Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zielone kopytka z bobem to oryginalny pomysł na obiad latem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjątkowy smak bobu z pewnością zasmakuje miłośnikom tego sezonowego warzywa.

Składniki

300 g ugotowanego bobu bez skórki
150 g mąki pszennej
2 jajka
garść szpinaku baby
sól i pieprz do smaku

Sos śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
½ łyżki soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Do podania:
orzeszki pinii
ser feta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
356.3 kcal
Tłuszcz
16.7 g
Węglowodany
34.4 g
Błonnik
15.3 g
Białko
5.9 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

1

Bób ugotuj na miękko w osolonej wodzie, powinno to zająć ok. 25 minut, a następnie obierz ze skórek i odstaw do przestygnięcia. Orzeszki pinii podpraż na suchej gorącej patelni do czasu, aż zaczną się lekko brązowić.

Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, podsmaż przez 1–2 minuty. Dodaj na patelnię śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz – mieszaj i podgrzewaj na niskiej mocy płyty grzewczej do czasu, aż sos zgęstnieje.

2

Do pojemnika blendera wrzuć obrany i przestudzony bób, dodaj jajka, szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę.

Porada

Nie martw się o proporcje! Dokładne ilości poszczególnych składników odmierzysz dzięki wadze wbudowanej w robocie kuchennym MUM5.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie pokrój ciasto na małe kawałki o dowolnym preferowanym rozmiarze i wrzuć surowe kopytka do wrzącej osolonej wody. 

Gotuj ok. 2–3 minuty, a zaraz po wyjęciu i odsączeniu z wody przełóż do miski z dodatkiem masła. Całość zamieszaj delikatnie, aby gorące kopytka pokryły się masłem.

4

Na talerzach wyłóż sos śmietanowy, dodaj kopytka, posyp orzeszkami i rozdrobnionym serem feta. 

Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

5

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj zieloną masę i z pomocą końcówki do zagniatania ciasta (hak) wyrabiaj ciasto na najniższych obrotach przez 2–3 minuty, do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Tak przygotowaną masę przełóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na kilka mniejszych porcji, a następnie każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy ok. 2–3 cm.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych