- Właściwości – czy chrzan jest zdrowy?
- Jak trzeć chrzan?
- Jak zrobić chrzan na Wielkanoc – przepis
- Jak zrobić chrzan do słoika na zimę?
- Do czego dodać chrzan?
Właściwości – czy chrzan jest zdrowy?
Chrzan tarty lub w innej odsłonie nie jest obecnie tak popularny jak czosnek, miód czy awokado, ale również zalicza się go do superfoods, czyli produktów o wysokiej wartości zdrowotnej. Po pierwsze to doskonałe źródło witaminy C i z powodzeniem może konkurować z cytrynami. Po drugie zawiera też potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: E, A, B1 i B2. To dopiero początek jego wyjątkowych właściwości. Ponadto chrzan zawiera też:
- olejki eteryczne – sprzyjają lepszemu trawieniu,
- peroksydazy – neutralizują szkodliwe wolne rodniki wywołujące wiele chorób,
- olejek allilowy – zwalcza wirusy i bakterie,
- glukozynolany – chronią przed infekcjami, chorobami mózgu, a nawet nowotworami.
Pamiętaj jednak, że chrzan spożywany w zbyt dużych ilościach może podrażnić błonę śluzową żołądka i jelit. Zatem przeciwskazaniem do jego spożycia powinny być wszelkie choroby układu pokarmowego np. wrzody. Produkt ten działa moczopędnie – muszą mieć to na uwadze osoby mające problemy z nerkami.
Jak trzeć chrzan?
Sposobów na uzyskanie tartego chrzanu jest kilka:
- starcie na tarce – jest to najbardziej czasochłonna metoda na starcie chrzanu, a poza tym bardzo łatwo możesz się skaleczyć. Z drugiej strony w ten sposób uzyskasz najgładszą kosystencję;
- przeciśnięcie przez wyciskarkę – szybszy sposób na otrzymanie tartego chrzanu niż starcie go na tarce – ponadto ma podobną konsystencję.
- zmiksowanie za pomocą blendera – jest to najszybsza i najwygodniejsza metoda, jednak konststencja nie jest tak aksamitna jak w przypadku powyższych sposobów.
Zobacz: blender dostępne w naszej ofercie.
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc – przepis
Marzysz o aromatycznych wielkanocnych daniach z dodatkiem tartego chrzanu i masz trochę czasu? Zrób go samodzielnie. Będziesz potrzebować:
- około 0,5 kg korzenia chrzanu (kupisz ten produkt w każdym sklepie warzywnym),
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru.
Przepis dla Ciebie: Domowy chrzan na święta
Jak zrobić chrzan krok po kroku? Oto nasz prosty, sprawdzony i pyszny świąteczny przepis.
- Obierz korzenie chrzanu i zetrzyj na tarce o małych oczkach, by uwolnić jak najwięcej aromatu.
- Wlej ocet do garnka, dosyp cukier i podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia – nie gotuj!
- Starty chrzan zalej przygotowaną mieszaniną.
Aromatyczny tarty chrzan możesz podawać z wędlinami, kiełbasami, peklowaną wołowiną czy rybą w galarecie. Nie lubisz jego intensywnego smaku? Wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, posyp odrobiną zielonej cebulki. Świetnym dodatkiem do mięs będą też buraczki z chrzanem domowej roboty.
Sprawdź też właściwości ćwikły z chrzanem.
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę?
Sposobów jest kilka. Może to być chrzanowy krem, tarty chrzan marynowany w occie lub pasteryzowane buraczki z chrzanem. Pokażemy Ci, jak zrobić chrzan do słoika na zimę w wersji łagodniejszej – z dodatkiem śmietany i jabłka. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
- 3 korzenie chrzanu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki wody,
- łyżeczkę cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki śmietany,
- 0,5 drobno startego jabłka.
Wypróbuj też ten przepis: Sałatka z chrzanem
Zgromadziłeś już wszystkie wymienione powyżej produkty? Czas na wypróbowanie naszego sprawdzonego przepisu.
- Dokładnie wymyj korzeń chrzanu pod bieżącą wodą i cienko obierz. Pamiętaj, by zawsze wybierać świeży produkt – jędrny i twardy.
- Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o małych oczkach.
- Tak przygotowany chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz gorącą wodą. Następnie dodaj śmietaną oraz starte jabłko.
- Powstałą masę przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj w garnku z wodą przez około 15 minut, ostudź i przechowuj w zacienionym miejscu.
Czy wiesz, że słoiki możesz pasteryzować też w piekarniku? Należy je umieścić tak, by nie stykały się ze sobą i wekować w temperaturze 130°C.
Taki kremowy chrzan w słoiku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, jaj na twardo i sałatek
Do czego dodać chrzan?
Pierwsze skojarzenia to: buraczki z chrzanem, żurek oraz jajka na twardo. Ale pamiętaj, że ten produkt świetnie pasuje też do pasztetu, golonki, karkówki, a nawet halibuta. Nie tylko sprawia, że te dania wyraziście smakują, ale też wspomaga ich trawienie. Na bazie tartego chrzanu możesz przygotować też wiele sosów do mięs i ryb np. chrzanowo-musztardowy.
Czy wiesz, że także liście chrzanu możesz wykorzystać w kulinariach? Przypominają one w smaku korzeń, ale nie są tak intensywne. Świetnie sprawdzają się jako:
- dodatek do przetworów (wystarczy listek do ogórków kiszonych lub małosolnych),
- baza do zielonego pesto (do którego możesz dodać również orzechy),
- owinięcie do gołąbków (zamiast tradycyjnej kapusty, musisz je tylko sparzyć),
- składnik świeżych sałatek i zup.
Zainspiruj się jeszcze innym naszym przepisem: zupa chrzanowa
Na koniec zapamiętaj: chrzan jest super, bo to superfoods, czyli produkt o wysokiej wartości odżywczej. Wiesz już, jak przygotować go w różnych odsłonach na co dzień i od święta. Poznałeś też sposoby na jego przechowywanie. Czas więc wybrać się do dobrego warzywniaka lub posadzić go w ogródku na wiosnę i stosować regularnie w swojej kuchni.