Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. W Akademii Smaku pokażę przepis na idealne placki ziemniaczane o złoto-brązowym kolorze, chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście z ulubionymi dodatkami.
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj w robocie kuchennym.
-
Następnie odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.
-
Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.
-
Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.
-
Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1–2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.
-
Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze (pomogą w tym funkcje płyty grzewczej) – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.
-
Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy, że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
-
Placki smaż po 3–5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.
-
W tym przepisie proponuję dodatek sosu czosnkowego, który przygotujesz w prosty sposób. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.
Komentarze