Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym

Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zapiekanka ziemniaczana to proste do przygotowania danie obiadowe dla całej rodziny. Ziemniaki i ser zapieczone są w naczyniu żaroodpornym pod warstwą śmietanowego sosu.

Składniki

1 kg ziemniaków
200 g grubo pokruszonego sera pleśniowego
8 ząbków czosnku w łupinie
Oliwa z oliwek
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz

Opis wykonania

1

Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilce i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

2

Usuń łupiny z czosnku, ząbki umieść w niewielkim garnku. Dodaj kilka łyżek śmietany i rozgnieć na gładką pastę.

Ustaw garnek na małej mocy płyty grzewczej i wlej resztę śmietany, pogrzej przez chwilę i odstaw do przestudzenia.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.



Bosh Logo
Bosh
3

Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i dopraw ziołami prowansalskimi.

W taki sam sposób układaj kolejne dwie warstwy. Całość polej śmietaną z czosnkiem.

5

Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciekawy i smaczny pomysł na zapiekankę :)
Babeczka
Przyznam że takiego połączenia jeszcze nie próbowałam jestem bardzo ciekawa efektu
MiszelPiszel
Doskonała zapiekanka, nie tylko z serem pleśniowym.