Dorsz polany pietruszkowym pesto, podawany z tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem.
Dorsz:
- Rybę myjemy i osuszamy. Kroimy na ilość porcji, które będziemy podawać, opruszamy solą.
- Układamy w naczyniu (do pieczenia lub parowania), na każdą porcję ryby kładziemy ok. 1 łyżeczkę masła.
- Pieczenie: wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 12-15 minut.
- Parowanie: wstawiamy do piekarnika parowego na 10-12 minut.
Tagliatelle z marchewki:
- Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Poprzeczną obieraczką do warzyw ścinamy kolejne części marchewki. Powinny powstać długie paski przypominające makaron tagliatelle (im dłuższa marchewka, tym lepiej).
- Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą, mieszamy i po ok. minucie zdejmujemy całość.
- Marchewka powinna być lekko miękka, ale nadal chrupiąca.
Brązowy ryż:
- Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Do przygotowanego ryżu możemy dodać łyżeczkę masła, wzmocni ona smak ryżu.
Podanie:
Na talerzu, układamy porcję ryżu, na niej rybę. Rybę polewamy pietruszkowym pesto.Obok układamy marchewkowe tagliatelle.
*świeże pesto, ze względu na obecność cytryny po 2 miesiącu karmienia piersią
**wersja bez pesto od pierwszych dni karmienia