Kluski śląskie
![Kluski śląskie](https://akademiasmaku.pl/storage/7548/conversions/kluski-slaskie-4719-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Kluski śląskie
Kluski śląskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i uklep ręką na płasko.
Zawartość miski podziel na 4 części, jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki musi odpowiadać ilości wyjętych ziemniaków.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Dodaj pozostałą część ziemniaków, niewielką ilość soli i jajko. Całość wyrabiaj do momentu, w którym wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, a ciasto stanie się miękkie.
Odrywaj kolejno niewielkie kawałki ziemniaków i roluj w dłoniach na kształt kulek. Każdą delikatnie spłaszcz i kciukiem zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj na blacie oprószonym mąką.
Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i oleju. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kluski z . Ugotowane kluski wyłów z wody i odsącz na sitku.
Komentarze