Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluski śląskie w swojej tradycyjnej postaci są świetną bazą do różnych dań. Doskonale smakują polane mięsnym sosem lub sosem grzybowym. Można je podawać z kurczakiem i surówką, z żeberkami w ciemnym sosie, czy - jak to ma miejsce w kuchni śląskiej, z której wzięły swoją nazwę – z roladą i modrą kapustą. Przygotowanie klusek z dziurką nie jest czasochłonne i w dodatku bardzo proste. Sprężyste i sycące kulki z ciasta są świetną alternatywą dla ziemniaków i na pewno urozmaicą codzienne menu. Zobacz prosty przepis na tradycyjne kluski śląskie i przekonaj się z czym tobie smakują najlepiej.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepsze będą te z poprzedniego dnia)
Mąka ziemniaczana
1 jajko
Sól
Olej

Opis wykonania

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i uklep ręką na płasko.

Zawartość miski podziel na 4 części, jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki musi odpowiadać ilości wyjętych ziemniaków.

Porada

Do przygotowania klusek śląskich używaj wyłącznie starych ziemniaków.

Bosh Logo
Bosh

Dodaj pozostałą część ziemniaków, niewielką ilość soli i jajko. Całość wyrabiaj do momentu, w którym wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, a ciasto stanie się miękkie.

Odrywaj kolejno niewielkie kawałki ziemniaków i roluj w dłoniach na kształt kulek. Każdą delikatnie spłaszcz i kciukiem zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj na blacie oprószonym mąką.

Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i oleju. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kluski z . Ugotowane kluski wyłów z wody i odsącz na sitku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Pierwszy raz robiłam kluski śląskie dodając do ciasta jajko i swierdzam że jest ono zbędne :) wyszły smaczne, nic im nie brakuje.
Iza
Dobra proporcja i fajny patent z podziałem części ziemniaków. Idealne danie na niedzielny obiad. Wbrew pozorom szybkie w wykonaniu
Patrycja Lewandowska
U mnie podane na wytrawnie, podane z serem.
Babeczka
Przepyszne idealne najlepsze :)