je na krótsze kawałki, wyciąć miąższ, a środek wypełnić nadzieniem z ricotty, mozzarelli i dowolnych warzyw. Możesz również przygotować wersję mięsną. Do środka bagietki włóż grillowaną pierś lub polędwiczki z kurczaka zawinięte w plasterki sera. Następnie  pokrój bagietkę na małe kawałki, ułóż w rzędzie, zawiń w folię aluminiową i zapiecz w piekarniku.

Nadzienie możesz dowolnie komponować i dopasować do kulinarnego gustu zaproszonych gości.

Z bagietki pokrojonej w plastry można przygotować mini grzanki lub zapiekanki. Niewielkie rozmiary sprawią, że będą one łatwiejsze i szybsze do zjedzenia, zmniejszą ryzyko pobrudzenia kreacji, a także pozwolą spróbować wszystkich smakołyków bez obaw o uczucie ciężkości. Ciekawym pomysłem są również tosty z batata. Wystarczy pokroić go w grubsze plasterki podpiec w piekarniku a następnie ułożyć na nim dodatki takie jak pomidory, papryka, mozzarella, cheddar czy natka pietruszki. Oczywiście również w tym przypadku dobierz składniki według uznania.

Ciasto francuskie

Gdy masz mało czasu lub gdy twoje zdolności kulinarne nie są zbyt zaawansowane, gotowe ciasto francuskie będzie doskonałym rozwiązaniem. Ciasto szybko się piecze i nadaje się do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. Z ciasta francuskiego przygotujesz roladki, ślimaczki, sakiewki, koperty, rogaliki, paluszki, ciasteczka itp.

W wersjach na słodko możesz wykorzystać owoce, powidła, dżemy, kostki czekolady, budyń, serek śmietankowy i dowolnie je łączyć lub wybrać jeden składnik. W przypadku wersji wytrawnej sprawdzą się sakiewki, koperty i roladki. Nadzienie można przygotować z serka kanapkowego, ricotty, żółtych serów, mozzarelli, wędlin, upieczonego lub gotowanego kurczaka oraz warzyw i przypraw.

Połączenia smakowe, których warto spróbować to szpinak z ricottą, serek kanapkowy z łososiem i suszonymi pomidorami, kurczak z cheddarem, papryką i cebulą, pomidory z bazylią i mozzarellą, brokuł z serem i czosnkiem, a także wędlina z serem, pieczarkami i oregano. Najprostszą przekąską będą paluszki z ciasta francuskiego - wystarczy posypać je przyprawami (czarnuszka,chilli,tymianek, oregano) i gotowe.

Ciasto drożdżowe

Jeśli masz więcej czasu i umiejętności możesz przygotować przekąski z ciasta drożdżowego. Tak samo jak ciasto francuskie jest ono niezwykle uniwersalne. Można przygotować z niego przekąski podobne do tych z ciasta francuskiego lub bułeczki idealne do miniburgerow lub ciepłych dań. Goście z chęcią sięgną także po nadziewane kulki lub minicalzone idealne na jeden lub dwa kęsy. Calzone przygotowane z ciasta o średnicy do 10 cm idealnie zmieści się w dłoni. Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się do przygotowania odrywanych chlebków i babek. Wystarczy dodać warzywa przygotowane na patelni pomiędzy małe kulki ciasta ułożone w formie na babkę lub w keksówce. Całość można posmarować masłem z natką pietruszki.

Ciasteczka i muffiny

Wśród wytrawnych przysmaków powinno znaleźć się również coś słodkiego dla przełamania smaków. Przygotowanie domowych wypieków wbrew pozorom nie musi być czasochłonne. Proste, a zarazem smaczne ciasteczka nie wymagają nawet pieczenia. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady z niewielką ilością mleka, a następnie wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem, orzechami oraz ekspandowanym zbożem. Można dodać również niewielką ilość miodu. Po uformowaniu wystarczy je tylko schłodzić, by czekolada zastygła. Z kolei pyszne i pulchne muffiny przygotujesz już z kilku podstawowych składników. Jajka, banan, płatki owsiane i proszek do pieczenia w zupełności wystarczą. Możesz pokusić się także o dodanie czekolady, kakao lub masła orzechowego. Dla urozmaicenia smaków banana możesz zastąpić puree z dyni lub jabłek z dodatkiem cynamonu. Mimo małej liczby składników smak gotowych muffinek powinien zaciekawić każdego.