Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Dorsz z pietruszkowym pesto, tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem

Dorsz z pietruszkowym pesto, tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz polany pietruszkowym pesto, podawany z tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem.

Składniki

Dorsz
30 dkg polędwicy z dorsza
2 łyżeczka masła
sól do smaku
Tagliatelle z marchewki
1 szt. duża marchewka
1 łyżka masła
Ryż
paczka ryżu brązowego
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
szczypta soli
Pietruszkowe pesto
garść natki pietruszki
2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Opis wykonania

Dorsz:

  1. Rybę myjemy i osuszamy. Kroimy na ilość porcji, które będziemy podawać, opruszamy solą.
  2. Układamy w naczyniu (do pieczenia lub parowania), na każdą porcję ryby kładziemy ok. 1 łyżeczkę masła.
  3. Pieczenie: wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 12-15 minut.
  4. Parowanie: wstawiamy do piekarnika parowego na 10-12 minut.

Tagliatelle z marchewki:

  1. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Poprzeczną obieraczką do warzyw ścinamy kolejne części marchewki. Powinny powstać długie paski przypominające makaron tagliatelle (im dłuższa marchewka, tym lepiej).
  2. Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą, mieszamy i po ok. minucie zdejmujemy całość.
  3. Marchewka powinna być lekko miękka, ale nadal chrupiąca.

Brązowy ryż:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. Do przygotowanego ryżu możemy dodać łyżeczkę masła, wzmocni ona smak ryżu.

Podanie:
Na talerzu, układamy porcję ryżu, na niej rybę. Rybę polewamy pietruszkowym pesto.Obok układamy marchewkowe tagliatelle.

*świeże pesto, ze względu na obecność cytryny po 2 miesiącu karmienia piersią
**wersja bez pesto od pierwszych dni karmienia

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych