Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Przepisy kulinarne na placki są różne, wypróbuj ten!

Składniki

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
329.5 kcal
Tłuszcz
8.3 g
Węglowodany
51.6 g
Błonnik
10 g
Białko
4.9 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. W Akademii Smaku pokażę przepis na idealne placki ziemniaczane o złoto-brązowym kolorze, chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj w robocie kuchennym.

  2. Następnie odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.

  3. Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.

  4. Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.

  5. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1–2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.

  6. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze (pomogą w tym funkcje płyty grzewczej) – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.

  7. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy, że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

  8. Placki smaż po 3–5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.

  9. W tym przepisie proponuję dodatek sosu czosnkowego, który przygotujesz w prosty sposób. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - zdjęcie 2

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowe pyszności :D !
Sylwucha
Najprostsze czasami najlepsze.:)
Magda G
Szybki i prosty pomysł na obiad.
Iza
Klasyka gatunku, chrupiące i sprężyste
Iza
Klasyka gatunku, chrupiące i sprężyste
MiszelPiszel
Placki ziemniaczane pod każdą postacią, także z sosem czosnkowym!
Pafwvcio
Tradycyjne pyszne i szybkie w wykonaniu :D !
Radosław
Super smakują też z serkiem ;
zielone_obloczki
Pyszne placki ziemniaczane, a z dodatkiem sosu czosnkowego - bajka 🫠
Maria Izabela
Do zdjęcia ostały się ostatki - pychotka
Marzenna
W tej wersji też są chrupiące i smaczne.
ElaEwela
Moje ulubione danie z dzieciństwa, przepis bardzo dobry
Aleksandra J
Pyszności ☺️
Testerka84
Bardzo dobre na obiad z różnymi dodatkami
fiziowaaa
Placki wychodzą rewelacyjne :D
Ewusia1222
Pyszne placki- klasyka :)
Lalaxo
Będą dzis na obiad
ewaregina
Pyszne placki ziemniaczane
Kobagata
Placuszki bardzo tłuste ale wystarczy położyć je chwilę docisnąć na ręczniku papierowym
annaolejarz
pyszniutkie za każdym razem
Ila
pyszotka, polecam
Nastassia Mamaieva
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym zawsze dobry pomysł na obiad 👍