Chrzan wielkanocny z jajkiem to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole.
Własnoręczne przygotowanie chrzanu wymaga dużo więcej zachodu niż otworzenie słoika. Jednak smak w pełni wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie.
Opis przygotowania:
- Korzenie chrzanu obierz, a następnie zetrzyj na szatkownicy, na małych oczkach.
- Cukier rozpuść w occie, delikatnie podgrzewając. Garnek z octem podgrzewaj tylko do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstałą mieszaniną zalej starty chrzan.
- Jajka ugotuj na półtwardo lub twardo. 7 minut we wrzątku wystarczy. Przekrój wszystkie i wyciągnij ze środka żółtka. Utrzyj je z masłem i dodaj do chrzanu. Białka zetrzyj na szatkownicy lub tarce o drobnych oczkach, wymieszaj ze śmietaną, a następnie dodaj do chrzanu.
TIP DIETETYCZNY
- Ocet jabłkowy możesz zastąpić winnym lub ryżowym.
- Śmietanę z powodzeniem zastąpi jogurt naturalny.
- Jeśli wolisz ostrzejszy w smaku chrzan, zmniejsz ilość cukru oraz śmietany o połowę. Możesz dodać również drobno pokrojone liście chrzanu.