Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kluski śląskie

Kluski śląskie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluski śląskie w swojej tradycyjnej postaci są świetną bazą do różnych dań. Doskonale smakują polane mięsnym sosem lub sosem grzybowym. Można je podawać z kurczakiem i surówką, z żeberkami w ciemnym sosie, czy - jak to ma miejsce w kuchni śląskiej, z której wzięły swoją nazwę – z roladą i modrą kapustą. Przygotowanie klusek z dziurką nie jest czasochłonne i w dodatku bardzo proste. Sprężyste i sycące kulki z ciasta są świetną alternatywą dla ziemniaków i na pewno urozmaicą codzienne menu. Zobacz prosty przepis na tradycyjne kluski śląskie i przekonaj się z czym tobie smakują najlepiej.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepsze będą te z poprzedniego dnia)
Mąka ziemniaczana
1 jajko
Sól
Olej

Opis wykonania

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i uklep ręką na płasko.

Zawartość miski podziel na 4 części, jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki musi odpowiadać ilości wyjętych ziemniaków.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh

Dodaj pozostałą część ziemniaków, niewielką ilość soli i jajko. Całość wyrabiaj do momentu, w którym wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, a ciasto stanie się miękkie.

Odrywaj kolejno niewielkie kawałki ziemniaków i roluj w dłoniach na kształt kulek. Każdą delikatnie spłaszcz i kciukiem zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj na blacie oprószonym mąką.

Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i oleju. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kluski z . Ugotowane kluski wyłów z wody i odsącz na sitku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Pierwszy raz robiłam kluski śląskie dodając do ciasta jajko i swierdzam że jest ono zbędne :) wyszły smaczne, nic im nie brakuje.
Iza
Dobra proporcja i fajny patent z podziałem części ziemniaków. Idealne danie na niedzielny obiad. Wbrew pozorom szybkie w wykonaniu
Patrycja Lewandowska
U mnie podane na wytrawnie, podane z serem.
Babeczka
Przepyszne idealne najlepsze :)
Pafwvcio
Kocham tradycyjne obiady!
MiszelPiszel
Klasyk polskiej kuchni. U mnie dziś w wersji z gulaszem.
MiszelPiszel
Klasyk polskiej kuchni. U mnie dziś w wersji z gulaszem
Radosław
Kluski śląskie to po ziemniakach najlepszy dodatek do obiadu:D
zielone_obloczki
Kluski śląskie wyszły bardzo smaczne. Polecam ten przepis 😀