Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Przepisy kulinarne na placki są różne, wypróbuj ten!

Składniki

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
329.5 kcal
Tłuszcz
8.3 g
Węglowodany
51.6 g
Błonnik
10 g
Białko
4.9 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. W Akademii Smaku pokażę przepis na idealne placki ziemniaczane o złoto-brązowym kolorze, chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj w robocie kuchennym.

  2. Następnie odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.

  3. Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.

  4. Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.

  5. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1–2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.

  6. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze (pomogą w tym funkcje płyty grzewczej) – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.

  7. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy, że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

  8. Placki smaż po 3–5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.

  9. W tym przepisie proponuję dodatek sosu czosnkowego, który przygotujesz w prosty sposób. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowe pyszności :D !
Sylwucha
Najprostsze czasami najlepsze.:)
Magda G
Szybki i prosty pomysł na obiad.
Iza
Klasyka gatunku, chrupiące i sprężyste
Iza
Klasyka gatunku, chrupiące i sprężyste
MiszelPiszel
Placki ziemniaczane pod każdą postacią, także z sosem czosnkowym!
Pafwvcio
Tradycyjne pyszne i szybkie w wykonaniu :D !
Radosław
Super smakują też z serkiem ;