


Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Przepisy kulinarne na placki są różne, wypróbuj ten!
Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. W Akademii Smaku pokażę przepis na idealne placki ziemniaczane o złoto-brązowym kolorze, chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście z ulubionymi dodatkami.
Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj w robocie kuchennym.
Następnie odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.
Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.
Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.
Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1–2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.
Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze (pomogą w tym funkcje płyty grzewczej) – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.
Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy, że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
Placki smaż po 3–5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.
W tym przepisie proponuję dodatek sosu czosnkowego, który przygotujesz w prosty sposób. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.