Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kopytka z bobem

Opis wykonania

Zielone kopytka z bobem to oryginalny pomysł na obiad latem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjątkowy smak bobu z pewnością zasmakuje miłośnikom tego sezonowego warzywa.

Kopytka z bobem - krok 1

Bób ugotuj na miękko w osolonej wodzie, powinno to zająć ok. 25 minut, a następnie obierz ze skórek i odstaw do przestygnięcia. Orzeszki pinii podpraż na suchej gorącej patelni do czasu, aż zaczną się lekko brązowić.

Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku podsmaż przez 1-2 minuty. Dodaj na patelnię śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz - mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Kopytka z bobem - krok 2

Do pojemnika blendera wrzuć obrany i przestudzony bób, dodaj jajka, szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę.

Kopytka z bobem - krok 3

Do misy robota wsyp mąkę, dodaj zieloną masę i z pomocą końcówki do zagniatania ciasta (hak) wyrabiaj ciasto na najniższych obrotach przez 2-3 minuty, do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Tak przygotowaną masę przełóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na kilka mniejszych porcji, a następnie każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy ok 2-3 cm.

Kopytka z bobem - krok 4

Następnie pokrój ciasto na małe kawałki o dowolnym preferowanym rozmiarze i wrzuć surowe kopytka do wrzącej osolonej wody. 

Gotuj ok 2-3 minuty, a zaraz po wyjęciu i odsączeniu z wody przełóż do miski z dodatkiem masła. Całość zamieszaj delikatnie, aby gorące kopytka pokryły się masłem.

Kopytka z bobem - krok 5

Na talerzach wyłóż sos śmietanowy, dodaj kopytka, posyp orzeszkami i rozdrobnionym serem feta. 

Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.