Muffiny orzechowo-marcepanowe
4 porcje
Średnie
Muffiny z orzechami laskowymi, masą marcepanową i rumem.
Składniki
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g siekanych orzechów laskowych
100 g masła
100 g masy marcepanowej
75 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżka rumu
jaja
Muffiny orzechowo-marcepanowe
Muffiny orzechowo-marcepanowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Komorę rozgrzać według przepisu. Blachę do muffinów dobrze natłuścić i wyłożyć papierowymi foremkami. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i orzechy laskowe. W drugiej misce rozmieszać na puszystą masę masło i marcepan. Dodać cukier, cukier waniliowy, rum oraz jaja i dobrze wymieszać. Masę dodać do mieszanki mącznej i wymieszać. Ciasto wlać do foremek i piec według przepisu. 1
Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gorące powietrze w temperaturze 180⁰C w rozgrzanym piekarniku 25 minut.
Komentarze