Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić chrzan? Właściwości chrzanu

Jak zrobić chrzan? Właściwości chrzanu
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości – czy chrzan jest zdrowy?
  2. Jak trzeć chrzan?
  3. Jak zrobić chrzan na Wielkanoc – przepis
  4. Jak zrobić chrzan do słoika na zimę?
  5. Do czego dodać chrzan?

Właściwości – czy chrzan jest zdrowy?

Chrzan tarty lub w innej odsłonie nie jest obecnie tak popularny jak czosnek, miód czy awokado, ale również zalicza się go do superfoods, czyli produktów o wysokiej wartości zdrowotnej. Po pierwsze to doskonałe źródło witaminy C i z powodzeniem może konkurować z cytrynami. Po drugie zawiera też potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: E, A, B1 i B2. To dopiero początek jego wyjątkowych właściwości. Ponadto chrzan zawiera też:

  • olejki eteryczne sprzyjają lepszemu trawieniu,
  • peroksydazy – neutralizują szkodliwe wolne rodniki wywołujące wiele chorób,
  • olejek allilowy zwalcza wirusy i bakterie,
  • glukozynolany – chronią przed infekcjami, chorobami mózgu, a nawet nowotworami.

Pamiętaj jednak, że chrzan spożywany w zbyt dużych ilościach może podrażnić błonę śluzową żołądka i jelit. Zatem przeciwskazaniem do jego spożycia powinny być wszelkie choroby układu pokarmowego np. wrzody. Produkt ten działa moczopędnie – muszą mieć to na uwadze osoby mające problemy z nerkami.

Jak trzeć chrzan?

Sposobów na uzyskanie tartego chrzanu jest kilka:

  • starcie na tarce – jest to najbardziej czasochłonna metoda na starcie chrzanu, a poza tym bardzo łatwo możesz się skaleczyć. Z drugiej strony w ten sposób uzyskasz najgładszą kosystencję;
  • przeciśnięcie przez wyciskarkę – szybszy sposób na otrzymanie tartego chrzanu niż starcie go na tarce – ponadto ma podobną konsystencję.
  • zmiksowanie za pomocą blendera – jest to najszybsza i najwygodniejsza metoda, jednak konststencja nie jest tak aksamitna jak w przypadku powyższych sposobów.

Zobacz: blender dostępne w naszej ofercie.

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc – przepis

Jak zrobić chrzan? - infografika.Marzysz o aromatycznych wielkanocnych daniach z dodatkiem tartego chrzanu i masz trochę czasu? Zrób go samodzielnie. Będziesz potrzebować:

  • około 0,5 kg korzenia chrzanu (kupisz ten produkt w każdym sklepie warzywnym),
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru.

Przepis dla Ciebie: Domowy chrzan na święta

Jak zrobić chrzan krok po kroku? Oto nasz prosty, sprawdzony i pyszny świąteczny przepis.

  1. Obierz korzenie chrzanu i zetrzyj na tarce o małych oczkach, by uwolnić jak najwięcej aromatu.
  2. Wlej ocet do garnka, dosyp cukier i podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia – nie gotuj!
  3. Starty chrzan zalej przygotowaną mieszaniną.

Aromatyczny tarty chrzan możesz podawać z wędlinami, kiełbasami, peklowaną wołowiną czy rybą w galarecie. Nie lubisz jego intensywnego smaku? Wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, posyp odrobiną zielonej cebulki. Świetnym dodatkiem do mięs będą też buraczki z chrzanem domowej roboty.

Sprawdź też właściwości ćwikły z chrzanem.

Jak zrobić chrzan do słoika na zimę?

Sposobów jest kilka. Może to być chrzanowy krem, tarty chrzan marynowany w occie lub pasteryzowane buraczki z chrzanem. Pokażemy Ci, jak zrobić chrzan do słoika na zimę w wersji łagodniejszej – z dodatkiem śmietany i jabłka. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3 korzenie chrzanu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki wody,
  • łyżeczkę cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 0,5 drobno startego jabłka.

Wypróbuj też ten przepis: Sałatka z chrzanem

Zgromadziłeś już wszystkie wymienione powyżej produkty? Czas na wypróbowanie naszego sprawdzonego przepisu.

  1. Dokładnie wymyj korzeń chrzanu pod bieżącą wodą i cienko obierz. Pamiętaj, by zawsze wybierać świeży produkt – jędrny i twardy.
  2. Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o małych oczkach.
  3. Tak przygotowany chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz gorącą wodą. Następnie dodaj śmietaną oraz starte jabłko.
  4. Powstałą masę przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj w garnku z wodą przez około 15 minut, ostudź i przechowuj w zacienionym miejscu.

Czy wiesz, że słoiki możesz pasteryzować też w piekarniku? Należy je umieścić tak, by nie stykały się ze sobą i wekować w temperaturze 130°C.

Taki kremowy chrzan w słoiku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, jaj na twardo i sałatek

Do czego dodać chrzan?

Pierwsze skojarzenia to: buraczki z chrzanem, żurek oraz jajka na twardo. Ale pamiętaj, że ten produkt świetnie pasuje też do pasztetu, golonki, karkówki, a nawet halibuta. Nie tylko sprawia, że te dania wyraziście smakują, ale też wspomaga ich trawienie. Na bazie tartego chrzanu możesz przygotować też wiele sosów do mięs i ryb np. chrzanowo-musztardowy.

Czy wiesz, że także liście chrzanu możesz wykorzystać w kulinariach? Przypominają one w smaku korzeń, ale nie są tak intensywne. Świetnie sprawdzają się jako:

  • dodatek do przetworów (wystarczy listek do ogórków kiszonych lub małosolnych),
  • baza do zielonego pesto (do którego możesz dodać również orzechy),
  • owinięcie do gołąbków (zamiast tradycyjnej kapusty, musisz je tylko sparzyć),
  • składnik świeżych sałatek i zup.

Zainspiruj się jeszcze innym naszym przepisem: zupa chrzanowa

Na koniec zapamiętaj: chrzan jest super, bo to superfoods, czyli produkt o wysokiej wartości odżywczej. Wiesz już, jak przygotować go w różnych odsłonach na co dzień i od święta. Poznałeś też sposoby na jego przechowywanie. Czas więc wybrać się do dobrego warzywniaka lub posadzić go w ogródku na wiosnę i stosować regularnie w swojej kuchni.