


Zapiekanka ziemniaczana to proste do przygotowania danie obiadowe dla całej rodziny. Ziemniaki i ser zapieczone są w naczyniu żaroodpornym pod warstwą śmietanowego sosu.
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilce i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Usuń łupiny z czosnku, ząbki umieść w niewielkim garnku. Dodaj kilka łyżek śmietany i rozgnieć na gładką pastę.
Ustaw garnek na małej mocy płyty grzewczej i wlej resztę śmietany, pogrzej przez chwilę i odstaw do przestudzenia.
Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki oraz podziel na trzy części. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem. Na warstwie ziemniaków wyłóż po jednej trzeciej pokruszonego sera pleśniowego i dopraw ziołami prowansalskimi.
W taki sam sposób układaj kolejne dwie warstwy. Całość polej śmietaną z czosnkiem.
Zapiekankę w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę, aż potrawa się przyrumieni.