Większość z nas przynajmniej raz próbowała ćwikły, jednak nie każdy wie, że jest bardzo wartościowa. Ćwikła jest bogatym źródłem witamin i minerałów ze względu na produkty, z jakich jest przygotowywana.
Buraki dostarczają witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy C, potasu, magnezu, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Wykazano, że regularne spożywanie buraków działa ochronnie na układ krwionośny, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Buraki są polecane również osobom z anemią.
Z kolei chrzan zawiera witaminę C, potas, wapń oraz magnez. Znany jest również z właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych, a związki odpowiedzialne za jego ostry smak dodatkowo przyczyniają się do zwiększenia się wydzielania soków żołądkowych i wspierają trawienie. Dlatego ćwikła z chrzanem jest doskonałym dodatkiem do mięs i ciężkostrawnych potraw. Ponadto chrzan jest przez niektórych uznawany za afrodyzjak.
Dodatkową zaletą ćwikły jest jej niska kaloryczność, co czyni ją doskonałym wyborem również dla osób dbających o wagę.
Ze względu na obecność szczawianów w burakach osoby z kamicą nerkową lub problemami z układem moczowym powinny ograniczyć lub zrezygnować z jedzenia ćwikły. Warto w tej kwestii skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?
Przygotowanie tradycyjnej ćwikły z chrzanem wymaga czasu, jednak poszczególne czynności są bardzo proste i na pewno sobie z nimi poradzisz. Ważne jest byś zaczął ją przygotowywać odpowiednio wcześniej, by uniknąć niepotrzebnych nerwów i pośpiechu. Najlepiej ćwikłę zrobić dzień wcześniej.
Sprawdź: Propozycje menu na wielkanocne śniadanie
Składniki na ćwikłę z chrzanem:
- 1,5 kg buraków,
- 1 kg cytryn,
- 0,5 kg chrzanu,
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Przygotowanie ćwikły można podzielić na etapy. Pierwszy z nich to namoczenie korzeni chrzanu w zimnej wodzie. Odstaw je na około godzinę.
- Następnie możesz przejść do obróbki buraków – umyj je dokładnie w ciepłej wodzie. Przydatna będzie szczoteczka, która umożliwi pozbycie się resztek ziemi. Przekrojone na połówki buraki zalej wodą i gotuj 60–90 minut. Czas gotowania zależy od liczby i wielkości poszczególnych bulw. Buraki gotuj na średnim ogniu lub średniej mocy palnika płyty indukcyjnej.
- Gdy buraki będą się gotowały, sparz cytryny wrzątkiem i wyciśnij z nich sok.
- Namoczony chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ugotowane buraki ostudź, obierz i również zetrzyj na tarce.
- Gdy wszystkie składniki wymagające obróbki będą już gotowe dobrze wymieszaj je ze sobą i dodaj soli oraz pieprzu. Następnie przełóż ćwikłę do miski, przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Ważne: nie dodawaj od razu całej ilości chrzanu. Odłóż część, aby dopasować intensywność smaku ćwikły do własnych upodobań.
- Po około godzinie możesz już spróbować ćwikły. W tym czasie smaki powinny się już „przegryźć”. W razie potrzeby dodaj więcej chrzanu, cukru lub soku z cytryny.
Sprawdź, jak zrobić chrzan?
Jak zrobić dobrą ćwikłę z buraków?
Oczywiście podany przez nas przepis nie jest jedyną wersją przygotowania ćwikły z chrzanem. Przepis możesz dowolnie modyfikować. Oto kilka wskazówek, które dla Ciebie przygotowaliśmy:
Przykładowo cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym. Podobnie jak sok z cytryn doda orzeźwiającego, kwaśnego posmaku, który zbalansuje ostrość chrzanu i słodycz buraków.
Intensywność smaku chrzanu może różnić się pomiędzy korzeniami. Jeśli trafisz na wyjątkowo ostry kawałek, po namoczeniu i starciu możesz dodatkowo sparzyć go wrzątkiem. Wysoka temperatura powinna złagodzić smak.
Przygotowanie ćwikły możesz sobie ułatwić i przyspieszyć, wykorzystując gotowy chrzan ze sklepu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepszy będzie taki bez dodatków konserwantów, zagęstników, błonnika i barwników.
Buraki na ćwikłę nie zawsze musisz gotować. Z powodzeniem możesz również buraki upiec w piekarniku. W ten sposób zachowają więcej smaku i wartości odżywczych (ponieważ nie przejdą one do wody). Umyte i przekrojone na połówki bulwy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przykryj folią aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w temperaturze 200°C przez 60–90 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ich wielkości. Po wystudzeniu buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięsnych potraw. Nie tylko dobrze komponuje się ze ich smakiem, ale również ułatwia trawienie. Jest to szczególnie przydatna właściwość w przypadku ciężkich dań. Ćwikłę możesz podać również do ryb, klusek, kopytek, jajek oraz wędlin. Można nią nawet posmarować kanapki. Zdecydowanie warto regularnie jeść ćwikłę i eksperymentować z różnymi połączeniami w daniach ze względu na jej cenne właściwości prozdrowotne.