- Własny ogród warzywny na domowym parapecie
- Jakie warzywa możemy wyhodować z odpadów organicznych?
- Jak wyhodować nowe warzywa?
- Natka pietruszki lub marchwi
Domowy ogródek to prosty i tani sposób na własne warzywa. Do jego założenia nie potrzeba wiele miejsca. Wystarczy nasłoneczniony parapet. Nie każdy wie, że z odciętych przed jedzeniem części warzyw, takich jak np. sałata, por czy seler mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa. Jak osiągnąć taki efekt i tym samym zaoszczędzić pieniądze?
Własny ogród warzywny na domowym parapecie
Czy mieszkając w bloku można mieć własne warzywa? Oczywiście! Wiele z nich można wyhodować w doniczkach na balkonie. A jeśli nie mamy balkonu wystarczy parapet. Aby warzywa lepiej rosły ważne, by wybrać okno skierowane na wschód lub południe.
Samodzielne uprawianie warzyw, zwłaszcza tych z resztek, idealnie wpisuje się w bardziej świadome i ekologiczne podejście do życia w myśl zasady zero waste. Dzięki temu możemy nie tylko oszczędzać pieniądze, ale również dbać o środowisko i co najważniejsze mieć świeże warzywa zawsze pod ręką.
Jakie warzywa możemy wyhodować z odpadów organicznych?
Odpady organiczne to po prostu resztki warzyw i owoców, które pozostają po ich obieraniu, krojeniu czy gotowaniu. Zgodnie z zasadą zero waste dąży się do maksymalnego ograniczenia nie tylko marnowania żywności, ale i produkowanych odpadów. Jednym ze sposobów na wykorzystanie resztek warzyw jest założenie ogródka. W taki sposób można dać drugie życie resztkom z cebuli, pora, czosnku, marchewki, pietruszki, sałaty, selera naciowego czy kopru włoskiego. Część ziół, takich jak bazylia, oregano czy mięta można rozmnożyć z samych listków.
Jak wyhodować nowe warzywa?
Stworzenie własnego ogródka na parapecie jest bardzo proste. Na początek wystarczy kilka pojemniczków lub słoiczków z wodą. Aby ułatwić sobie organizację i utrzymanie czystości, a przy okazji zadbać o estetykę, można je umieścić na jednej większej podstawce, w drewnianej doniczce lub mini szklarni. Gdy warzywa będą gotowe do przesadzania, potrzebne będą niewielkie doniczki i ziemia uniwersalna lub przeznaczona specjalnie do uprawy ziół i warzyw. Każdy rodzaj warzywa powinien mieć osobną doniczkę.
Szczypiorek z cebuli lub czosnku
Szczypiorek to doskonały dodatek do kanapek i sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jego smakiem cały rok. Wyhodowanie go jest banalnie proste. Wystarczy odciąć końcówkę cebuli (tą z której wyrastają korzonki), a następnie włożyć do naczynia z wodą. Po kilku dniach powinny pojawić się nowe korzonki. To znak, że cebulę można przesadzić do ziemi. Po kilku kolejnych dniach powinny pojawić się pierwsze zielone pędy.
W przypadku czosnku należy go obrać i chwilkę namoczyć w wodzie. Następnie od razu można umieścić ząbek w ziemi. Ziemię usypuje się tak, by szpiczasta końcówka lekko wystawała. Podobnie jak w przypadku cebuli, zasadzić można także wyłącznie odciętą końcówkę ząbka wraz z trzonem. Jest to bardzo ważne, ponieważ to z niego wyrastają korzenie.
Świeże liście sałaty zawsze pod ręką
W domowej uprawie najłatwiejsza będzie sałata rzymska. I to właśnie od niej polecamy zacząć zakładanie swojego pierwszego ogródka warzywnego. Do zasadzenia sałaty potrzebny będzie jej trzon, dlatego odrywając kolejne liście sałaty, należy uważać, by pozostało go jak najwięcej. Jeśli na trzonie pozostaną małe, nie do końca rozwinięte listki sałaty, można je zostawić. Następnie trzon umieszcza się w pojemniku z wodą. Po kilku dniach powinny pojawić się pierwsze korzonki. To znak, że można przesadzić ją do doniczki z ziemią. Po tym pozostaje już tylko czekać na nowe listki.
Por i seler naciowy do zup i sałatek
Charakterystyczne smaki obu warzyw sprawiają, że są one doskonałym dodatkiem do wielu dań. Co ciekawe je również w prosty sposób można uwzględnić w ogródku warzywnym z resztek. W przypadku selera naciowego, łodygi należy odrywać lub odkrawać tak, by nie uszkodzić trzonu. W środku, pomiędzy łodygami, często można znaleźć niewielkie łodyżki z listkami. Warto je zostawić – dzięki temu po zasadzeniu szybciej się rozwiną.
W przypadku pora wystarczy odciąć białą końcówkę z korzeniami i postępować tak samo, jak z selerem. W pierwszej kolejności korzonki umieszcza się w wodzie, a gdy pojawią się nowe korzenie, przesadza się je do ziemi. Należy mieć na uwadze, że uprawa pora i selera wymaga więcej czasu niż w przypadku sałaty czy szczypiorku.
Natka pietruszki lub marchwi
Te zielone listki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie wzbogacą smak sałatek, surówek, klopsów, zup czy zapiekanek. Natkę warto dodać do zielonego koktajlu lub przygotować z niej aromatyczne pesto.
Wyhodowanie natki w domowych warunkach jest bardzo proste. Wystarczy odciąć końcówkę korzenia marchewki lub pietruszki i umieścić ją zimnej wodzie. Wodę trzeba regularnie wymieniać. Po wyrośnięciu pierwszych listków można przesadzić je do ziemi.
Własny ogródek można prowadzić nawet na małym parapecie. Nie potrzeba do tego dużego nakładu pracy – wystarczą resztki warzyw, woda, pojemniczki/doniczki oraz trochę chęci. Regularnie podlewając ogródek i dbając o odpowiednie jego naświetlenie, można przez cały rok cieszyć się świeżymi warzywami.