Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrzan wielkanocny z jajkiem to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole.

Składniki

2 duże korzenie chrzanu (ok. 0,5 kg)
5 jajek
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka masła
szczypta soli

Opis wykonania

Własnoręczne przygotowanie chrzanu wymaga dużo więcej zachodu niż otworzenie słoika. Jednak smak w pełni wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie.

Opis przygotowania:

  1. Korzenie chrzanu obierz, a następnie zetrzyj na szatkownicy, na małych oczkach.
  2. Cukier rozpuść w occie, delikatnie podgrzewając. Garnek z octem podgrzewaj tylko do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstałą mieszaniną zalej starty chrzan.
  3. Jajka ugotuj na półtwardo lub twardo. 7 minut we wrzątku wystarczy. Przekrój wszystkie i wyciągnij ze środka żółtka. Utrzyj je z masłem i dodaj do chrzanu. Białka zetrzyj na szatkownicy lub tarce o drobnych oczkach, wymieszaj ze śmietaną, a następnie dodaj do chrzanu.

TIP DIETETYCZNY

  • Ocet jabłkowy możesz zastąpić winnym lub ryżowym.
  • Śmietanę z powodzeniem zastąpi jogurt naturalny.
  • Jeśli wolisz ostrzejszy w smaku chrzan, zmniejsz ilość cukru oraz śmietany o połowę. Możesz dodać również drobno pokrojone liście chrzanu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy