


Kluski śląskie w swojej tradycyjnej postaci są świetną bazą do różnych dań. Doskonale smakują polane mięsnym sosem lub sosem grzybowym. Można je podawać z kurczakiem i surówką, z żeberkami w ciemnym sosie, czy - jak to ma miejsce w kuchni śląskiej, z której wzięły swoją nazwę – z roladą i modrą kapustą. Przygotowanie klusek z dziurką nie jest czasochłonne i w dodatku bardzo proste. Sprężyste i sycące kulki z ciasta są świetną alternatywą dla ziemniaków i na pewno urozmaicą codzienne menu. Zobacz prosty przepis na tradycyjne kluski śląskie i przekonaj się z czym tobie smakują najlepiej.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i uklep ręką na płasko.
Zawartość miski podziel na 4 części, jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki musi odpowiadać ilości wyjętych ziemniaków.
Dodaj pozostałą część ziemniaków, niewielką ilość soli i jajko. Całość wyrabiaj do momentu, w którym wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, a ciasto stanie się miękkie.
Odrywaj kolejno niewielkie kawałki ziemniaków i roluj w dłoniach na kształt kulek. Każdą delikatnie spłaszcz i kciukiem zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj na blacie oprószonym mąką.
Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i oleju. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kluski z . Ugotowane kluski wyłów z wody i odsącz na sitku.