Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na Sylwestra: rogaliki z kremowym nadzieniem

Przepis na Sylwestra: rogaliki z kremowym nadzieniem
Ilośc porcji

8 porcji

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nadzienie rogalików rozpływa się w ustach, a całość dopełnia chrupkie ciasto francuskie.

Składniki

1 szt. opakowanie ciasta francuskiego,
1 szt. opakowanie serka śmietankowego
100 g chudej szynki w kawałku
100 g pieczarek
1 szt. szalotka
1 szt. pęczka pietruszki
sól i pieprz

Opis wykonania

Pieczarki oraz szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę podsmaż na patelni, aż będzie szklista. W tym momencie podaj pieczarki i smaż do momentu gdy będą miękkie. Natkę pokrój jak najdrobniej i wymieszaj w misce z serkiem. Dodaj lekko przestudzone pieczarki i dokładnie wymieszaj.

Rozłóż ciasto francuskie i delikatnie je rozwałkuj. Wycinaj z ciasta trójkąty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i zwijaj, tworząc rogaliki. Uformowane rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 15-20 minut.

Jeśli lubisz, możesz dodać do farszu czosnek lub papryczkę chili.

Zanim nałożysz farsz na ciasto, upewnij się, że jest on chłodny. Ciepły farsz spowoduje, że spód rogalika zrobi się miękki i nie wyrośnie.

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pyszne! Świetny deser nie tylko na sylwestra!
Magda
Świetny przepis, nie tylko na sylwestra.
Toporkiewicz
U mnie nadzienie czekoladowe, wyszły bardzo ładne przy okazji
fiziowaaa
Fajny pomysł na przekąskę na Sylwestra
differenttaste
Widziałam ten przepis na tiktoku. Rogaliki pięknie się prezentują. Można dodać do nich dowolne nadzienie i przystawka gotowa
NatPab
próbując swoich sił
HomemadeChef
szybkie i pyszne