Kluski śląskie
![Kluski śląskie](https://akademiasmaku.pl/storage/7548/conversions/kluski-slaskie-4719-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Kluski śląskie
Kluski śląskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski i uklep ręką na płasko.
Zawartość miski podziel na 4 części, jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki musi odpowiadać ilości wyjętych ziemniaków.
Porada
Aby ciasto nie kleiło się za bardzo podczas lepienia klusek, co jakiś czas posyp dłonie mąką.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Dodaj pozostałą część ziemniaków, niewielką ilość soli i jajko. Całość wyrabiaj do momentu, w którym wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, a ciasto stanie się miękkie.
Odrywaj kolejno niewielkie kawałki ziemniaków i roluj w dłoniach na kształt kulek. Każdą delikatnie spłaszcz i kciukiem zrób na środku niewielkie wgłębienie. Układaj na blacie oprószonym mąką.
Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i oleju. Do gotującej się wody wkładaj porcjami kluski z . Ugotowane kluski wyłów z wody i odsącz na sitku.
Komentarze