Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dorsz z pietruszkowym pesto, tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem

Opis wykonania

Dorsz polany pietruszkowym pesto, podawany z tagliatelle z marchewki i brązowym ryżem.

Dorsz:



  1. Rybę myjemy i osuszamy. Kroimy na ilość porcji, które będziemy podawać, opruszamy solą.

  2. Układamy w naczyniu (do pieczenia lub parowania), na każdą porcję ryby kładziemy ok. 1 łyżeczkę masła.

  3. Pieczenie: wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 12-15 minut.

  4. Parowanie: wstawiamy do piekarnika parowego na 10-12 minut.

Tagliatelle z marchewki:



  1. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Poprzeczną obieraczką do warzyw ścinamy kolejne części marchewki. Powinny powstać długie paski przypominające makaron tagliatelle (im dłuższa marchewka, tym lepiej).

  2. Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą, mieszamy i po ok. minucie zdejmujemy całość.

  3. Marchewka powinna być lekko miękka, ale nadal chrupiąca.

Brązowy ryż:



  1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

  2. Do przygotowanego ryżu możemy dodać łyżeczkę masła, wzmocni ona smak ryżu.

Podanie:

Na talerzu, układamy porcję ryżu, na niej rybę. Rybę polewamy pietruszkowym pesto.Obok układamy marchewkowe tagliatelle.


*świeże pesto, ze względu na obecność cytryny po 2 miesiącu karmienia piersią

**wersja bez pesto od pierwszych dni karmienia