Kopytka z bobem
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób ugotuj na miękko w osolonej wodzie, powinno to zająć ok. 25 minut, a następnie obierz ze skórek i odstaw do przestygnięcia. Orzeszki pinii podpraż na suchej gorącej patelni do czasu, aż zaczną się lekko brązowić.
Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, podsmaż przez 1–2 minuty. Dodaj na patelnię śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz – mieszaj i podgrzewaj na niskiej mocy płyty grzewczej do czasu, aż sos zgęstnieje.
Do pojemnika blendera wrzuć obrany i przestudzony bób, dodaj jajka, szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę.
Porada
Nie martw się o proporcje! Dokładne ilości poszczególnych składników odmierzysz dzięki wadze wbudowanej w robocie kuchennym MUM5.
Następnie pokrój ciasto na małe kawałki o dowolnym preferowanym rozmiarze i wrzuć surowe kopytka do wrzącej osolonej wody.
Gotuj ok. 2–3 minuty, a zaraz po wyjęciu i odsączeniu z wody przełóż do miski z dodatkiem masła. Całość zamieszaj delikatnie, aby gorące kopytka pokryły się masłem.
Na talerzach wyłóż sos śmietanowy, dodaj kopytka, posyp orzeszkami i rozdrobnionym serem feta.
Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj zieloną masę i z pomocą końcówki do zagniatania ciasta (hak) wyrabiaj ciasto na najniższych obrotach przez 2–3 minuty, do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Tak przygotowaną masę przełóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na kilka mniejszych porcji, a następnie każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy ok. 2–3 cm.
Komentarze